Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

11 tipov ako sa natrvalo zbaviť vošiek vo svojej záhrade

Mravce sú dopravným prostriedkom

Výskyt vošiek si všimnete tak, že listy rastlín sa začnú deformovať a vysychať. Spôsobené je to tým, že škodcovia z rastliny vycicajú šťavu. Ako sa ale k rastline vošky dostanú? Sú to práve mravce, ktoré roznesú vajíčka vošiek k rastlinám. Je to spôsobené tým, že mravce vyhľadávajú výlučky vošiek, tzv. medovicu, roznosia vajíčka a tie prezimujú na rastline. Následne sa na jar vyliahnu a poškodzujú zdravé rastliny.

Bio postrek

Proti voškám sa dá bojovať aj bez chemického postreku. Ten totiž zlikviduje okrem neželaných vošiek aj neškodný hmyz ako sú napríklad lienky sedembodkové. Lienky sú biologickým pomocníkom v záhrade a vošky im slúžia ako potrava, preto lienky netreba postrekom zahubiť.

Spoľahlivé recepty od skúsených záhradkárov

Spoľahlivým odpudzovačom vošiek je kvet Aksamietnice. Vysaďte ju k svojim úžitkovým rastlinkám , alebo si z nej pripravte výluh. Recept je veľmi jednoduchý 3 kg celej aksamietnice v čase kvitnutia zalejte 10 l vody, nechajte vylúhovať dva dni a po precedení pridajte 40 gramov pracieho mydla.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ivka Uličná (@ivka_ulicna),

Ak chcete mať radosť zo svojej krásnej úrody a odstrániť vošky z listov, postriekajte napadnuté miesta rastlín vodkou alebo Coca-colou. Do rozprašovača nalejte jednu z tekutín a rozprášte ju po napadnutých listoch.

Svoje krásne bylinky môžete pestovať aj v drevených kvetináčoch, ktoré si lacno a jednoducho vyrobíte doma!

Účinky jedlej sódy sú už rokmi overené aj v záhradkárstve. Stačí 1 PL sódy rozpustiť v 1 l vody a pridať 40 g nastrúhaného jadrového mydla. Nastriekajte na poškodené miesta a nechajte účinkovať.

bylinky v záhrade
Photo by Binyamin Mellish from Pexels

Ak máte k dispozícií drevený popol, ten môžete použiť taktiež ako postrek. 300 gramov popola zalejte 5 litrami vody a pridajte 20 gramov nastrúhaného jadrového mydla.

Ako účinný postrek poslúži aj výluh z chrenu. Koreňmi a listami chrenu naplňte vedro do polovice a zalejte ho vodou. Lúhujte 3 hodiny a tekutinu naneste na poškodené miesta.

Rovnako účinný je aj výluh z borovice. 2 kg mladých výhonkov zalejte 2 litrami vody a nechajte týždeň na tmavom mieste, denne premiešajte a následne použite ako postrek.

Na zneškodnenie vošiek z listov môžete použiť aj výluh z cesnaku. Pripravíte si ho z 25 strúčikov a jedným litrom vriacej vody. Nastrúhajte alebo nakrájajte strúčik cesnaku a nechajte 15 minút lúhovať vo vode, sceďte a postriekajte tekutinu na postihnuté miesta.

čerstvá úroda cesnaku a sibule
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Nastrúhané jadrové mydlo dobre pôsobí aj v kombinácií so zemiakovými listami a vodou. 300 gramov zelených listov zalejte 5 litrami vody a nechajte deň lúhovať, pridajte 2 gramov mydla a aplikujte.

Praktickým riešením je aj výluh z pŕhľavy. Pripravíte ho jednoducho z 1 kg mladej rastliny a 10 litrov vody. Po 12 hodinách je možné tento extrakt použiť.

Prirodzeným ochrancom úrody je správna kombinácia rastliniek v záhradke. Premnoženiu škodcov zabránite napríklad tým, že do blízkosti ovocných stromov nasadíte cesnak a cibuľu. Bezpečne sa vyhnete problémom s voškami aj tým, že medzi hriadky zeleniny nasadíte pažítku či rumanček. Svoju úrodu mrkvy, kapusty či kalerábu sa vám podarí ochrániť pred voškami tak, že  k nim nasadíte rozmarín, šalviu či palinu.

zelená pažítka zasadená do hliny
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Biologická ochrana je výborným spôsobom ako ekologicky a efektívne pomôcť rastlinám kvitnúť a rodiť zdravé plody. Poznáte iné triky, ktoré sú bezpečné a s obľubou ich využívate vo svojej záhrade? Podeľte sa s nami o ne v komentároch.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 13x
  • 1x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie