Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Exotická Tillandsia je vzdušná rastlina. Na toto si ale dajte pozor!

Exotika z Ameriky

Tillandsia je vzdušná rastlina, nepotrebuje pôdu a hlavne nepotrebuje skoro žiadnu opateru. Tento druh je fascinujúci svojimi zvláštnymi tvarmi. Je to nenáročná a neobvyklá rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Existuje viac ako 550 druhov a môžeme ich nájsť v dažďových pralesoch aj na veľmi suchých miestach. Živiny prijíma zo vzduchu prostredníctvom špeciálnych šupín nazývaných trichóm. Na šupinkách sa nachádzajú malé chĺpky, tie majú vysokú saciu schopnosť a chránia rastlinu pred prehriatím.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ankur Kaul (@all_that_i_do),

Rastlinkám vyhovuje
  • priame nefiltrované slnko
  • presvetlené miesto v blízkosti okien
  • najnižšia teplota do 15 oC
  • raz v týždni orosenie alebo namočenie do dažďovej vody

Tillandsie by nemali byť vo vode vložené a prebytočná voda z nich sa musí odstrániť. Korene týchto rastlín nemajú saciu schopnosť a svoje korienky využívajú len na prichytenie sa o inú rastlinu (na iných rastlinách však neparazitujú). Tillandsie sa nesadia.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Katrin Pirn (@katrinpirn),

Kúpou správnej rastliny si dokážete privolať šťastie, zdravie aj peniaze. Prečítajte si o týchto ideálnych živých dekoráciách viac!

Pozor! Voda z vodovodu nie je vhodná. Aj keď je odstáta, je stále tvrdá. Rastliny potrebujú mäkkú dažďovú vodu, alebo prevarenú vodu (ktorá sa varí aspoň 5 minút v nádobe, nie v rýchlovarnej kanvici).

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa จำหน่ายต้นไม้สายชิค (@ct.k_propagation),

Ako pestovať Tillandsiu dlhodobo?

Tvrdá voda obsahuje vápenné soli. Po čase sa kvôli upchatým prieduchom zlepia rastline šupinky a Tillandsia prestane prijímať vodu. Bez mäkkej vody sa tento druh rastlín dlhodobo pestovať nedá.

Tillandsia kvitne raz za život a niektoré druhy sa sfarbia do červena či fialova. Rastlinka pri kvitnutí vytvára dcérske odnože a po odkvitnutí pôvodná „materská“ rastlina viac nerastie a pozvoľna odumiera.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Queen Airplants (@queenairplants),

Máte skúsenosti s pestovaním iných exotických druhov rastlín? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti a rady v komentári. Budeme sa tešiť!

Lopi

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 5x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie