Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

FUJ! Toto žije s vami v posteli? Pomôže tepovanie a dezinfekcia

Možno ani neviete, kto okupuje váš domov!

Počas roka sa špiny zbavujeme len tak povrchovo a nečistoty, ktoré sú viditeľné voľným okom, odstránime zväčša prírodnými alebo chemickými prostriedkami. Fľaky a škvrny sú často zažraté až do hĺbky, preto by sa tepovať malo nielen z estetického, ale aj z preventívneho hľadiska. Takto udržiavané materiály sa vďaka tepovaniu zbavia špiny, pachu aj neželaných spolubývajúcich!

krásna mladá žena čistiaca sj domov od prachu pomocou vysávaču
Photo by cottonbro from Pexels

Na pomoc si môžete zavolať tepovaciu službu alebo sa do práce pustite sami. Minimálne raz do roka by ste mali vytepovať matrace a snímateľné posteľné poťahy, v ktorých sú matrace oblečené.

Bezpečne sa tak zbavíte neželaných obyvateľov vašej bielizne ako sú roztoče a mikroorganizmy parazitujúce práve v spálni. Sú to ich exkrementy, ktoré dráždia sliznicu, poškodzujú dýchacie cesty a sú pôvodcom rozličných kožných chorôb. Veľký pozor by si preto mali dať ľudia s respiračnými ochoreniami, alergici a deti. Nevytvárajte roztočom podmienky pre život a nekompromisne sa ich zbavte hĺbkovým čistením.

ženské ruky prášia biely vankúš na posteli
Photo by cottonbro from Pexels
Čisté a zdravé prostredie

Okrem roztočov sa vytepovaním matracov, sedačiek, gaučov a kobercov zbavíte aj prachu. Predĺžite tak životnosť svojho nábytku či interiérových doplnkov ako sú koberce, deky či vankúše. Ich vzhľad vďaka takejto pravidelnej údržbe bude pôvabnejší a isto spravíte veľkú službu aj svojmu zdraviu!

roztoč žijúci v posteľnej bielizni
Photo by Eric Erbe from google

Ubezpečujeme vás, že voda, ktorú stroj pri tepovaní vysaje bude špinavá, preto budete radi, že ste si predsa len vytvorili čas a zbavili sa špiny až do hĺbky.

Fakty o roztočoch, ktoré si potajomky žijú aj vo vašej posteli:

  • Roztoče žijú vo vlhkých a teplých podmienkach, preto zväčša okupujú práve pohovky a matrace.
  • Dospelý jedinec nakladie za svoj život až 100 vajíčok.
  • Alergické reakcie, ktorými mnohí trpia, spôsobujú enzýmy z ich trusu aj ich rozkladajúce sa telá. Je dokázané, že tieto enzýmy usmrcujú bunky v ľudskom organizme.
  • 1 až 1,5 gramu odumretej ľudskej pokožky poskytuje ideálnu potravu a prostredie pre týchto neželaných hostí.
mladá žena žehlí posteľnú bielizeň tmavej farby
Photo by cottonbro from Pexels

Pre svoj zdravý domov môžete robiť však oveľa viac, a to predovšetkým intenzívne a správne vetrať. V lete vystavte matrace slnečnému svetlu a v zime opäť vysokému mrazu. Pravidelne dezinfikujte posteľnú bielizeň a využívať aj čističku vzduchu, ktorá má celý rad pozitívnych vlastností.

Dobrý tip na záver: Roztoče neznášajú eukalyptový olej, použiť ho môžete pri bežnom upratovaní počas roka a tak mierne zamedziť ich množeniu.

Už viete čo budete robiť najbližší víkend?

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie