Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Všetko, čo potrebujete vedieť pred stavbou skleníka

Murované základy 

Skleník je nutné ukotviť do zeme. Ideálnym riešením je takzvaná podmurovka alebo platňa z betónu. Základy by mali byť hlboké približne 80 centimetrov. Ak sa rozhodnete pre betónovú vrstvu pod celou plochou skleníka, znemožníte škodcom, aby sa dostali k vašej úrode. Iným variantom je aj využitie geotextílie zasypanej štrkom a zeminou.

Tip od nás: Ak sa chcete vyhnúť betónovaniu základov, môžete zvoliť konštrukciu z polykarbonátu, ktorej vďaka jej nízkej hmotnosti stačia hliníkové alebo oceľové základy.

Konštrukcia 

Na trhu nájdete širokú ponuku profilov z rôznych materiálov. Je len na vás, po ktorom siahnete. Medzi pevné konštrukcie patria tie, ktoré sú vyrobené z ocele alebo hliníka. Pozinkovaný plech je viac náchylný na koróziu a je nutné sa oň pravidelne starať. Plast nie je odolný voči silnému vetru. Štýlovo môže vo vašej záhrade vyzerať aj skleník s drevenou konštrukciou. Aj v tomto prípade ide o nákladnejšiu záležitosť vyžadujúcu si pravidelnú údržbu. 

Pozor! Nezabúdajte, že konštrukcia musí byť ľahká, no pevná. 

Výplň

Tu máte na výber z dvoch možností. Klasickým materiálom výplne skleníka je sklo hrubé aspoň 4 milimetre. Výhodou je jeho dlhá životnosť, odolnosť a svetelná priepustnosť. Navyše ho ľahko udržíte čisté. Kvôli slabším izolačným schopnostiam sa však nehodí do vykurovaných skleníkov. 

Druhú možnosť predstavuje ľahký polykarbonát s dobrými izolačnými vlastnosťami. Jeho životnosť v porovnaní so sklom je ale kratšia. 

Chceli by ste sa pustiť do stavby vlastného skleníka? Určite si prečítajte aj o tom, ako vybrať pre váš skleník to správne miesto

Mirka 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 1x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie