Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Spoznajte s nami najznámejšie druhy mäty a pestujte bylinky

MÄTA PRIEPORNÁ (MENTHA PIPERITA)

zdravá a silná rastlina mäta
Photo by dodomacnosti.sk

Peppermint, mäta prieporná (Mentha piperita), je najuznávanejším členom rodiny. Je to z jedného konkrétneho dôvodu: obsahuje viac mentolu (až 40%) ako iné odrody a je vhodný na liečebné účely aj ako dochucovadlo. Olej z mäty priepornej pomáha upokojiť nevoľnosť, zmierniť bolesti hlavy, vyčistiť upchatie dutín a pomáha v boji proti infekcii. Je tiež kľúčovým aromatickým činidlom pri výrobe žuvačiek a zubných pást.

Aj keď môže ísť o najznámejšiu mätu, nebol to pôvodný druh, ale bol výsledkom experimentu. V roku 1750 v Anglicku sa pepermint prvýkrát vypestoval hybridizáciou vodnej mäty a mäty klasnatej. Výsledná rastlina bola taká lahodná a odolná, že zostala odvtedy s nami.

Prečítajte si viac o skvelých prísadách, ktoré v modernej kuchyni nesmú chýbať!

Mäta má silnú, korenistú chuť, ktorá ju predurčuje na čerstvé použitie v horúcom čaji. Stačí do hrnčeka vložiť niekoľko vetvičiek a potom zaliať vodou. Marocký mätový čaj je jednoducho mäta pridaná do čierneho čaju počas procesu varenia. Toto je správna odroda mäty, ktorú môžete použiť na výrobu mätového likéru a sirupu, alebo na konzerváciu v cukre. Najlepšie sa hodí do sladkých jedál, najmä do tých na báze čokolády.

MÄTA KLASNATÁ (MENTHA SPICATA)
zdravá a silná rastlina mäta MÄTA KLASNATÁ
Photo by dodomacnosti.sk

Mäta klasnatá (Mentha spicata) je pôvodná rastlina mäty, pochádzajúca zo Stredomoria a v Biblii sa o nej hovorí už v 1. storočí nášho letopočtu. Rimania predstavili mätu Anglicku a pútnici ju pri prvej plavbe odviezli do Nového sveta. Už to poskytuje predstavu o tom, aká dôležitá bola táto bylina pre ľudí.

Spearmint je mierne sladšia odroda mäty s podstatne nižším obsahom mentolu ako má mäta prieporná, vďaka čomu je ideálna na použitie ako ochucovadlo, na dochutenie pre zubné pasty, cukrovinky, ale aj mydlá a šampóny. Ako liečivo sa používa už tisícročia na liečbu menších problémov, ako sú poruchy trávenia a horúčky a preukázateľne inhibuje rast nádorov.

MÄTA HUŇATÁ (MENTHA ROTUNDIFOLIA)
zdravá a silná rastlina mäta MÄTA HUŇATÁ
Photo by dodomacnosti.sk

Mäta huňatá s chlpatými listami sa už tisíce rokov používa v Afrike, Európe, Amerike a Ázii ako liečivá a kulinárska bylina. Táto odroda je pôvabnejšia ako jej bezsrstí bratranci a má zamatové zelené listy. Je tiež menej invazívna ako iné odrody mäty a niekedy sa z tohto dôvodu a vďaka atraktívnym listom používa ako okrasná rastlina. Chuť mäty huňatej je sladšia a jemnejšia ako u iných druhov, bez horkej dochuti.

MÄTA CITRÓNOVÁ (MENTHA PIPERITA CITRATA)
zdravá a silná rastlina MÄTA CITRÓNOVÁ
Photo by dodomacnosti.sk

Táto zvláštna odroda mäty je ideálna k sladkým a exotickým jedlám a vytvára aromatickú oblohu pre ovocné šaláty a dezerty. Je to tiež perfektný kandidát na želé z mäty alebo na prekvapivé doplnenie slaného šalátu. Mierne rozdrvená a vložená do džbánu s ľadovou vodou pripraví osviežujúci letný nápoj. Na rozdiel od niektorých iných druhov si zachováva aj po vysušení vynikajúcu vôňu a je možné ju použiť vo vrecúškach na prevoňanie zásuviek alebo v zmesi potpourri.

MÄTA ANANÁSOVÁ (MENTHA SUAVEOLENS ‘VARIEGATA’)
zdravá a silná rastlina: MÄTA ANANÁSOVÁ
Photo by dodomacnosti.sk

Ananásová mäta (Mentha suaveolens ‘Variegata’) je bezpochyby najkrajšia z kultivarov mäty. S krémovými pestrými listami, ktoré ju odlišujú od akejkoľvek inej mäty, dodáva každej interiérovej záhrade čipkovaný a jemný vzhľad. Rovnako ako jej rodičovský druh, mäta huňatá, aj ananásová mäta je aromatická a citrusová so sladkými tropickými podtónmi.

Ovocná, sladká chuť tejto exotickej mäty sa dobre spája s tropickým ovocím, ako je mango a samozrejme s ananásom. Použite ju na oživenie ovocného šalátu alebo na vylúhovanie do vody alebo ľadového čaju. Listy rozdrvte a pridajte do marinády na mäso alebo pred vložením do rúry zabaľte do pergamenového papiera s rybami. Salsa a chutney budú mať obrovský úžitok z niekoľkých nasekaných vetvičiek tejto byliny, rovnako ako Pina Colada alebo mojito.

Ako mnoho iných bylín, aj mäta potrebuje na svoje pestovanie v interiéri iba základné vybavenie. Pozrite, čo podporí jej zdravý rast.

mladá žena s džbánom plným sviežej mätovej vody
Photo by Karolina Grabowska on Pexels

Zdroj článku: dodomacnosti.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 9x
  • 8x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie