Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

6 netradičných, no krásnych miest, kde sa oplatí kúpiť chatu

Najčarovnejšie mesto Slovenska

Čo si predstavíte ako prvé, keď sa povie Banská Štiavnica? Dedičstvo UNESCO, banícka minulosť, prekrásne tajchy, ikonická kalvária, očarujúce centrum alebo skvelá lyžovačka na Salamandre. To je len zlomok z toho, čím všetkým si Banská Štiavnica získala srdcia ľudí z celého sveta.

romantický výhľad na Banskú Štiavnicu a okolitú prírodu
Photo from Shutterstock

Mesto doslova dýcha históriou a príroda Štiavnických vrchov je ako z rozprávky. V lete sa môžete schladiť napríklad v Počúvadlianskom či Kolpašskom jazere a v zime si užívať zasnežené kopce s nádhernými výhľadmi.

Široké možnosti turistiky či cykloturistiky zase umožňujú spoznávať viac a viac z úžasnej slovenskej prírody. Existuje ideálnejšie miesto, kde by človek chcel vlastniť chatu?

V okolí metropoly východu nájdete aj oddych

 V okolí Košíc je stále čo robiť, no zároveň je tu mnoho krásnych, tichých a pokojných miest na oddych. Miest, kam môžete ujsť pred každodenným ruchom.

Jaskyne, vodné plochy a prírodné jazerá, najstaršie opálové bane na svete, skanzeny, krásne výhľady, významná vinohradnícka oblasť, prales a história. To všetko ponúka okolie Košíc. A aj krásne chaty, ktoré si tu môžete zakúpiť.

Pokiaľ milujete výlety a turistiku, určite vás očarí dychberúca príroda Slovenského raja, či Vihorlatského pralesa. Pre fanúšikov bicyklovania je tu hneď niekoľko cyklotrás a aj skvelé možnosti letného schladenia sa. Zemplínska Šírava, Morské oko, Domaša a v okolí sú napríklad aj biokúpaliská.

vinice v okolí Košíc a inohradnícka oblasť na Slovensku
Photo from Shutterstock

Milovníci vína to majú na skok do tokajskej oblasti a nie je to ďaleko ani do Maďarska, kde je takisto čo obdivovať.

V srdci Slovenska s nekonečnými možnosťami

Ružomberok síce nemá dobrú povesť, a to najmä kvôli nepríjemnému zápachu, ktorý si mnohí pamätajú z minulosti, no tieto časy sú už dávno za nami. Liptov je krásna časť Slovenska bohatá na tradície a históriu a Ružomberok je takisto jeho súčasťou.

Výhľad na Tatry, krásne zasnežené kopce na Slovensku
Photo from Shutterstock

Predstavte si, že každé ráno vybehnete zo svojej chaty do malej predajničky a kúpite si pravú slovenskú bryndzu, z ktorej si pripravíte tradičný šmirkas, liptovské korbáčiky či poctivú domácu klobásu.

Keď zažijete takéto ráno, hneď máte krajší deň. Potom už len tento ideálny deň strávite pri Liptovskej Mare, na prechádzke po okolitej prírode, alebo na turistike v Nízkych či Západných Tatrách. V zimných mesiacoch ocenia fanúšikovia lyžovania neďaleké stredisko Malinô Brdo. V kúpeľoch v Lúčkach zase môžete nechať svoje telo zregenerovať, prípadne si len tak užívať pokoj, ktorý príroda v okolí Ružomberka ponúka.

Na Orave dobre…

Orava je pre svoju rozmanitosť jedným z najpopulárnejších turistických centier. Spojenie slovenských tradícií s nádhernou prírodou a bohatou históriou vytvára dokonalé prostredie. Epicentrom Oravy je mesto pod Chočom – Dolný Kubín, v ktorého okolí sa nachádzajú chaty na predaj čakajúce na svojho majiteľa. Zabavia sa tu rodiny s deťmi, ale aj partie priateľov či páry.

Oravská príroda a drevenice a moderné chaty
Photo from Shutterstock.com

Mesto má ideálnu polohu, čo sa týka možností turistiky, cykloturistiky a obľúbeného lyžovania. Zároveň je odtiaľto blízko k Oravskému hradu, kúsok do susedného Poľska alebo do rodiska legendárneho Juraja Jánošika – do Terchovej. Odtiaľ už je to len na skok do Jánošíkových dier, ktoré mnohí prirovnávajú k Slovenskému raju.

V neďalekom Vyšnom Kubíne sa narodil P. O. Hviezdoslav, po ktorom je pomenované napríklad dvesto rokov budované Hviezdoslavovo námestie, ktoré možno považovať za klenot mesta.

Mesto opradené legendou

Mesto pod Zoborom je známe hlavne vďaka legende o Corgoňovi a vysielaču, ktorý sa nachádza na predvrchole Pyramídy. Nitra však má rozhodne čo ponúknuť a môže sa stať perfektným miestom na oddych. Už len prechádzka pozdĺž rieky s rovnomenným názvom má svoje čaro. Pýchou a dominantou Nitry je určite Nitriansky hrad a o nemenej krásna kalvária či Dražovský kostolík. Okrem cyklotrás je tu napríklad aj in-line dráha.

príroda a okolie mesta Nitra, výhľad na mesto Nitra z výšky
Photo from Shutterstock.com

V okolí sú atraktívne miesta, ako napríklad kamenné obydlia v Brhlovciach, kaštieľ v Mojmírovciach, zubria zvernica v Topoľčiankach, arborétum v Mlyňanoch alebo pohorie opradené záhadou Tríbeč, v ktorom sa nachádza napríklad aj Oponický hrad. Nuda tu určite nehrozí.

Okolie Nitry síce nie sú žiadne Tatry, no príroda je tu naozaj krásna. Nitriansky kraj je známy svojou vinárskou tradíciou a kvalitnou pôdou na pestovanie. Ak chcete chatu aj so záhradkou, kde budete pestovať kopec ovocia a zeleniny, hľadajte ju práve neďaleko Nitry.

Po stopách krvavej grófky

Alžbeta Báthory je bezkonkurenčne najznámejšia grófka žijúca na Slovensku. Prečo by však niekto chcel mať chatu v blízkosti miesta s históriou, z ktorej mnohých mrazí? Pretože Čachtice sa nachádzajú v Trenčianskom kraji, a teda na Považí, ktoré má rozhodne čo ponúknuť.

slovenská príroda a krásny letecký záber na Čachtice v jesennom období
Photo from Shutterstock.com

Okrem nádhernej členitej prírody, ktorú lemuje rieka Váh, či napríklad Strážovské či Súľovské vrchy, je tento kraj mimoriadne bohatý aj na termálne a minerálne pramene. Najvýznamnejšie v tejto oblasti sú Trenčianske Teplice, v ktorých voda má blahodárny účinok predovšetkým na ochorenia pohybového ústrojenstva a liečbu nervových chorôb.

Okrem kúpeľov sa v okolí Trenčína nachádza aj niekoľko historických budov, napríklad aj Bojnický zámok, blízko ktorého je aj zoo. Uprostred krásnej prírody sa nachádza aj rekreačný areál Zelená voda.

Či už teda prechádzky v prírode, splavovanie rieky Váh, turistika, výlety do neďalekých Čiech, či spoznávanie histórie, alebo oddych pri vode, v okolí Trenčína sa oplatí vlastniť chatu.

veselá partia mladých chlapcov na raftingu počas letného dňa
Photo from Shutterstock.com

Ak plánujete kúpiť chatu, určite stojíte pred dôležitým rozhodnutím, ktoré treba dôkladne premyslieť. Preto si na výber vašej vysnívanej oázy pokoja nechajte dostatok času a sledujte aktuálnu ponuku, ktorá sa každým dňom aktualizuje.

Natália

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie