Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Čo si všímať pri výbere moderných svietidiel do vašej záhrady?

Základné rozdelenie

Vo všeobecnosti môžeme rozdeliť záhradné svietidlá podľa toho, ako sú napájané. 230 V záhradné svietidlá sú klasickým typom osvetlenia s pripojením na 220 – 240 V elektrickú sieť. Ide o najbežnejšie používaný typ, no treba dať pozor na ochranné prvky inštalácie.

Ďalej poznáme 12 V záhradné osvetlenie, ktoré potrebuje na prevádzku transformátor pre nízkonapäťové osvetlenie (menič AC/DC 230/12 V). Napájať takéto osvetlenie je možné aj cez 12 V batériu. Tento typ ponúka výhodu bezpečnejšieho napätia.

Posledným typom sú solárne svietidlá. Sú veľmi efektívne, bezpečné a nepotrebujú žiadne káble ani napájanie. Dôležité je však, aby sa nachádzali na slnečnom mieste.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa tuinlite | tuinlite.nl (@tuinlite),

Farba svetla

Vo všeobecnosti sa pre vonkajšie osvetlenie odporúča farba svetla studená biela (4000 – 6000 K). Studená biela je totiž po zotmení lepšie rozpoznateľná. V niektorých prípadoch je však možné zvoliť aj teplú bielu – žltú (2500 – 4000 K). Teplá farba sa hodí napríklad do zimnej záhrady.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lights4fun? (@lights4fun),

Ochrana proti vplyvom počasia

Pri výbere osvetlenia do exteriéru je potrebné dbať na jeho ochranu voči poveternostným podmienkam. Pri väčšine svietidiel je tento stupeň ochrany označený stupnicou IP (international protection). Vonkajšie osvetlenie by malo mať minimálny stupeň ochrany IP44. Prvá číslica (0-6) určuje ochranu pred vniknutím cudzieho telesa. Druhá číslica (0-8) určuje ochranu pred vniknutím vody.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Trädgårdsdesign & Kurser (@karolinalansmansgarden),

Typy osvetlenia

Na trhu sa dnes nachádzajú rôzne typy osvetlenia. K dispozícii sú:

  • stĺpikové
  • nástenné
  • podlahové
  • dekoračné
  • bodové
  • senzorové svietidlá

Možností je naozaj veľa a preto by ste mali mať vopred určené miesto ich umiestnenia. Stĺpikové osvetlenie je vhodné do otvoreného priestranstva záhrady, bodové a dekoračné osvetlenie zas na nasvietenie kríkov, jazierka či altánku. Senzorové svietidlá ponúkajú osvetlenie priestranstva pri zachytení pohybu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bees and Pots Garden (@beesandpots),

Cena

Cena záhradných svietidiel sa pohybuje vo veľmi širokom rozhraní. Je len na vás, koľko ste ochotní investovať. Treba však rátať nielen s financiami na kúpu osvetlenia, ale taktiež aj s dlhodobými nákladmi na prevádzku a údržbu. Najmenej nákladné sú spomínané solárne záhradné svietidlá.

Nezanedbajte výber svietidiel a dbajte na správne umiestnenie. Nech si môžete užívať svoju záhradu či balkón v plnej kráse.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie