Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

V Bratislave vznikol multifunkčný park pre všetky generácie

V Bratislave pribudol nový verejný priestor v podobe multifunkčného parku. Čo všetko ponúkne obyvateľom hlavného mesta?

Pre všetky generácie

Multifunkčný park vznikol v rámci programu Živé miesta. Za týmto novým verejným priestorom stojí hlavné mesto, Metropolitný inštitút Bratislavy a mestská časť Karlova Ves. Priestor v blízkosti Karloveskej radiály nemal v minulosti využitie. Park, ktorý sa nachádza na začiatku Karloveskej ulice oproti kostolu sv. Michala však ponúka celý rad možností na trávenie voľného času.

Na rozlohe 4570 m2 je možné nájsť tri rôzne zóny – športovú, detskú a multifunkčnú. Prvá z týchto zón ponúka skatepark a  parkúrové ihrisko. Detská zóna je vybavená šmykľavkou, hracím tunelom či minifutbalom. Poslednou je multifunkčná zóna s bežeckou dráhou, fitness preliezky a pingpong.

Rozdelenie zón je riešené zeleňou a lavičkami. Okrem toho sa v parku nachádza aj fontánka s pitnou vodou, tribúna na pozorovania diania v okolí, či nové osvetlenie. Samozrejmosťou je aj kamerový systém.

Vedeli ste, že? Park projektoval AWE ateliér (E.Wernerová, I.Citárová, D.Grega) v spolupráci s Tomášom Pozdechom. Za realizáciou stojí firma Travnikservis. Obnova parku začala  v máji minulého roka. Náklady vo výške 470-tisíc eur s DPH boli hradené z rozpočtu mesta.

Podľa primátora mesta Bratislava by sa mal park stať miestom pre všetky generácie. „Plocha, kde vznikol nový multifunkčný park, bola dlhé roky bez akéhokoľvek využitia. Som veľmi rád, že sa nám podarilo vytvoriť priestor s rôznorodými možnosťami na šport aj oddych. Pre niektorých bude najväčším lákadlom skatepark, pre niektorých budú možno v sezóne lákadlom sakury – dar od Japonskej ambasády a možnosť len tak si tu v kľude posedieť. Presne tak sme sa snažili park vytvoriť – aby si tu našli všetky generácie niečo pre seba. Je dôležité, že sa tu môžu bezpečne pohybovať deti, aj seniori – takéto miesta Bratislava potrebuje,” vysvetlil Matúš Vallo pre portál mib.sk.

Zeleň a mikroklíma

Podľa Marcela Dzurillu bolo najväčšou výzvou začleniť do parku čo najviac zelene. „Park sme začali pripravovať v  čase pandémie, kedy sa v  Karlovej Vsi naplno ukázalo, že jej chýbajú kvalitné verejné priestory. Najmä mládež nemala kde tráviť plnohodnotne svoj voľný čas. Park sme spolu s  architektmi naprojektovali tak, aby zaplnil prázdne miesto na frekventovanom mieste a  ponúkol všetkým generáciám možnosti pre šport či oddych. Najväčšou výzvou bolo dostať do parku čo najviac zelene, nakoľko celé územie je prehustené veľkým množstvom inžinierskych sietí,“ dodal riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov na Metropolitnom inštitúte Bratislavy.

Je to práve zeleň, ktorá by počas letných mesiacov mala ovplyvniť lokálnu mikroklímu. Okrem spomínanej sakurovej aleje je to i dažďová záhrada, ktorá je schopná absorbovať veľké množstvo vody pri  prívalových dažďoch. Voda tak neodtečie do kanalizácie a bude sa môcť vypariť opäť do ovzdušia. Aj vďaka tomu by sa mali vytvoriť priaznivejšie podmienky pre rast zelene a život vtáctva i hmyzu. Okrem toho sa v parku nachádzajú vodopriepustné povrchy.

Pridaná hodnota

Vedeli ste, že? Iniciátorom výstavby skateparku bola Asociácia skateboardingu SR (ASSR).

Za projektom spomínaného skateparku stojí Tomáš Pozdecha, zatiaľ čo samotnú realizáciu zastrešila firma Sketon.

Starostka Mestskej časti Karlova Ves vníma skatepark ako pridanú hodnotu tohto verejného priestranstva. „Vzhľadom na to, že obyvatelia Bratislavy sú obvykle v strese, keď sa spustí nejaká stavebná činnosť, tento park, ktorý navrhujeme pomenovať Suchá Vydrica, je veľmi príjemným prekvapením. Čerešňová alej je a aj bude jeho nádhernou korunou. Ako špeciálnu pridanú hodnotu vnímame vybudovanie skateparku, na ktorý sa v našom členitom teréne veľmi ťažko hľadalo umiestnenie. Ide o príklad skvelej symbiózy a stretu generácií bez vzájomného rušenia sa na peknom mieste,“ dodala Čahojová.

Ako sa na projekt v rámci iniciatívy Živé miesta dívate vy? Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj vo vašom meste? Podeľte sa s nami o názor v komentároch pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie