Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Kupujete nehnuteľnosť? Nerozhodujte sa unáhlene a všetko dobre zvážte

Proces kúpy nehnuteľnosti môžeme rozdeliť do niekoľkých veľkých krokov. Začnime tým prvým – financovaním.

Kde zohnať peniaze na kúpu nehnuteľnosti?

Tento krok bude riešiť zrejme každý. Len málokto sa na Slovensku môže pochváliť tým, že by dokázal kúpiť dom alebo byt z našetrených peňazí. V prvom rade teda budú kroky väčšiny ľudí viesť do banky. Pokiaľ sa vám nechce hľadať tú najvýhodnejšiu ponuku, môžete sa obrátiť na služby finančných poradcov.

ilustračný obrázok s hodinami a mincami
FreePhoto by Pixabay

V prípade už postaveného bytu alebo domu je získanie hypotéky o niečo jednoduchšie ako v prípade financovania nehnuteľnosti pred začiatkom stavby alebo v jeho procese. Ak sa jedná o developerský projekt, najjednoduchšia možnosť je požiadať o hypotekárny úver v banke, ktorá projekt spolufinancuje. V prípade, že sa jedná o novú stavbu rodinného domu, je úver uvoľňovaný po častiach podľa toho, ako stavba postupuje. Problém nemusí byť ani so získaním samostatnej hypotéky na pozemok.

Po výbere konkrétnej banky budete presne vedieť, za akých podmienok a v akej výške získate hypotekárny úver. To vám samozrejme určí isté mantinely, v ktorých sa pri výbere nehnuteľnosti budete pohybovať.

Ešte skôr, než sa pustíte do hľadania nehnuteľnosti, určite si priority, aký je napríklad typ nehnuteľnosti, lokalita, veľkosť pozemku či rozloha bytu.

Hľadanie nehnuteľnosti

Hľadanie nehnuteľnosti je azda najzdĺhavejší krok zo všetkých. Na ideálny dom alebo byt môžete naraziť za týždeň, ale aj za rok. Dôležité je vytipovať si rôzne realitné portály a pravidelne ich navštevovať. Dopyt po nehnuteľnostiach je aj v súčasnosti pomerne veľký a pokiaľ zaváhate, môže vás pri ponukách rýchlo niekto predbehnúť.

Pokiaľ chcete celý proces urýchliť, môžete sa obrátiť na realitné kancelárie. Tie vám ukážu svoju ponuku, resp. vás budú pravidelne informovať o nových nehnuteľnostiach. Daňou za takýto servis je však o čosi vyššia cena ako keby ste jednali priamo s predávajúcim.

Obhliadka nehnuteľnosti

V prípade, že vás nejaká ponuka osloví, prichádza na rad obhliadka nehnuteľnosti. Odporúčame ich absolvovať niekoľko a nekúpiť hneď prvý dom alebo byt, ktorý sa objaví v ponuke. Treba si však pamätať, že ideálna nehnuteľnosť neexistuje. Vždy nájdete niečo, v čom budete musieť urobiť kompromis.

Pri obhliadke sa pýtajte aj na občianske vybavenie, teda dostupnosť obchodov, verejnej dopravy alebo škôl. Pokiaľ chcete byť skutočne dôslední, skúste zájsť do najbližšej školy a spýtať sa, či majú voľné kapacity a deti skutočne berú. Nebude vám totiž nič platné, že máte školu na rovnakej ulici, keď budete musieť nosiť svoje ratolesti na druhý koniec mesta.

Ak vám sedí lokalita, ale žiadna nehnuteľnosť vás neoslovila, môžete kúpiť pozemok v danej oblasti a nechať si postaviť napríklad katalógový montovaný dom. Ten si vyberiete podľa svojich predstáv, prípadne sa podľa potreby dajú katalógové domy aj upraviť.

Vzhľadom na stále rastúce ceny starších bytov a nedostatočnú výstavbu nových, sa dá očakávať, že stavba montovaných domov bude najbližšie roky na vzostupe.

stavba montovaného domu a proces budovania
FreePhoto by Pixabay
Podpis rezervačnej zmluvy a vypracovanie znaleckého posudku

Výberom nehnuteľnosti však celý proces nekončí. Po vzájomnej dohode sa podpisuje rezervačná zmluva. Tá chráni predávajúceho aj kupujúceho a zvyčajne sa platí poplatok vo výške 3 – 5 % kúpnej ceny (je jej súčasťou).

Pre potreby banky sa následne vypracuje znalecký posudok. Tieto inštitúcie neposkytujú svojim klientom finančné prostriedky vo výške kúpnej ceny určenej predávajúcim. Riadia sa práve znaleckým posudkom. Poplatok za posudok štandardne platí kupujúci, no v niektorých prípadoch ho hradí realitná kancelária alebo banka.

Pripomienkovanie kúpnej zmluvy a jej podpis

Jedným z posledných krokov v rámci kúpy nehnuteľnosti je pripomienkovanie kúpnej zmluvy. Ide o dôležitý proces, nakoľko ak nebude mať tento dokument všetky náležitosti, nemusí napríklad kataster pristúpiť ku vkladu vlastníckeho práva. Preto sa odporúča nechať kúpnu zmluvu preskúmať právnikovi, ktorý sa realitami zaoberá.

Popri riešení kúpnej zmluvy je dobré navštíviť banku a požiadať o hypotekárny úver. Číslo úverovej zmluvy je vhodné zapracovať priamo do kúpnej zmluvy.

Následný podpis kúpnej zmluvy sa realizuje za účasti notára, ktorý overí podpisy predávajúcich a zabezpečí zviazanie zmluvy. Pokiaľ mali obe strany dostatok času na preštudovanie a pripomienkovanie zmluvy, je proces podpisu chvíľková záležitosť.

mladý muž držiaci kľúče od novej nehnuteľnosti
FreePhoto by Pixabay
Posledné kroky pred prebratím nehnuteľnosti

Po podpise kúpnej zmluvy je potrebné zájsť do banky. Tam sa podpisujú zmluvy o založení nehnuteľnosti. Potom sa záložné aj kúpne zmluvy musia zaniesť na kataster, kde sa zavkladujú. Prepis vlastníckych práv nastáva približne o mesiac neskôr. Informáciu, či už k prepisu došlo zistíte cez stránku katastra. Následne sa môže pristúpiť k odovzdaniu nehnuteľnosti, prípadne sa obe strany môžu dohodnúť, že k tomuto kroku dôjde ešte pred prevodom vlastníckych práv, čo je bežný postup.

Pri preberaní nehnuteľnosti prichádza na rad ešte trochu byrokracie. Vytvára sa preberací protokol, v rámci ktorého sa spisujú stavy meračov energií. Ten slúži na prepis vlastníka u správcu domu. Pôvodný majiteľ sa zároveň musí odhlásiť od dodávateľov energií a kupujúci sa nahlási. Zároveň je potrebné doriešiť aj koncesionárske poplatky.

Po absolvovaní celého procesu prichádza na rad už naozaj posledný a o niečo príjemnejší krok – sťahovanie a zariaďovanie nového domu či bytu.

Loppi

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie