Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Chcete mať doma viacej zelene? Poradíme vám, ako na to!

Pre ľudí žijúcich v mestách môže byť niekedy deprimujúce, že vo svojom okolí nemajú toľko zelene. Rovnako im môže vadiť, že nemajú priestor na vypestovanie vlastnej zeleniny, poprípade ovocia či byliniek. Ak je toto aj váš problém, môžete zvážiť čoraz populárnejší trend strešných záhrad.

Strešné záhrady so sebou prinášajú niekoľko benefitov, z ktorých budete čerpať po celý rok. Ktoré to sú?

1. Zlepšujú kvalitu vzduchu

Aj vy môžete svojím málom prispieť k záchrane našej planéty. Strešné záhrady pomáhajú redukovať a filtrovať znečistený vzduch, rôzne častice a plyny. Je to vďaka procesu fotosyntézy, ktorý prebieha v rastlinách, ktoré máte v záhrade zasadené. Takéto zelené strechy tiež pomáhajú znižovať šírenie prachu a smogu, čo vedie k zníženiu emisií v mestských častiach. Je samozrejmé, že jedna zelená strecha v meste nezmôže veľa, avšak niekoľko zelených striech môže mať viditeľný pozitívny efekt.

2. Šanca ušetriť na potraviny

Možno ste sa už niekedy pozastavili v obchode nad tým, že uhorky sú príliš mäkké a rajčiny nie úplne dozreté. Tento problém viete vyriešiť veľmi jednoducho. Zasaďte si zeleninu a bylinky do vašej strešnej záhrady a ušetrite peniaze. Nezabudnite však, že rastliny sú počas dňa vystavené priamemu slnku. Aby vám neuhynuli, zvážte nákup tieniacej techniky.

Naším tipom je určite tieniaca technika Nesling, ktorá jednak ochráni rastlinky, na druhej strane ochráni aj vás, keď si budete na záhrade vychutnávať poobednú kávu.

Terasa s tienením
Zdroj obrázka 1: JR-stock / Shutterstock.com
3. Efektívne využitie dažďovej vody

Počas leta treba rastliny neustále polievať, čo sa môže odraziť aj na vašom účte za mestskú vodu. Ak chcete ušetriť, a zároveň využiť prírodný zdroj, nachystajte si nejaké veľké zberné nádoby a zachytávajte dažďovú vodu, ktorú budete môcť využívať aj počas suchých dní. Zároveň je prírodná dažďová voda pre rastliny oveľa lepšia než naša filtrovaná.

4. Využitie energie

Asi najznámejšia výhoda a možno aj dôvod, pre ktorý sa ľudia rozhodnú pre strešnú záhradu. Strešné záhrady totiž poskytujú skvelú izoláciu v každom ročnom období. V zime udržujú telo a v lete udržiavajú chladnú teplotu. Vďaka tejto izolácii nemusíte v zime toľko kúriť, pretože skrátka v dome nie je príliš zima. Naopak v lete nemusíte kupovať a inštalovať klimatizáciu.

5. Prinášajú radosť

Predstavte si, že vrátite z práce a môžete si vychutnať kávu alebo rovno večeru v peknom prostredí a s výhľadom na západ slnka. Znie to skvelo, nie je tak? Strešné záhrady vám poskytnú kontakt s prírodou každý deň. Podľa mnohých vedeckých štúdií vám každodenný kontakt s prírodou pomáha na uvoľnenie stresu a podporu a mentálneho zdravia.

Pre príjemné večery vonku si nezabudnite dokúpiť primerané vonkajšie osvetlenie, vďaka ktorému budete môcť tráviť čas v záhrade vo večerných hodinách po západe slnka. Výhodou strešnej záhrady je aj to, že si ju môžete sami zariadiť v štýle, ktorý sa vám najviac páči.

Existuje mnoho ďalších dôvodov, pre ktoré by ste mali zvážiť strešnú záhradu. Do tohto článku sme zhrnuli len tie najdôležitejšie. Záverom možno povedať, že strešné záhrady pomáhajú znižovať množstvo odpadu vo vzduchu, ktorý ohrozuje našu planétu. Na druhej strane sú tiež miestom, kde môžete po celom dni príjemne relaxovať, či už oddychom alebo prácou na záhradke.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 8x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie