Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Realitný slovník: Jednoduchá orientácia podľa abecedy: S

Spoločenstvo vlastníkov bytov (SVB)

– právnická osoba, ktorá je spôsobilá vykonávať práva a zaväzovať sa iba vo veciach spojených so správou, prevádzkou a opravami spoločných častí a zariadení domu, poprípade vykonávať činnosti v rozsahu zákona o vlastníctve bytov a činnosti súvisiace s prevádzkou spoločných častí zariadení domu, ktoré slúžia aj iným fyzickým alebo právnickým osobám. Obdobné postavenie ako správcovská spoločnosť, avšak správcovstvo si tu vykonávajú vlastníci bytov a nebytových priestorov samostatne.

Spoločné časti domu

spoločnými časťami domu sa na účely zákona rozumejú časti domu nevyhnutné na jeho podstatu a bezpečnosť, najmä základy domu, strechy, chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, spoločné terasy, podkrovia, povaly, vodorovné nosné a izolačné konštrukcie a zvislé nosné konštrukcie.

Spoludlžník

– ten, kto je ochotný podieľať sa (až 100%) na splácaní dlhu spolu s dlžníkom (klientom).

Spotrebný úver 

– je krátkodobý úver (splatnosť 5 rokov) určený fyzickým osobám a domácnostiam na nákup predmetov dlhodobej spotreby a k zaplateniu určitého druhu služieb (štúdium, dovolenka atď).

Sprostredkovateľská zmluva

– zmluva, na ktorej základe sprostredkovateľ vyvíja činnosť tak, aby objednávateľ mal možnosť uzatvoriť určitú zmluvu s tým, že za túto činnosť sprostredkovateľovi prislúcha odmena, spravidla iba v prípade úspechu sprostredkovateľa.

Stavebná sporiteľňa

– je samostatný peňažný ústav, ktorý nemôže s vkladmi klientov podnikať ani uskutočňovať špekulatívne obchody, vklady musia ukladať u spoľahlivých peňažných ústavov a môžu nakupovať len likvidné štátne papiere.

Stavebné sporenie

– je účelový, štátom podporovaný produkt stavebných sporiteľní, ktorého cieľom je získať prostriedky na kúpu, výstavbu alebo rekonštrukciu bývania. Stavebné sporenie sa skladá z dvoch fáz. Prvou fázou je sporenie, keď klient ukladá na účet v stavebnej sporiteľni prostriedky, kde sa mu pravidelne pripisujú úroky a štátna prémia. Po splnení podmienok klient môže získať v druhej fáze stavebný úver.

SZČO

– samostatne zárobkovo činná osoba – podnikateľský subjekt známy pod označením fyzická osoba – podnikateľ.

Nahliadnite do oblastí, kde sa oplatí kúpiť chatu na rekreáciu a oddych.

mladá žena komunikuje so svojím partnerom o kúpe nehnuteľnosti
Photo by Ekaterina Bolovtsova on Pexels

Zdroj článku: deltaproperty.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie