Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Realitný slovník: Jednoduchá orientácia podľa abecedy: V

Vecné bremeno

– jedná sa o obmedzenie vlastníka nehnuteľnosti, ktorý je povinný niečo strpieť, niečoho sa zdržať a niečo konať. Toto obmedzenie prechádza aj na neskorších vlastníkov danej nehnuteľnosti. Ak je povinným vlastník určitej nehnuteľnosti (napr. právo chôdze, jazdy, právo studne), právo prechádza aj na nasledujúcich vlastníkov nehnuteľnosti, ak je oprávneným konkrétna osoba (napr. právo užívania bytu), právo zaniká najneskôr jej smrťou.

Veriteľ

– ten, kto požičiava (dlžníkovi).

Vinkulácia

– viazanosť, zablokovanie vkladu či iného plnenia v prospech určitej osoby, napr. podmienkou pre čerpanie hypotéky je poistenie založenej nehnuteľnosti a vinkulácia poistného plnenia v prospech hypotekárnej banky.

Vklad

– druh zápisu práva k nehnuteľnosti na základe rozhodnutia katastrálneho úradu o povolení vkladu práva, ktorý ma za následok vznik, zmenu alebo zánik práva k nehnuteľnosti, ktorá je predmetom evidovania na katastri nehnuteľností. Ide predovšetkým o práva zo zmlúv.

Všeobecné obchodné podmienky (VOP)

– obchodné podmienky vzťahu zmluvných strán, ktoré nie sú uvedené v zmluve, ale dopĺňajú ju a sú všeobecnejšej povahy.

Výmera parciel

– je plošný obsah premietnutia hraníc pozemku do zobrazovacej roviny v plošných metrických jednotkách. Výmera parcely nie je záväzným údajom katastra nehnuteľností pre právne úkony týkajúce sa nehnuteľností vedených v katastri nehnuteľností a jej veľkosť vyplýva z geometrického určenia pozemku. Spresnením výmery parcely nie sú dotknuté právne vzťahy k pozemku. Výmera parcely sa určuje na celé štvorcové metre a povoleným násobkom je hektár.

katastrálne rozdelenie pozemkov
Photo by Free Nature Stock on Pexels

Zdroj článku: deltaproperty.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie