Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

PURE SLOVAKIA – činy namiesto prázdnych rečí

Čo bolo ,,spúšťačom“, aby ste založili OZ Pure Slovakia?

Spočiatku sme založili obyčajnú instagramovú stránku Pure Slovakia, kde sme zdieľali rôzne fotografie zo slovenskej prírody a snažili sa poukazovať na nedocenený potenciál cestovného ruchu na Slovensku. Postupom času ale začali pribúdať aj rôzne podobné stránky na sociálnych sieťach, ako bola tá naša. Pozitívna spätná väzba od ľudí nám priniesla potrebnú motiváciu odlíšiť sa od ostatných stránok a určitým spôsobom spojiť našu komunitu ľudí. Napadla nám myšlienka vytvoriť vlastný merch, pričom by platila myšlienka – 1 zakúpený produkt = 1 vysadený strom. Takýmto spôsobom sme chceli začať upozorňovať na environmentálny problém odlesňovania na Slovensku a dať ľuďom možnosť zúčastňovať sa našich podujatí ako dobrovoľníci a tým pádom si vytvárať kladný vzťah k prírode. Každý podporovateľ dostane k objednávke aj symbolický certifikát vlastníka stromu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Pure Slovakia (@pure.slovakia),

Podľa čoho si vyberáte obce/miesta, kde sa budú vysádzať stromy?

Presne túto otázku sme si kládli pri brainstormingu, ako takýto projekt začať realizovať. Rozhodili sme siete a našťastie nás kamarát prepojil s Pozemkovým spoločenstvom v Telgárte, ktorý bol otvorený takejto spolupráci a pomohol nám zrealizovať pilotnú výsadbu v Telgárte. Nakoniec sme v Telgárte zorganizovali aj druhú výsadbu a po veľmi úspešných akciách sa o nás začali zaujímať médiá a urbáre a v podstate návrhy na spoluprácu už prichádzajú samé. Našim snom bolo dostať sa do Vysokých Tatier, nakoľko práve tie boli najviac postihnuté veternou kalamitou a lykožrútom. V septembri tohto roku sa nám to podarilo a s rekordným počtom sadeníc a dobrovoľníkov sme vysádzali priamo pod Vysokými Tatrami Mengusovciach.

mladý muž kráčajúci lesnou cestičkou spolu so svojím psom
Photo by @PURE SLOVAKIA
Ako prebieha výsadba? Skúste čitateľom priblížiť harmonogram, ak by sa rozhodli zapojiť do výsadby.

Ráno medzi 8 – 10 hod. prebieha registrácia, kedy sa dobrovoľníci zapíšu na prezenčnú listinu a dostanú občerstvenie, poprípade rukavice na sadenie. Vďaka našim sponzorom dokážeme dobrovoľníkom zabezpečovať prezentáciu slovenských, ale aj iných výrobcov rôznych produktov. Takýmto spôsobom sa ich snažíme motivovať zúčastniť sa, ale predovšetkým odvďačiť za to, že vo voľnom čase z vlastnej iniciatívy prídu a vlastnými rukami chcú pomôcť. Práve preto sú všetky produkty dostupné zadarmo. Po registrácii je oficiálne uvítanie a zahájenie akcie príhovormi – nás zakladateľov OZ Pure Slovakia, starostom danej obce a predsedom urbáru, ktorý povie o danej lokalite zaujímavosti, prečo je potrebné vysádzať a taktiež zaučí dobrovoľníkov, ako správne sadenice vysádzať. Následne sa vytvoria skupiny 2 až 4 ľudí, dostanú sadenice a náradie na sadenie a spoločne sa presúvame na miesto sadenia. Sadenie sa nesie v príjemnom duchu a je na každom dobrovoľníkovi, koľko vysadí.

mladé sadenice stromčekov sadené dobrovoľníkmi z OZ Pure Slovakia
Photo by @PURE SLOVAKIA

Tento rok sme premiérovo uzatvorili spoluprácu s Mikistreet food, ktorý pre dobrovoľníkov pripravoval občerstvenie vo forme remeselných hotdogov. Okrem toho v spolupráci s PS Mengusovce každého dobrovoľníka čakal teplý kotlíkový guláš. Po výsadbe nás premiérovo prišla zabaviť Ľudová hudba zo Štôlne. Na nasledovnú jarnú výsadbu rozmýšľame nad vytvorením live diskusie s odborníkmi, kde by sa ľudia opäť mohli niečo nové naučiť. V médiách už dlhodobo rezonuje boj tzv. ochranárov a lesníkov, pričom tieto dve skupiny sa hádajú, či je správne stromy vysádzať alebo ich nechať na prirodzenú obnovu. Ľuďom chceme na našich akciách vysvetliť a dokázať, že tam, kde sa príroda nestihla obnoviť sama, pomáhame my.

mladá žena vysádzajúca sadenice stromčekov spolu s OZ Pure Slovakia
Photo by @PURE SLOVAKIA
Prečo sa občas sadenice ,,neuchytia“?

Medzi najčastejšie príčiny patrí nevhodné počasie – mráz alebo nedostatok vlahy. Okrem toho je veľkým problémom rýchlo rastúca burina, ktorá môže zahltiť malé sadenice a tým pádom strom nedostane dostatok živín na rast a vyschne. Problematika škôd zverou je veľmi zložitá. Škody zverou spôsobuje raticová zver a hlodavce.

Vraciate sa (po nejakom čase) osobne na miesta, kde sa vysádzalo na kontrolu stavu výsadby?

Keďže sme prvú akciu organizovali len na jar v roku 2019, máme údaje len o tejto akcii. Vďaka dôkladne odvedenej práci dobrovoľníkov sa uchytilo až 95% sadeníc z prvej výsadby. Na miesta sa vraciame priebežne a mapujeme, ako sa sadeniciam darí.

Keď stromy podrastú a bude viditeľný novovzniknutý les (čo potrvá niekoľko rokov), plánujeme zalesnené plochy zdokumentovať, aby aj ďalší potenciálni dobrovoľníci videli, že to s ochranou prírody myslíme vážne.

Aký najmladší a aký najstarší dobrovoľník sa zúčastnil vašich akcií, kde vysádzate stromy?

Naše akcie nie sú vekovo limitované. Bežne sa ich zúčastňujú rodiny s malými deťmi, čím vedú svoje ratolesti k budovaniu vzťahu k prírode. Najstarší dobrovoľník mal okolo 70 rokov, ale myslím, že toto číslo je do budúcna ľahko prekonateľné 🙂

rodinka podporujúca OZ Pure Slovakia so sadením stromčekov
Photo by @PURE SLOVAKIA
Viete už prezradiť, kto sa bude podieľať na sprievodnom programe pre ďalšiu jarnú akciu v obci Hozolec (občerstvenie, káva, hudba atď.)?

Vďaka pozitívnym vzťahom s našimi sponzormi pripravujeme opäť širokú škálu produktov. Okrem toho sa nám na akciu prisľúbili chalani s Oucafe, ktorí budú pripravovať čerstvo pomletú kávu pre dobrovoľníkov priamo v lese na doplnenie potrebnej energie. Všetko ostatné je v štádiu riešenia. Veríme, že pandémia nového koronavírusu do jari ustúpi a budeme môcť z našej akcie vytvoriť mini envirofestival so živou hudbou, streetfoodom a diskusiou.

Príprava očerstvenia pre dobrovoľníko sadiacich stromčeky pre OZ Pure Slovakia
Photo by @PURE SLOVAKIA
hudobná skupina ponúkajúca svoje predstavenie počas akcie sadenia stromčekov OZ Pure Slovakia
Photo by @PURE SLOVAKIA
Koľko kilogramov odpadu bolo doposiaľ vyzbieraných v rámci projektu ,,Vážime si rodný kraj”?

Projekt Vážime si rodný kraj sme realizovali už päťkrát. Vyčistili sme Jánošíkové Diery, Veľký Rozsutec, okolie Štrbského plesa, cestu na Popradské pleso, cestu na Predné Solisko a Kubínsku hoľu. Dokopy sa ich zúčastnilo stovky dobrovoľníkov a síce presné číslo nemáme, počas každej akcie sa vyzbieralo cca 50 vriec odpadu. Počas turistiky a zberu odpadu sa stretávame s rôznymi názormi náhodných turistov. Slová vďaky a chvály veľmi potešia, no stále sa nájdu ľudia, ktorí nám povedia, že odpad by po iných nezbierali. Vieme, že názor týchto ľudí nezmeníme, ale veríme, že našimi akciami dokážeme motivovať ľudí aspoň k tomu, aby to, čo si so sebou do hory prinesú, si so sebou aj odnesú.

skupina dobrovoľníkov vstupujúcich do lesa za účelom upratovania a sadenia stromčekov

Photo by @PURE SLOVAKIA
Plánujete pôsobiť aj v iných sférach enviromentálnej pomoci (nejaký tretí projekt)?

Máme v pláne rozbehnúť edukačný projekt v spolupráci so základnými alebo strednými školami, kde by sme žiakom robili zaujímavé ekologické prednášky a vzdelali ich v environmentálnej problematike. Považujeme sa za kreatívcov a tých nápadov na ďalšie projekty je veľa. Všetko však závisí od finančnej podpory a samozrejme našich úžasných dobrovoľníkov.

Aké produkty si ľudia môžu zakúpiť v rámci merchu?

Klasické pánske a dámske tričká, mikiny, zimné čiapky, športové ponožky, náramky a rúška. Momentálne pracujeme na novej kampani s rovnomenným názvom nášho projektu – #kazdystromsapocita. Prinesie to kompletne nový design produktov, pričom úlohou designu bude zvýšiť celkový awareness ohľadom globálneho odlesňovania. Okrem toho pripravujeme aj špeciálnu black edition mikín a tričiek a chceme tiež rozšíriť sortiment o tielka, funkčné tričká atď.

edícia tričiek a mikín s logom OZ Pure Slovakia v ponuke
Photo by @PURE SLOVAKIA
V čom vidíte problém, že lesy a celkovo príroda sú v takom stave, že potrebujú pomoc občianskych združení?

Celkový nedostatočný záujem predošlej vlády. Ak zákon dovoľuje ľuďom ťažiť obrovské hektáre plôch, tak tí to samozrejme využijú. Základ je obmedziť ťažbu v hospodárskych lesoch. Videli sme mnohé urbáre, ktoré boli extrémne zničené ťažbou dreva. Stretli sme ľudí, ktorí nemajú na prvom mieste prírodu, ale zisk z ťažby dreva. Práve títo ľudia môžu za to, že nám lesy doslova miznú pred našimi očami. Dostali sme mnoho ponúk od urbárnikov, ktorí chceli, aby sme naše akcie organizovali na ich územiach. Sami si ich extrémne zničili ťažbou a v podstate chceli, aby sme im zadarmo vysadili stromy. S takýmito ľuďmi si ruky nikdy nepodáme. Spolupracujeme s ľuďmi, ktorí majú ochranu prírodu na prvom mieste zakorenenú hlboko v srdci. Názornou ukážkou bola spolupráca s p. Gallom, ktorý je predseda PS Mengusovce. Na ich územiach je zreteľne vidieť, ako sa s prírodou má zaobchádzať.

“Veríme, že sa nám raz na Slovensku podarí docieliť to, aby ekonomický zisk neprevyšoval ochranu prírody, ako to je v dnešnej dobe žiaľ bežné.”

Čomu sa venujete popri riadení OZ? Máte iné zamestnanie alebo sa tomuto venujete full-time?

Tento rok sme skončili vysoké školy a už pracujeme v úplne inej oblasti. Pure Slovakia berieme ako niečo, čo je potrebné robiť. Vyrastali sme v obklopení nádhernej oravskej prírody a keď vidíme, ako sa v nej ľudia dnes správajú, nedokážeme sa len nečinne prizerať.

traja mladí zakladatelia OZ Pure Slovakia
Photo by @PURE SLOVAKIA
Kde vidíte Vaše OZ o 5 rokov?

Dúfame, že sa komunita Pure Slovakia sledovateľov a dobrovoľníkov bude aj naďalej zväčšovať. Veríme, že našimi aktivitami sa bude dariť ľudí ekologicky vychovávať. Spravíme všetko pre to, aby sme boli schopní organizovať dobrovoľnícke akcie pravidelne. Našim cieľom, je prírode vracať to, čo jej patrí.

vlečka naložená malými sadenicami stromov
Photo by @PURE SLOVAKIA

Nám sa tento úžasný projekt veľmi páči. Držíme palce pri napĺňaní cieľov OZ PURE SLOVAKIA. Čo hovoríte na enviromentálne vzdelávanie a osvetu vy? Zapojili ste sa niekedy do dobrovoľníckej aktivity alebo ste inak prispeli k zlepšeniu životných podmienok na našej planéte? Budeme sa tešiť na vaše príbehy a komentáre. Podeľte sa o ne dole pod článkom.

Domi.Ce

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie