Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Spoznajte najlepšie turistické útulne na Slovensku

Útulňa Čierna hora

V Ondavskej vrchovine v Nízkych Beskydách nájdete jednu z najlepších útulní bez chatára. Nachádza sa na kopci Čierna hora (667 m. n. m) a najrýchlejšie sa k nej dostanete po červenej značke zo Svidníka alebo z dediny Kurimka cez Lazovú lúku a vrch Makovica. K útulni prídete aj po zelenej značke cez Hrabovčík a Rovné na Ostrý vrch smerom na Cestu hrdinov SNP (červená značka).

Útulňa je vybavená murovaným krbom, dreveným stolom s lavičkou a tromi lavicami, na ktorých si rozložíte karimatky a spacáky. V objekte sa bezproblémovo vyspí asi šesť osôb. Pri útulni sa nachádza rozhľadňa s krásnym výhľadom na Nízke Beskydy a príjemný altánok. V blízkosti útulne ale nenájdete zdroj pitnej vody. Najbližší prameň sa nachádza pod vrchom Makovica, čo je hodinu cesty po červenej značke. V období sucha nie veľmi spoľahlivým zdrojom vody, preto si na výlet nezabudnite zobrať dostatok pitnej vody.

Útulňa v Jamnickej doline

Útulňa je známa aj ako Koliba pod Pustým. Nachádza sa v Západných Tatrách na trase modrej značky v nadmorskej výške 1156 m. Dostanete sa k nej po zelenej značke z obce Pribylina smerom na Račkovu dolinu (ATC Račkova). Tam sa napojíte na modrú značku a asi po hodine a pol sa ocitnete na malej polianke v obkľúčení smrekového lesa, na ktorej už nájdete kolibu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ado?Send (@ado_sendo)

Drevená útulňa poskytuje nocľah až pre dvanásť ľudí. V blízkosti nájdete aj latrínu a prístrešok na posedenie a oddych. Vodu si môžete doplniť z prameňa hneď pod chatkou.

Útulňa Polianka

V rozľahlých Volovských vrchoch nájdete veľmi peknú útulňu Polianka. Nachádza sa západne od Kojšovskej hole a južne od Gelnice. Z Kojšovskej hole vedie žltá, červená a modrá značka, trasu prejdete do dvoch hodín. Z Gelnice do Polianky je to po modrej značke asi tri hodiny.

Útulňa poskytuje nocľah pre osem ľudí. Ďalší desiati sa môžu vyspať vo veľkom prístrešku s krytým murovaným ohniskom. Na posedenie slúži aj veľký altánok pri útulni. V blízkosti prístreškov sa nachádza aj zdroj pitnej vody – prameň v murovanej studničke so strieškou a kohútikom.

Alpinky v Poloninách

V Národnom parku Poloniny na východnom Slovensku nájdete päť skvelých útulní, tzv. Alpiniek. Nachádzajú sa na hrebeňovke (Osadné -> Kremenec). Sú rozmiestnené tak, aby rozdeľovali celú trasu na tri tretiny. Jedným z najzaujímavejších úsekov je vrch Kremenec (1210 m. n. m.), na ktorom sa stretáva slovensko-poľsko-ukrajinská hranica.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lívia Boržecká (@liv.borzecka)

Všetky Alpinky sú zvnútra predelené drevenou pričňou s rebríkom. V útulni sa vyspí až desať ľudí. Pohodlnejšie je to ale pre menší počet nocľažníkov cca pre sedem osôb. V okolí útulní sa vždy nachádza ohnisko s nachystanými roštami. Pri útulniach v Ruskom Sedle a v Sedle pod Čiertažou nájdete prameň s pitnou vodou. Vedľa útulne v Zboji sa nachádza dokonca minerálny prameň Kvasná voda. Pri zvyšných útulniach (Brehy nad Runinou a útulňa za Novou Sedlicou) sa najbližší zdroj pitnej vody nachádza až v dedine.

Vyskúšali ste už prespať v útulni bez chatára? Napíšte nám do komentárov, v ktorej útulni z nášho článku by ste chceli prespať. Ak ste skúsení turisti, tak nám zase napíšte, ktorú útulňu máte najradšej a prečo.

Evi

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie