Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Moderná izolácia je z recyklovaného textilu. Stačí 1000 kg

Každý rok vyhodíme 4 – 12 kg oblečenia. Čo sa s ním deje ďalej?

Textilný odpad dnes tvorí 4 % všetkých odpadov, ktoré vyprodukujeme a toto číslo sa každým rokom zvyšuje. Aj napriek tomu stále počúvame iba o recyklácii plastov alebo skla. A čo textil? Kde zaostáva? Oblečenie, ktoré už nepotrebujeme, zvykneme darovať do domovov sociálnych služieb alebo vyhodiť do kontajnerov na to určených. Mnohé končí v second handoch, kde sa však tiež všetko nemá šancu predať. Väčšina textilného odpadu preto putuje buď do spaľovní alebo do podnikov, ktoré sa zaoberajú recykláciou textilu. Toto oblečenie rozdeľujú podľa kvality do rôznych skupín. Tak dokážu vytvoriť napríklad aj izoláciu, ktorá sa využíva vo viacerých odvetviach. Najlepším textilom na výrobu izolácie je rifľovina, ktorá má vynikajúce izolačné schopnosti.

Je takáto izolácia bezpečná?

Napadlo aj vás, či to nie je nebezpečné, keďže textil je predsa vysoko horľavý? Nemusíte sa báť. Aj na toto výrobcovia mysleli. Textilná izolácia je upravená chemickou úpravou, jedná sa o impregnáciu textilu roztokom anorganických solí počas recyklácie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Daughter of a Shepherd (@daughterofashepherd),

Využitie textilnej izolácie

Textilná izolácia má naozaj široké využitie. Používa sa najmä v automobilovom priemysle, nábytkárstve či v stavebníctve. Textil primárne využívame na obliekanie – zahriatie, ochranu. A rovnakú funkciu plní textil aj v stavebníctve a svoju základnú funkciu tu textil nestráca. Z 1000 kg textilu môžeme vyrobiť až 40 m³ izolácie, čo je objem izolácie v priemernom dome. Materiál je opätovne 100% recyklovateľný. Nezaťažujeme tak životné prostredie ani po ukončení svojej životnosti. Má vysokú schopnosť akumulácie tepla, čo sa tiež odráža v jeho izolačných vlastnostiach. Jeho úžasnou schopnosťou je teplo v sebe udržať.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Recycling Textile (@recycling_textile_sro),

V chladnejšom období ho odovzdáva smerom von a v teplejšom zas naopak: keď sa dom vykuruje, tak naakumuluje v sebe teplo a potom ho posiela späť do priestoru. Inak povedané – keď zahrial vás, môže predsa aj váš dom, no nie? Táto recyklovaná izolácia zvyšuje kvalitu bývaniu aj vďaka zvukovoizolačným vlastnostiam.

Súčasťou každej stavby sú izolačné materiály, prečítajte si aj o tých netradičných.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hazel (@see.hazel.sew),

Tak čo, presvedčili sme vás? Ak sa chystáte stavať, určite si okrem osvedčených zatepľovacích materiálov ako sú polystyrén alebo minerálna vlna, posvieťte aj na textilnú izoláciu. Má dobré tepelnoizolačné zabezpečenie v kombinácii s výbornými akustickými charakteristikami a požiadavkou regulácie vzdušnej vlhkosti. Dobre sa s ňou pracuje a robotníkom nespôsobuje žiadne zdravotné problémy. Textil je výborný funkčný materiál: a svoje schopnosti si zachová aj vtedy, keď je roztrhaný na franforce.

Barbara

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie