Dnes je 03.júla 2022, meniny má Miloslav

Na Železnej studničke vznikla nová pobytová plocha

Na Železnej studničke vznikla ďalšia oddychová zóna. Na Partizánskej lúke tak návštevníci môžu využiť pobytové schody na brehu štvrtého rybníka.

Priamy kontakt s vodou

Nová pobytová plocha by mala návštevníkom Železnej studničky zabezpečiť priamy kontakt s vodou. Minimalistický dizajn schodov by tiež nemal zasahovať do života živočíchov žijúcich na brehu alebo pod vodnou hladinou. Konštrukcia tiež dostala zelenú aj od ochrancov prírody. Návštevníci tak môžu pozorovať nielen ryby, ale i sladkovodné korytnačky, užovky, vážky i žaby bez toho, aby schody narúšali ich migráciu.

“Cieľom tohto projektu bolo poskytnúť návštevníčkam a návštevníkom nový priestor na posedenie v priamom kontakte s vodnou plochou. Som veľmi rád, že aj takýto prvok drobnej architektúry v prírode na obľúbenej trase smerom na Klepáč môže prispieť k objavovaniu a novým zážitkom tak, ako sme to napríklad videli aj po otvorení pozorovateľne Vydrica,” uviedol Matúš Vallo, primátor hlavného mesta pre portál mib.sk.

O tom, že sprístupnenie tohto priestoru bolo prirodzenou voľbou hovorí pre oficiálny portál Metropolitného inštitútu Bratislavy i Marek Páva, poverený riadením organizácie Mestské Lesy v Bratislave. „Na tomto mieste bol svetlejší priestor bez stromov a vypozorovali sme, že ľudia tu prirodzene sedávali na obrubníku asfaltovej cesty a pozorovali rybník. Sprístupniť tento terén a prispôsobiť ho aj väčšiemu množstvu ľudí, bolo teda prirodzenou voľbou,“ vysvetľuje.

Všetko pre návštevníkov

Ako sme spomenuli vyššie, dizajn pobytových schodov rešpektuje okolitú prírodu a vhodným spôsobom dopĺňa charakter krajiny. Základným vizuálnym prvkom objektu sú mohutné drevené dosky. Tie sú kaskádovito inštalované na tmavej oceľovej konštrukcii na kovových vrtoch. Schody majú približne 3,5 x 5,7 metra.

Vedeli ste, že? Za dizajnom stojí architektonické štúdio Woven, ktoré sa špecializuje na drobnú architektúru mnohokrát zasadenú do exteriéru. Na realizácii sa podieľali i zamestnanci Mestských lesov v Bratislave.

Na tomto projekte spolupracovali Mestské lesy v Bratislave, hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy. „Okrem Pobytových schodov sa v rámci programu Živé miesta na Železnej studničke aktuálne rekonštruuje Bufet na Partizánskej lúke, z ktorého sa po obnove stane príjemná gastro prevádzka citlivo zasadená do prírodného prostredia. V pláne je tiež nová bezbariérová lávka smerujúca na Partizánsku lúku. Na vstupe do Mestských lesov z Peknej cesty sa aktuálne pracuje na obnove bývalej horárne v areáli bývalých muničných skladov,“ dodal na záver Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov na Metropolitnom inštitúte Bratislavy.

Napíšte nám do komentára, ako na vás pôsobí táto oddychová zóna v súlade s prírodou a podeľte sa o váš názor.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie

Warning: Constant WP_USE_THEMES already defined in /data/0/7/077898fe-a9e2-4dcf-9ec0-14e7b02511e6/beevam.sk/web/index.php on line 14