Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Kúpeľňa bez plastov. Ako byť šetrnejší k našej planéte?

Odmietanie už malého percenta jednorazových plastov môže mať ohromný vplyv. Rovnako ako na planétu, tak aj na vašu dobrú náladu. Plasty sa už dostali do najvzdialenejších kútov sveta a nachádzajú sa v žalúdkoch oceánskych živočíchov. Mali by sme preto konať tak, aby po nás na našej planéte zostala iná stopa, ako plastová.

Predovšetkým treba pristupovať k eliminácii plastov postupne a pomaly. Deň čo deň urobte malú zmenu vo svojich návykoch, v nákupnom zozname, kúpeľni, kuchyni či záhrade.

Zero waste produkty

Každý z nás má obľúbenú aviváž, krém, šampón alebo iný produkt dennej potreby. Sme zvyknutí nakupovať tieto produkty v malých fľaškách v reťazcoch. Existujú však plniace stanice s drogériou (v každom väčšom meste už aj na Slovensku). Svoj domáci sortiment si tak dokážete načapovať do pôvodnej alebo sklenej fľaše. Eliminuje sa tak dopyt po nových plastových fľašiach. Šetrné sú napríklad fľaštičky s dávkovačom,  ktoré umožňujú presnú dávku konkrétnej tekutiny. Nemíňa sa tak väčšie množstvo ako je potrebné, a to šetrí nielen planétu, ale aj peňaženku.

čistiace prostriedky a predmety na telo a tvár do vane
Photo by cottonbro on Pexels

Bojujte aj o zavedenie doplňovacích staníc. Skvelou správou je, že apelovanie funguje! Ukážkou je zbavenie sa vatových tyčiniek do uší. Hrubý odhad znie, že týmto zákazom sa ušetrilo 21 ton plastov. Platiť to môže aj pre odličovacie tampóny. Tie sú častokrát zabalené v plaste a niekedy obsahujú aj plastové vlákna. Bezplastovou alternatívou môže byť opakovane využiteľný látkový tampón, alebo konjac špongie, ideálne na čistenie tváre, ale aj telíčko dieťatka.

Robte si zásoby

Ak denne používate konkrétne produkty, vždy radšej siahnite po väčšej fľaši s týmto prípravkom. Vydrží vám do zásoby a vy nemusíte každý mesiac behať po obchodoch a nakupovať ďalšie malé fľaštičky. Na trhu už existujú netekuté mydlá a sprchové pílingy predávajúce sa bez plastových obalov. Tuhé mydlá a šampóny, tzv. šampúchy, znovu zažívajú popularitu.

Ak si budete produkty objedávať z internetu, uistite sa, že vám ich predajca nedoručí v plastovom obale, ale v plechovej mydelničke alebo škatuľke. Prírodné dezodoranty a tuhá kozmetika je čoraz častejším javom v našich kúpeľniach. Namiesto klasickej špongie sa dá na umývanie pokožky používať lufa (druh vyschnutej huby).

ako sortiment prípravkov a drogérie v kúpeľni
Photo by Karolina Grabowska on Pexels

Alternatívy existujú aj k balzamom na pery, zubným plastovým kefkám (ktoré môžete vymeniť za bambusové) a taktiež k žiletkám a tampónom. Súčasnú neudržateľnú prax musia v dobrom ovplyvniť produkty, ktorých životnosť nekončí jedným použitím. Veľkým problémom sú aj vlhčené vreckovky a utierky z plastových vlákien.

Zamyslite sa preto nad tým, či je skutočne nevyhnutné používať na každý centimeter svojej pokožky iný výrobok, či čistiaci prostriedok. Častokrát je to zásluhou marketingových kampaní a programov, aby sme sa presvedčili, že bez gélu na umývanie tváre, gélu na umývanie rúk, gélu na umývanie iných partií tela, nedokážeme mať dokonale odstránené nečistoty z povrchu pokožky. A pritom to nie je pravda! Je v poriadku mať jeden kvalitný krém a používať nebalené, ekologické a biologické produkty.

Zvážte svoje priority a pouvažujte nad tým, či budete bez plastovej tuby na krém alebo bez živočíchov, ktorým svojim nešetrným a bezhlavým využívaním plastov berieme ich prirodzené prostredie.

Ak chcete prispieť k zmene, zapojiť sa môžete aj do rôznych aktivít a činností. Inšpirovať vás môže aj PURE SLOVAKIA a občianske združenie troch mladých ľudí.

čistiace prostriedky a predmety na telo a tvár v kúpeľni
Photo by Karolina Grabowska on Pexels
Nerobte všetko naraz

Zmeniť plastové návyky je beh na dlhé trate. Obyvatelia rozvinutých krajín si musia uvedomiť predovšetkým to, že pitná voda je pre nás vyhovujúca a nepotrebujeme balenú vodu z reťazcov. Už takáto malá myšlienka dokáže zmeniť zníženie množstva jednorazových fliaš a obalov. Mnohé živočíchy doplácajú vlastným životom aj za tieto zbytočne vyprodukované plasty.

Super tip: Napíšte si plán, čo by ste chceli postupne vo svojich návykoch zmeniť. Začnite malými predmetmi a majte na pamäti svoj dôvod, pre ktorý sa už nechcete podieľať na devastovaní našej planéty.

Ako na vás vplýva táto problematika? Čo vo svojej domácnosti robíte preto, aby ste znížili obeh plastov? Budeme sa tešiť, keď sa s nami podelíte o svoje vlastné zážitky a skúsenosti. Ak sa vám tento článok páčil, pošlite ho aj svojim priateľom na sociálnych sieťach.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie