Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Realizačný projekt. Kedy a na aké stavby je potrebný?

Kvalitný realizačný projekt obsahuje podrobné spracovanie výkresov a výkazových materiálov prác, ktoré sa na stavbe budú realizovať. Slúži ako dokumentácia pre stavebný úrad aj ako podrobný prehľad jednotlivých bodov, s ktorými sa stavba domu uskutočňuje. To sú hlavné rozdiely medzi realizačným projektom a projektom na stavebné povolenie.

Projekt na stavebné povolenie

Tento typ projektovej dokumentácie rieši hlavne kľúčové parametre nevyhnutné pre stavebný úrad. Najčastejšie sa vytvára, ak plánujete stavať menšiu bytovú jednotku, bez náročných detailovna dobrom pozemku. V prípade menšej stavby na rovine, z bežného stavebného materiálu, sa neočakávajú väčšie problémy, ktoré by realizáciu skomplikovali, ako to je bežné pri väčších stavbách.

Pri komplikovanejších stavbách sa často deje, že pri ich realizácii vznikajú komplikácie, ktorým by bolo jednoduchšie a lacnejšie sa vyhnúť, keby bola počas projektovej fázy vytvorená vhodná dokumentácia. A tou je práve realizačný plán.

Projekt na realizáciu stavby  

Realizačný projekt sa takisto podáva na stavebný úrad a slúži aj ako podrobný návod pri samotnej stavbe. Oproti projektu na stavebné povolenie je podrobnejší, doplnený o riešenia jednotlivých konštrukcií, skladieb a pracovných úloh. Obsahuje aj klampiarske a zámočnícke práce, podrobný prehľad typov okien a dverí, či zoznam položiek pre jednotlivé realizačné firmy. Disponuje všetkými bodmi ako formálny projekt pre stavebné povolenie, no je doplnený o obsiahlejší plán, správy a výkresy.

presná a kompletná dokumentácia pre realizačný projekt a narysovaný pôdorys
Photo by Pixabay on Pexels

V technických správach realizačného projektu sú dôkladne popísané jednotlivé konštrukcie, použité materiály, informácie o spotrebe tepla, vykurovania a energetických požiadavkách na dom. Keďže je v realizačnom projekte konkrétne skoncipovaný plán výstavby, podľa tejto dokumentácie vedia realizátori zhotoviť základy aj hrubú stavbu.

V dokumentácii je prehľadne znázornený aj výkaz krovu, takže realizačná firma sa vie podľa neho orientovať a postupovať podľa plánu. Realizátori si vedia jednoducho zistiť konštrukčné riešenia, výber materiálov a výkazy okien a dverí. Realizačný projekt prehľadným spôsobom dokumentuje aj výber vhodných materiálov na podlahu, strechu a steny. Odpadá tak viacero otázok, ktoré sa bežne vynárajú v realizačnej fáze.

Dokumentácia obsahuje aj podrobný rozsah úloh a technických riešení. Uľahčuje to jednotlivé fázy výstavby a tento druh dokumentácie tak ocení nielen stavebný úrad, ktorý vydáva súhlas, ale aj stavebné firmy. S kvalitne vypracovaným realizačným projektom je možné jednoducho odčítavať postupy, druh materiálov a jednotlivé kroky výstavby len za pomoci tohto súhrnného materiálu.

výstavba rodinného domu so správne vytvoreným realizačným plánom
Photo by Avel Chuklanov on Unsplash

Ak práve uvažujete splniť si svoj sen o novom bývaní, dopredu zvážte, o aký druh výstavby máte záujem. Či bude postačujúce vytvoriť menej technický projekt na stavebné povolenie, alebo radšej predídete ťažkostiam a stavíte na istotu s realizačným projektom.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 1x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie