Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

Naučte sa správne rozmnožovať fialky. Zakvitnú skôr!

Nestrácajte čas!

Po rozmnožení zvyčajne trvá až 9 mesiacov, kým začne fialka prvýkrát kvitnúť. S touto metódou vám však zakvitne už o 5 mesiacov. Tajomstvo je v tom, že rast mladej rastliny výrazne urýchlite, ak narežete listovú stonku. Stimulujete tak vývoj koreňového systému.

množenie a presádzanie fialiek
https://napadovy.blog/najlepsi-sposob-mnozenia-fialiek/
Výber vhodnej fialky

Prvým krokom je výber vhodného listu. Nemal by byť príliš starý, ani úplne mladý. Vybratý list odrežte čistým nožom pod uhlom 45 stupňov. Dĺžka stonky by mala byť minimálne 2 cm. List prestrihnite naprieč, ako na fotografii.

množenie a presádzanie fialiek
https://napadovy.blog/najlepsi-sposob-mnozenia-fialiek/
Popol aj škorica pomôžu

Ak odrežete list takto, stonka využije všetku svoju silu na vybudovanie koreňového systému. Miesto orezania ošetrite pred zasadením popolom alebo škoricou, a to kvôli dezinfekcii. List zasaďte do vlhkej, sypkej zmesi rašeliny a agroperlitu v pomere 1:3. Za týmto účelom urobte jamky ceruzkou a ponorte stonku do jamky až po list.

množenie a presádzanie fialiek
https://napadovy.blog/najlepsi-sposob-mnozenia-fialiek/

Listy môžete vysadiť každý do samostatnej nádoby, ale aj viac listov do jednej. Zakryte rastlinku igelitovým vreckom a umiestnite ju na jasné a teplé miesto mimo priameho slnečného žiarenia. Vytvorte im skleníkový efektO niekoľko mesiacov by sa mal vytvoriť trs listov, ktorý potom presadíte do samostatného kvetináča.

Nepokúšajte sa rozmnožiť fialku, ak je chorá, alebo vyčerpanáNa takéto rozmnožovanie pomocou listov sú vhodné iba silné kvitnúce rastliny.

množenie a presádzanie fialiek
Foto: napadovy.blog

Máte záľubu v pestovaní rastlín? Napíšte nám, ktorá je vaša obľúbená izbová rastlina. Budeme sa tešiť na vaše postrehy v komentároch.

Zdroj článku: napadovy.blog

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 13x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie