Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Buďte pripravení: Výhody a nevýhody vyvýšených záhonov

Zbohom škodcovia, vitaj úroda

Začnime tým, čo všetko vám môže vyvýšený záhon v záhrade ponúknuť. Asi každému hneď napadne, že sa k rastlinám dostane bez zbytočného zohýbania a namáhania chrbtice. A je to tak! Prvou z výhod takýchto záhonov je práve jednoduchý prístup a spríjemnenie práce. A keď sme už pri práci, tú vám uľahčí aj tým, že sa doň nedostane toľko buriny. 

Zabúdať netreba ani na estetickú funkciu. Na výber máte toľko tvarov a prevedení, na koľko si len spomeniete. Vyvýšený záhon vyrobený na mieru, ale i tie, ktoré kúpite v obchode, dokážu v záhrade skutočné divy. 

A zase naspäť k rastlinkám. Tým sa v takomto type záhonu bude páčiť aj preto, že sa k nim nedostanú krtkovia, hraboše a ďalší škodcovia. Vyvýšený záhon ich rovnako chráni pred prízemnými mrazmi. S výsadbou môžete preto začať skôr a bez strachu, žeby nízke teploty zničili vašu úrodu. Naopak, v zime pôda premrzne, čím sa ľahko zbavíte akýchkoľvek hmyzích škodcov a chorôb. 

Rátajte s nákladmi a pozor na horúce dni 

Okrem výhod a pozitív, ktoré získate vybudovaním vyvýšeného záhona vo vašej záhrade, musíte rátať aj s negatívami. Už pri jeho budovaní rátajte s výdavkami. Na výrobu skutočne kvalitného záhona budete potrebovať nielen financie, ale aj čas. Ak máte v pláne pestovať viacero druhov zeleniny, jeden vyvýšený záhon vám stačiť nebude. Na materiáloch ale nešetrite, vyhnete sa zbytočným opravám a predĺžite jeho životnosť. 

Ďalšia nevýhoda vyvýšeného záhona sa ukáže predovšetkým počas horúcich letných dní. Pôda v takomto záhone vysychá rýchlejšie a prehrieva sa. Myslite preto na pravidelnú závlahu. Tá by mala byť častejšia ako pri klasických záhonoch. Riešením môže byť aj kvapôčková závlaha. 

Bol pre vás tento článok užitočný? Zdieľajte ho s vašimi blízkymi.  

Mirka 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie