Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Búranie domu nie je hračka, ale dá sa zvládnuť

Skôr, ako začneme

Ako to už v stavebníctve chodí, na všetko treba povolenie a búranie nie je žiadna výnimka. Takže predtým, ako začnete svoj pozemok upravovať do požadovaného stavu, aby na ňom vyrástol váš vysnívaný dom, je potrebné požiadať o povolenie na stavebnom úrade. Do žiadosti nezabudnite napísať všetky potrebné údaje o stavbe a aj dôvod búrania. Nezabudnite napísať tiež dátum začatia a ukončenia búracích prác! 

Zakladač s papiermi
Autor fotky: Anete Lusina na Pexels
Búranie svojpomocne alebo s firmou?

Ak chcete búrať svojpomocne, bez dozoru to nepôjde. Už do samotnej žiadosti je v takom prípade nutné uviesť celé meno a adresu osoby, ktorá tento odborný dozor poskytne. Ak sa rozhodnete búrať dom svojpomocne, je potrebné si rozmyslieť aj to, ako naložíte s odpadom. Rovnako je nutné upozorniť na búracie práce susedov.

Pokiaľ idete búrať svojpomocne, je dobré si rozmyslieť, či to bude vo vašich silách a nebude potrebná ťažšia technika. Pred búraním je nutné stavbu odpojiť od všetkých sietí. K tomu je tiež potrebný súhlas susedov, pretože odpojenie ich môže ovplyvniť. Ak sa rozhodnete pre firmu, tá zabezpečí všetko za vás. Tie majú k dispozícii aj ťažkú techniku a búranie v ich réžii zaberie menej času. 

Tiež je potrebné dať si pozor, či stará stavba neobsahuje azbest, ktorý je zdraviu škodlivý. Ak vaša stavba azbest obsahuje, bez firmy sa už v takom prípade určite nezaobídete, pretože na prácu s ním treba špeciálne povolenie.

Ak si to zhrnieme, búranie domu nie je žiadna sranda. Vyžaduje viacero povolení a často je rovnako komplikované ako stavba. Ak ste aj tak odhodlaní si dom zbúrať svojpomocne, nezabúdajte na kvalitný stavebný dozor a zaobstarajte si kvalitné búracie náradie. Keď si to všetko prerátate, nakoniec možno zistíte, že je lepšie nechať túto prácu na firmu.

Už ste búrali nejaké stavby? Vaše skúsenosti s búraním domov nám napíšte do komentárov.

Matej

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 10x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie