Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Ako využívať solárnu energiu na ohrev vody a vykurovanie?

Aké sú možnosti využitia solárnej energie?

Solárnu energiu možno pomocou technických zariadení, teda aktívne, využiť v rodinnom dome v zásade dvoma spôsobmi. Buď na výrobu elektrickej energie, alebo na ohrev vody. V prvom prípade ide o fotovoltaickú elektráreň (FVE) a v druhom prípade sa v termických solárnych paneloch ohrieva pomocou slnečnej energie voda. Základom oboch systémov sú teda panely (kolektory), ktoré absorbujú slnečnú energiu. Ideálne je, keď sú natočené v smere najväčšieho slnečného žiarenia, teda na juh a so sklonom 30 až 60°. Dôležité je, aby paneli neboli počas dňa ničím zatienené.

Samozrejme aj tieto technické zariadenia niečo stoja, no v budúcnosti sa vám investícia do nich určite vráti. Na inštaláciu slnečných kolektorov boli 23. júna 2020 vydané podľa nových pravidiel poukážky pre 694 zariadení v hodnote 1,15 milióna €. O dotáciu na zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie (OZE), ako sú solárne kolektory alebo fotovoltické panely, môžete požiadať v rámci projektu SIEA Zelená domácnostiam II. Viac sa dozviete na www.siea.sk.

Využívate aj vy vo svojej domácnosti ekologické riešenia či obnoviteľné zdroje? Ak si chceme našu planétu šetriť, je potrebné začať s výstavbou pasívnych domov, ekologických centier a kontinuálnym separovaním.

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie