Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Dom v americkom štýle. Urobte si taký aj vy!

Cestovanie do USA z dôvodu súčasného epidemiologického stavu momentálne nie je možné, avšak existujú výnimky, vďaka ktorým pocestujete. Pre nás ostatných sme pripravili článok, v ktorom sa môžete inšpirovať, ako si zariadiť domácnosť a tak bývať na americký spôsob.

USA je obrovská krajina a každý štát, mesto, či malá dedinka sú niečím špecifické. My sa budeme orientovať na tie typické krásne americké predmestia, ktoré môžete vidieť vo filmoch. Ak sa teda chystáte stavať domček a chcete ho zariadiť na americký štýl, toto je článok určený práve vám. Inšpirovali sme sa viacerými ponukami na realitnom trhu v Amerike.

Veľké a pohodlné

Pri americkom bývaní nesmieme zabúdať na veľkosť a pohodlie. To je pre Američanov veľmi podstatné. Veľké je všetko. Ak chladnička, tak dvojkrídlová, samozrejme kombinovaná aj s veľkým priestorom na mrazenie. Sporák taktiež nesmie ostať v úzadí, zvyčajne má päť platní na varenie. Postele sú veľké a veľmi pohodlné, ozdobené množstvom vankúšov, ktoré nechýbajú ani na pohodlných pohovkách a kreslách. V kúpeľni minimálne dve umývadlá nesmú chýbať.

Bez plotu

Pre Slovákov asi nemožné, no v USA bežné. Domčeky v USA majú síce plot, ale len za domom v zadnej časti domu, na ktorú z ulice nie je vidieť. Práve tá časť viditeľná z ulice, kde je vchod domu, je bez plotu. Zdobí ju chodník, upravený zelený trávnik, poprípade všakovaké kvetiny a rastliny. Za domom sa už nachádza záhrada, terasa, bazén, či voliéra pre psíka.

Odporúčame aplikovať len v príbytkoch, v ktorých je zabezpečené monitorovanie bezpečnosti kamerovým systémom.

terasa pred domom - dom v americkom štýle
Phot by habershamsc.com/properties/116-collin-campbell
Drevodom s verandou a terasou

Americké domy sú postavené z dreva. Zatiaľ čo na Slovensku v minulosti o drevodomoch nebolo počuť chýru ani slychu, dnes je o tieto domčeky veľký záujem. Treba ich len kvalitne postaviť odborníkmi na to určenými, správny materiál a izolácia zabezpečia kvalitný drevodom, ktorý vydrží aj zimu na Slovensku. Pred domom nesmie chýbať malá veranda na posedenie a keď za domom ešte urobíte terasu, to bude grilovačka!

Schody

Veľké priam kráľovské schody má dokonca i menší domček. Schody sú pre Američanov základ. Vedia sa s nimi dôkladne vyhrať. Či už na štýl “paláca” alebo moderné točité schody i v obyčajnom domčeku pôsobia luxusne.

moderné schodisko v dome zariadenom v americkom štýle
Photo by habershamsc.com/properties/165-south-park
Veľká garáž

Keďže Američania preferujú veľké autá, nesmie chýbať ani veľká garáž kde sa vojdú minimálne dve vozidlá a stále tam bude miesto aj pre odkladanie náradia, bicyklov, či iných potrebných vecí.

Krb

Teplo domova vo veľkom dome je potrebné spríjemniť prvkami, ktoré prinášajú pocit pohody a domova. Najvhodnejším a často využívaným u Američanov je práve krb. Mnohé slovenské domácnosti už disponujú taktiež týmto výdobytkom.

Luxusné lustre

Zo stropov v bežnej americkej domácnosti môžeme vidieť visieť krásne, priam historické lustre, ktoré zdobia najmä tradičnú obývačku. Na Slovensku lustre môžeme nájsť najmä v zámkoch či kostoloch.

moderná kúpeľňa v dome zariadenom v americkom štýle
Photo by habershamsc.com/properties/165-south-park
Ventilátory na strope

Na stropoch majú ventilátory. Disponujú nimi najmä tradičnejšie domy, ktoré ešte nemajú klimatizáciu. Výhodou je, že ventilátor môžete mať i na terase, a tak vám nie je až tak teplo ani vonku.

terasa pred domom - dom v americkom štýle so záhradným nábytkom
Photo by habershamsc.com/properties/10-bishop-road
Deti a rodičia majú svoj priestor

Zvyčajne je dom rozdelený na časť vyslovene len pre rodičov, ktorí majú veľkú spálňu prepojenú so svojou vlastnou súkromnou kúpeľňou a šatníkom. Deti majú svoje izby so šatníkmi a zvyčajne aj svoju vlastnú kúpeľňu.

Na hostí sa nezabúda

Zatiaľ čo my prichýlime návštevu, ustelieme im na roztiahnutom gauči alebo deti im prepustia svoje postele, v Amerike je hosťovská izba štandardným vybavením. Je to hlavne z toho dôvodu, že Spojené štáty americké sú rozlohou obrovské, zvyčajne je rodina roztrúsená na široko ďaleko. Keď prídu sviatky, rodina sa navštevuje a chcú byť všetci spolu. Okrem toho, že je izba pre hostí veľká a pohodlná, je taktiež vybavená súkromnou kúpeľňou. Nech sa hostia cítia ako doma!

Interiér vs. exteriér

Môžeme povedať, že v súčasnosti sa interiér našich príbytkov zmodernizoval a rozdiely sa pomaly, ale isto zrovnávajú. Moderný nábytok je čoraz cenovo dostupnejší, a tak si môže takmer každý z nás dovoliť renovovať svoju domácnosť.

Exteriér amerických domov avšak naďalej zostáva atypický pre Európu, rozdielnosť stúpa najmä pri porovnávaní vidieku. Kultúrne rozdiely sú to, prečo sa oplatí cestovať. Veľkým lákadlom v cestovnom ruchu sú práve oblasti, ktoré si zachovali svoju unikátnosť, a preto sa ich oplatí vidieť na vlastné oči. Aj keď teraz nie je možné cestovať do USA, veríme, že sa to čoskoro zmení a opäť sa vrátime do starých koľají bez obmedzení.

Ak sa rozhodnete urobiť si veľký americký výlet, nezabúdajte na cestovné povolenie ESTA viza (ide o 90-dňovú cestovnú autorizáciu, nie vízum a preto toto povolenie získate rýchlo a jednoducho).

Lopi

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 9x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie