Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Čo zohľadniť pri projektovaní domu a jeho správnej orientácii?

Svetové strany

Správne treba orientovať nielen tvar domu, ale aj celkovú dispozíciu. Dennú časť pozostávajúcu z kuchyne, jedálne a obývačky je vhodné umiestniť na južnú stranu, aby mali obyvatelia domu dostatok slnečného svetla v zime a bezpečný tieň v lete. Projektanti a architekti odporúčajú situovať terasu na južnú stranu domu. V severnej časti domu by mali byť miestnosti, ktoré využívame menej ako garáž, pracovňa či technická miestnosť. Tieto miestnosti slúžia aj ako „štít“ pred studeným severným vetrom.

dom so záhradou a novým automobilom zaparkovaným pred garážou
Obrázok od wolfields z Pixabay

Čo si pri projektovaní všímať?

Pri plánovaní stavby je dobré zohľadniť okrem terénu, svahu, slnka, vetra či spodných vôd aj polohu a tieň stromov. Predovšetkým pri projektovaní pasívnych domov sú stromy dôležitým faktorom. V lete poskytujú tieň a v zime prepúšťajú prirodzené svetlo. Využiť môžeme rôzne druhy ihličnanov aj listnatých stromov. Keď listy zo stromov opadnú, v zime sa dostáva do interiéru viac svetla a slnka, čo pozitívne vplýva na náladu a psychickú pohodu.

krásna zdravá záhrada so schodiskom a zeleňou
Obrázok od Marzenna Gaines z Pixabay
Aký je optimálny počet okien?

Aj keď sa presný počet okien vždy líši v závislosti od miestnosti a budovy, existuje pravidlo, ktoré je dobré uplatniť. Rodinný dom by mal obsahovať minimálne 5% zasklenej plochy vzhľadom k podlahovej ploche. Sklenené plochy sa dajú využiť aj iným spôsobom. Napríklad špeciálne upravené okná sa dajú nakloniť tak, aby kopírovali uhol slnka a minimalizovali jeho odraz. Takéto natočenie okien má svoje negatíva, ako zníženie izolačných vlastností, ale aj pozitíva v podobe potenciálnych tepelných ziskov zo slnka.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa VMEUDecor (@vmeu_decor),

Je dôležité si zvážiť tepelné zisky aj straty

Pozor si treba dať aj pri orientovaní parkoviska alebo príjazdovej cesty. Zväčša sú vysypané štrkom alebo asfaltom. Tento materiál sa rýchlo prehreje a následne odráža teplo na dom. Riziko sa dá znížiť tak, že parkovisko umiestnite na juh alebo východ od budovy. V lete sa tak vyhnete prehriatiu a v zime budete mať menej práce s odpratávaním snehu, pretože na juhu a západe sa sneh topí rýchlejšie.

vidiecke sídlo s príjazdovou cestou a alejou stromov
Photo by Mike from Pexels

Projektovanie domu závisí od viacerých premenných. Pri stavbe domu môžete vo svoj prospech využiť energetické prvky, stavebný materiál, izoláciu, strešný plášť alebo okná s kvalitnými izolačnými vlastnosťami. Zvážte si vlastné priority. Pri drahších materiáloch je dôležité myslieť na ich finančnú návratnosť, ale aj údržbu či praktickosť.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie