Dnes je 05.decembra 2022, meniny má Oto

Okolie cintorína v bratislavskej Karlovej Vsi prešlo obnovou

Okolie cintorína na Adámiho ulici v Karlovej Vsi prešiel úpravou v rámci projektu Živé miesta. Ako vyzerá dnes?

Lepší a bezbariérový prístup

Verejný priestor v okolí cintorína na Adámiho ulici nebol vhodný pre bezpečný a bezbariérový pohyb pre starších ľudí, rodiny s malými deťmi či zdravotne znevýhodnených obyvateľov. Primátor Bratislavy okrem iného vyzdvihol zlepšenie tranzitnej funkcie riešeného priestoru. „Aj vstup na cintorín si zaslúži byť dôstojný a citlivo zasadený do okolitej zástavby. Teší ma, že sa nám podarilo premeniť tento pomerne frekventovaný priestor na príjemnejšie miesto, kde sa miestni obyvatelia môžu stretávať a tráviť svoj voľný čas. Zároveň sme výrazne zlepšili tranzitnú funkciu pomocou prepojenej sieti chodníkov a schodísk, pričom sme odstránili mnohé pohybové bariéry v tomto priestore,“ uviedol Matúš Vallo pre portál mib.sk.

Podľa spomínaného webu Metropolitného inštitútu Bratislavy architekti rešpektovali už existujúce pešie komunikácie, na ktoré pripojili nové, aby bol priestor prístupný zo všetkých smerov. Poškodené povrchy chodníkov nahradila vodopriepustná dlažba. V reakcii na svahovitosť terénu vznikli aj terénne schody či spevnené bezbariérové chodníky.

Riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov na Metropolitnom inštitúte Bratislavy uviedol, že lepšie spádovanie chodníkov a spomínaná vodopriepustnosť použitej dlažby sú vo verejných priestoroch už štandardom. „Zmysel hospodárenia a nakladania s dažďovou vodou sa ukazuje najmä v čase prívalových letných dažďov, striedajúcich sa s dlhšími obdobiami sucha. Cieľom je efektívnejšie zadržať vodu do podložia, aby sa mohla postupne vypariť do ovzdušia. Prípadne slúži ako záložný zdroj závlahy pre zeleň. Takýmto spôsobom sa zlepšuje a ochladzuje mikroklíma, a tiež podmienky pre rast zelene, a tým aj podpora hmyzích a vtáčích spoločenstiev,“ vysvetlil Marcel Dzurilla.

Zeleň a nový mobiliár

V rámci revitalizácie pribudla v okolí cintorína na Adámiho ulici aj zeleň, ktorá dopĺňa pôvodnú výsadbu. Trávnaté plochy ba mala nahradiť lúka, ktorá by pozitívne ovplyvnila mikroklímu.

Pred vstupom do cintorína tiež pribudol infopanel s betónovým totemom. Samozrejmosťou je i nový bratislavský mobiliár, ktorého súčasťou sú smetné koše, lavičky a cyklostojany. Podľa Metropolitného inštitútu Bratislavy pribudlo v priestore i šesť lámp verejného osvetlenia, ktoré by mali zvýšiť bezpečnosť.

„Na revitalizácii sa podieľalo hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy s podporou mestskej časti Karlova Ves. Tvorbu architektonického zadania zastrešil ateliér MAPA architekti. Projekt bol financovaný z rozpočtu hlavného mesta,“ uvádza MIB.

Pre viac informácií z oblasti architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie