Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Investujte do nehnuteľností, aj keď nemáte finančné prostriedky

Slováci investujú čoraz častejšie

V prípade, že nie ste mladá rodina, ktorá si hľadá nehnuteľnosť, v ktorej strávi život a vychová deti, potom zrejme plánujete investovanie do nehnuteľností za účelom zisku. Práve tento model si už aj na pomerne konzervatívnom Slovensku obľúbilo veľa obyčajných ľudí. Investovanie do nehnuteľností už dávno nie je iba výsadou bohatých developerov.

Nepotrebujete byť milionár

Investovať do nehnuteľností dnes môžu ľudia s minimálne päťcifernými úsporami na účte, ale aj tí, ktorí ani zďaleka nedisponujú veľkými úsporami. Faktom je, že z jednej i druhej štartovacej čiary si môžete zabezpečiť z dlhodobého hľadiska slušný udržateľný výnos.

Dôvodov, prečo investovať do nehnuteľností je viac:
  • pokiaľ investičný byt prenajímate, môžete si zabezpečiť pravidelný pasívny príjem,
  • hypotéku za vás spláca nájomník, takže prakticky nevynakladáte na splatenie úveru žiadne vlastné finančné prostriedky,
  • dopyt po bytoch stále rastie a ceny nehnuteľností taktiež stále rastú. Aktuálne aj napriek koronakríze. O niekoľko rokov sa vám teda byt určite zhodnotí,
  • daň z prenájmu si môžete znížiť o viaceré výdavky potrebné na správu vašej nehnuteľnosti,
  • aj vďaka vysokému dopytu si pri predaji nehnuteľnosti jeho cenu určujete do značnej miery sami. S prihliadnutím na aktuálnu situáciu na trhu,
  • hypotéka za investičnú nehnuteľnosť nie je dlh. Je to investícia, ktorá vám prinesie zaručený zisk. Za určitých okolností aj veľmi vysoký.
Investovanie s minimom finančných prostriedkov

Ak vás odrádza nedostatok vlastných finančných prostriedkov na to, aby ste mohli požiadať o hypotéku, nemusíte sa vzdávať. V súčasnosti už existuje riešenie aj pre vás. Do nehnuteľností dnes môžete investovať podobne ako do akcií, teda ako čiastkový investor s nízkym mesačným vkladom a bez akejkoľvek počiatočnej finančnej rezervy.

Čo sa oplatí?

Na trhu sa objavila estónska platforma EstateGuru, ktorá ponúka v podstate rovnaký spôsob investovania do nehnuteľností ako bežné platformy, ktoré obchodujú s akciami a kryptomenami. Spoločnosť umožňuje podielové investovanie do zahraničných realitných projektov už s minimálnym mesačným vkladom 50 eur. Doba splatnosti týchto investícií je maximálne od 12 do 60 mesiacov, teda do 5 rokov, s priemerným ročným výnosom okolo 12 percent.

Výhodou tohto druhu investície je okrem stabilného ročného výnosu a nízkeho vkladu aj automatický systém investovania prostredníctvom naprogramovanej platformy s veľmi intuitívnym užívateľským rozhraním a tiež kompletné informácie o financovanej nehnuteľnosti. Aj keď investujete na cudzom trhu, nemusíte sa báť, že kupujete mačku vo vreci, a dokonca ani podvodu, pretože každá nehnuteľnosť je krytá hypotékou.

Čo je nevýhodou…

Priemerného slovenského investora však môže odradiť, že platforma doposiaľ nemá slovenský alebo český jazyk, takže si zrejme budete vyberať medzi angličtinou, nemčinou alebo ruštinou. V porovnaní s inými investičnými platformami EstateGuru neponúka možnosti diverzifikácie investícií ani okamžitý spätný odkup finančných prostriedkov. Z tohto pohľadu to zrejme nebude ideálny nástroj na krátkodobé investície, ale v horizonte niekoľko málo rokov môžete dosiahnuť v závislosti od výšky vašich vkladov naozaj zaujímavý výnos.

mladí ľudia uzatvárajú biznis
G-Stock Studio/ Shutterstock.com
Investovanie s vysokým finančným obnosom

Ak patríte do skupiny ľudí disponujúcej vyššími úsporami, ktorými dokážete pokryť dnešné podmienky bánk, alebo si dokonca môžete kúpiť nehnuteľnosť bez akéhokoľvek úveru, patríte k tým šťastnejším. Aj vám sa investície do nehnuteľností určite oplatia a vďaka ich stabilite a výnosnosti by mali tvoriť výraznú časť vášho investičného portfólia.

Ako to je na Slovensku

Priemerní Slováci však so svojimi úsporami siahajú po hypotéke, aby si v prvom rade zabezpečili vlastné bývanie a až potom premýšľajú o prípadných investičných možnostiach. Čo môže byť niekedy škoda. Je pravdou, že kríza a sprísnené podmienky poskytovania hypotekárnych úverov mnohým ľuďom cestu za vlastným bývaním alebo investičnou nehnuteľnosťou skomplikovali.

Kým v minulosti banky poskytovali hypotéky aj v plnej alebo takmer plnej výške nehnuteľnosti, dnes sa od kupca očakáva, že bude disponovať minimálne 20-timi alebo 30-timi percentami vlastných prostriedkov a oveľa prísnejšie sa prihliada aj na zostatok na účte po splnení všetkých pravidelných finančných záväzkov. Lenže ak sa rozhodnete investovať do vašej prvej nehnuteľnosti dostatočne skoro, prenajmete ju a využívate ako investičný byt, hypotéku za vás spláca nájomník a navyše k tomu máte pasívny príjem.

Výhodný biznis

O niekoľko rokov po uplynutí prvej doby fixácie, môžete úver refinancovať a podľa vlastných preferencií si splátku znížiť alebo zvýšiť. Nehnuteľnosť sa vám tak nielen spláca sama a zarába, ale zároveň sa zhodnocuje. Ceny nehnuteľností medziročne neustále rastú. Najmä, ak si zvolíte nehnuteľnosť rozumne a výhľadovo do budúcnosti, môžete sa o niekoľko rokov dostať k veľmi zaujímavým peniazom.

Vedeli ste, že…?

Veľa ľudí nevie, že ak vlastníte nehnuteľnosť, ktorej súčasná hodnota je podstatne vyššia, ako cena, za ktorú ste ju pred rokmi kupovali, môžete tento rozdiel pri žiadosti o ďalšiu hypotéku v banke využiť ako aktívum na pokrytie požadovanej minimálnej časti hodnoty novej nehnuteľnosti. Môžete tak prakticky získať hypotéku aj v 100-percentnej výške ceny nehnuteľnosti s tým, že ručíte hodnotou inej nehnuteľnosti.

Takýmto spôsobom si dokážete veľmi šikovne pomôcť pri vašich investorských začiatkoch a v prípade dobrých rozhodnutí sa dostať k veľmi dobrému pasívnemu príjmu.

Odvážnym šťastie praje

Ak vašu investičnú nehnuteľnosť prenajímate a plánujete investovať do ďalšej, ktorú opäť budete prenajímať, vôbec sa nemusíte báť toho, že budete mať na krku dve hypotéky. Vás totiž splátky nijako finančne nezaťažia. Všetko pokryje nájomné a ešte k tomu budete zarábať. Navyše, ak vám vďaka ďalšej investičnej nehnuteľnosti stúpne mesačný pasívny príjem, môžete zrýchliť splácanie staršej hypotéky a jedného dlhu sa čoskoro definitívne zbaviť.

V každom prípade úver na investičnú nehnuteľnosť by ste nemali vnímať ako dlh. Je to v podstate mimoriadne výhodný investičný systém. Výhodný pre vás. Nadobudli ste nehnuteľnosť, ktorú vám spláca niekto iný a jej cena postupne rastie.

graf
Andrey_Popov/ Shutterstock.com
Oplatí sa investovanie do nehnuteľností na Slovensku?

Na základe všetkého, čo sme si povedali v tomto článku, určite áno. Možno sa na prvý pohľad môže zdať, že Slovensko je malý trh a všetko zaberajú veľkí investori, ale opak je pravdou. Dopyt po bývaní je totiž ešte vyšší, ako dopyt po kúpe nehnuteľností. Študenti, turisti, mladí pracujúci, mnoho tých, ktorí si hypotéku nemôžu dovoliť alebo sa často presúvajú, to všetko sú vaši potenciálni nájomníci, ktorým môžete ponúknuť bývanie a oni vám budú splácať úver a zhodnocovať vašu investíciu.

Aj na lokalite záleží

Ak začínate investovať a nezdedili ste práve veľký byt v centre Bratislavy, odporúčame začať v iných mestách. Ceny nehnuteľností v hlavnom meste sú totiž extrémne vysoké a konečná výnosnosť by vám možno nepriniesla takmer nič. Na druhej strane je pravdou, že práve v Bratislave sa môžete spoľahnúť na neustály dopyt po nájomnom bývaní. To však môžete nájsť aj v iných regiónoch a mestách, kde sú ceny nehnuteľností výrazne nižšie.

Môžete sa zamerať na región, kde sa to hemží turistami, mestá s vysokoškolskými študentami, rozvíjajúce sa oblasti, kde sa vytvárajú nové pracovné príležitosti a pod.

Možno to nebudú práve rezidenčné nehnuteľnosti, na ktoré sa zameriate. Investovať môžete aj do kancelárskych, skladových či obchodných priestorov. Tie vedia prinášať dokonca ešte vyššie výnosy. No a napokon sú tu aj investičné turistické apartmány. Tie sa však oplatí využiť najmä vtedy, ak disponujete vyšším finančným obnosom na okamžité použitie.

Lopi

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie