Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Visiaci boho štýl: Dizajnové doplnky do interiéru

Metódou, ktorou sa tento uvoľnený bolo štýl riadi, je ukázať všetko. Od textilných dekorácií cez umenie, zrkadlá, až po memoáre prinesené z ciest či nábytok z druhej ruky. Štýl boho má spoločnú myšlienku, a to vytvoriť pohodlné a pokojné prostredie pre ľudí. Marokom inšpirovaný bohémsky štýl nezabúda ani na háčkované závesné dekorácie ukončené strapcami, lesklé korálikové ozdoby či na výrazné farby. Tento štýl dokonale odráža spontánnosť ukrytú v majiteľoch takéhoto priestoru.

My sa pozrieme na dizajnovo unikátne doplnky, ktoré nesmú chýbať u žiadneho správneho boho človeka. Predstavíme vám pár jedinečných ručne vyrábaných Macramé a ich pôvod.

Vedeli ste, že? Ide o textilnú techniku uzlíkovania, ktorá pochádza z 13. storočia od Arabských tkáčov, ktorí ňou lemovali prikrývky na svoje ťavy, šatky a závoje.

Pôvod slova Macramé sa odvodzuje od arabského slova migramah, čo znamená vyšívaný závoj alebo okrasný lem. Veľmi obľúbená bola Macramé technika v 70. rokoch v Amerike, kde si pomocou nej mladí ľudia vyrábali dekorácie na steny, prikrývky, obrusy, záclony, závesy na kvetináče, šperky, náramky priateľstva alebo dokonca aj šortky! Tento doplnok inšpirovaný boho štýlom sa stal veľmi obľúbenou činnosťou aj pre námorníkov. Jednak pochopiteľne uzly používali pri svojej práci, ale aj nimi zdobili lodné zvony či siete na spanie.

Mnohí však nevedia, ale tento dizajnový doplnok v boho štýle sa po slovensky nazýva drhanie. Ide o remeslo či dokonca umenie, ktoré spočíva v ručnom viazaní rôznorodých geometrických vzorov z prírodných látok bez využitia háčikov alebo ihiel.

Interiérový dizajn, predovšetkým moderný bohémsky štýl, sa stal novou cieľovou oblasťou tohto jedinečného umenia. Ručne robený kúsok prinesie nádych do každej jednej miestnosti. Či už v podobe kvetináčov, visiacich „obrazov” alebo umeleckých diel.

Dúfame, že sme vás inšpirovali a preniesli pomocou boho dizajnového kúsku do časov minulých.

Alex

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 6x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie