Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Sporenie na bývanie: Dnes sa už bez neho nezaobídeme

Aj na hypotéku treba úspory

Na Slovensku stále väčšina ľudí volí vlastné bývanie pred životom v podnájme, na rozdiel od západných krajín, kde veľká časť populácie prežije celý život v podnájmoch. To je dôvodom, prečo je na Slovensku veľký dopyt po hypotékach. V posledných rokoch sa dostupnosť k hypotékam značne skomplikovala, najmä podmienkou mať 20 percent ceny nehnuteľnosti z vlastných zdrojov. To je však len jeden z dôvodov, prečo je dôležité si sporiť na bývanie. 

Ak sa rozhodnete pre kúpu vlastnej nehnuteľnosti, čaká vás kopec ďalších výdavkov. Často vás čaká aj rekonštrukcia danej nehnuteľnosti a je potrebné si ju aj zariadiť. Rovnako aj vybavovanie hypotéky niečo stojí, poplatok za úver môže byť niekedy vo výške aj 1,9 percenta celkového úveru.

Ako to vyzerá v praxi

Skúsme si to ukázať na jednoduchom príklade. Vybrali sme si dvojizbový byt v Banskej Bystrici v hodnote 100 000 eur. Takže pokiaľ si ho budeme chcieť kúpiť na hypotéku, budeme potrebovať mať vo vlastnej réžii ušetrených 20 000 eur. S vybavovaním úveru sú spojené ďalšie poplatky, pre zjednodušenie ich orientačne spojme na 700 eur. Plus po kúpe bytu je nutná jeho čiastočná rekonštrukcia a treba ho aj zariadiť, to máme ďalších 10 000 eur. Tak ako môžeme vidieť, pokiaľ si chceme kúpiť byt, je takmer nevyhnutné mať niečo odložené. Ideálne je, keď vám už začali sporiť vaši rodičia a ak máte možnosť, začnite sporiť svojim deťom aj vy. Banky dnes ponúkajú viacero produktov na sporenie peňazí, takže je si z čoho vyberať. Určite pri vybavovaní hypotéky aj sporení odporúčame nájsť si dobrého finančného poradcu, ktorý vám so všetkým pomôže a nájde pre vás to najlepšie riešenie.

Pravdou zostáva, že bývanie sa každým rokom stáva ťažšie dostupné, keďže ceny bytov raketovo rastú. No pokiaľ sa správne pripravíme na kúpu bytu, aj prípadná hypotéka sa nám v konečnom dôsledku časom vráti, pretože investície do nehnuteľností majú stále veľmi dobrú návratnosť. 

Bývate v nájme alebo vo vlastnom byte? Do komentárov nám napíšte vaše skúsenosti so sporením.

Matej

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie