Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

PVC kvetináč na jahody. Najlepší spôsob pestovania. Prečo?

Výhody vertikálneho pestovania

Vertikálne pestovanie sa využíva všade tam, kde je málo miesta v záhrade. Mnohí vieme, že práve jahody sa zvyknú rozliezť po celkom slušnej ploche. To by síce bolo v poriadku, ale vieme tiež, že by sa mali pestovať v určitej výške, pretože ak sa budú dotýkať zeme, tak ich v najlepšom prípade budeme musieť po zbere čistiť od hliny a v horšom nám priamo na zemi zhnijú.

Vertikálne lôžka pre jahody nám okrem pestovania vo vzduchu ponúkajú aj ďalšie výhody: bobule nebudú ohrozovať hlodavce, slimáky a podobní milovníci jahôd a ich zber bude jednoduchší, nehovoriac o burine, ktorá pri vertikálnom pestovaní prakticky nemá šancu.

Krok 1: Pílenie hrubej PVC rúry a vŕtanie otvorov

Odporúčaná výška stĺpu by nemala presahovať 150 cm kvôli pohodlnému zavlažovaniu. Podľa tohto rozhodnutia odrežte z hrubej PVC trubice plánovaný rozmer a zo zavlažovacej trubky ten istý rozmer + 8 mm.

Do hrubej rúry z PVC vyrežte špeciálnym vrtákom otvory s priemerom 50 – 70 mm. Začnite približne 30 cm od spodnej strany rúry, nakoľko minimálne 15 cm bude osadených v kvetináči a zasypaných zemou. Pokračujte smerom nahor s tým, že medzi otvormi musia zostať vo vertikálnom smere cca 20 cm vzdialenosti. Posledných 15 cm výšky rúry musí byť bez dier. Diery môžeme navŕtať zo všetkých štyroch strán, alebo len z troch – záleží na priemere rúry aj na jej výške.

Krok 2: Príprava zavlažovacej trubky

Zavlažovanie jahôd je dôležitým krokom k vášmu úspechu. Ak by ste použili len hrubú rúru z PVC, tak by ste jahody mohli zalievať len vrchnou časťou tejto rúry a prípadne zalievaním zeminy v kvetináči. V dôsledku toho by bola vlhká len zem v spodných radoch sadeníc a vo vrchných. Do stredu by sa nedostala, nakoľko by ju spotrebovali vrchné a spodné sadenice. Preto je hlavne pri vyšších „stĺpoch“ na pestovanie vhodné mať vo vnútri zavlažovaciu trubku s priemerom cca 15 mm. Ak by ste navŕtali do nej diery po celej výške, voda by opäť rýchlo stiekla do spodnej časti stĺpa. Preto ich vŕtajte len v dvoch horných tretinách vo vzdialenosti 5 – 7 cm od seba s tým, že prípadne môžete navŕtať jednu dierku aj naspodu.

Potom vyrežte geotextíliu do tvaru, ktorý bude pokrývať otvory zavlažovacej trubky. Spodnú časť tejto trubky uzatvorte koncovým krytom, alebo korkovým štopľom na pevno. Potom pevne oviňte okolo trubky odstrihnutú geotextíliu tak, aby prekrývala všetky vyvŕtané dierky.

Tento krok je dôležitý. Prečo? Nechcete predsa, aby vám dierky po týždňoch upchali rozrastajúce sa korienky jahôd, ktoré sa budú doslova ťahať k zdroju vody. Takto im v tom zabráni geotextília. Vrchnú časť trubky zalepte dočasne lepiacou páskou, aby sa do nej nedostali nečistoty počas nasýpania substrátu do veľkej PVC rúry.

Krok 3: Ukotvenie PVC rúry v kvetináči

Položte PVC rúru spodnou časťou na dno kvetináča a zafixujte ju tam veľkými skalami a štrkom tak, aby zostala vo zvislej polohe.

Krok 4: Plnenie

Vložte do rúry z PVC zavlažovaciu trubku tak, aby bola v jej strede. Potom ju tiež zafixujte nasypaním 10 cm štrku do veľkej rúry. Teraz môžete sypať cez vrch rúry dovnútra substrát pre jahody až do výšky prvých dier na pestovanie.

Krok 4: Výsadba

Do otvoru vložte sadenicu jahôd koreňmi dovnútra. Obidve diery prikryte zboku dlaňami tak, aby vám stonky jahôd prechádzali von pomedzi prsty. Pomocník vám zhora nasype ďalšiu zem dovnútra tak, aby siahala až po ďalšie diery. Odtiahnite dlane a pokračujte rovnakým spôsobom až po vrchné diery. Ak je substrát veľmi jemný a obávate sa, že by sa vysypal z dier von, prelepte tieto bez poškodenia jahôd kusmi papierovej lepiacej pásky. Papier sa po čase rozloží, dovtedy však koreňový systém jahôd zmohutnie a zem „nepustí“ von.

Krok 5: Stanovisko

Jahody vyžadujú slnečné stanovisko s dostatkom vlahy, prípadne polotieň. Práve dostatok slnka je významný faktor z hľadiska dozrievania jahôd a dobrej kondície rastlín. Preto starostlivo zvážte či máte pre ne dostatočne vhodné stanovisko.

Krok 6: Starostlivosť

Ako sme už spomínali, kvalitná zálievka je základom hojnej úrody. Takže zalievajte a hnojte tekutými hnojivami pravidelne cez zavlažovaciu trubku (ideálne ak použijete lievik) a tiež nalievaním vody do kvetináča. Jahody nemajú rady prevlhčenú zem, tak ich radšej zalievajte pomenej a pravidelne.

návod na vlastnoručne vyrobený PVC kvetináč na jahody - návod krok po kroku
Photo by hobbyportal.sk
Bonus

Stĺpy na pestovanie jahôd nemusíte osadzovať do kvetináčov, ale tiež priamo do zeme.
Alebo môžete jahody (a samozrejme iné rastliny) pestovať vertikálne na plote.

Veríme, že sme vám poskytli dobrý návod, ktorý si všetci môžete upraviť podľa seba.
Prajeme vám hlavne bohatú a sladkú úrodu.

Zdroj článku: hobbyportal.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 5x
  • 10x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie