Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Už je to tu zas? Údržba, na ktorú je práve teraz ten najlepší čas

Zrejme viacerí veľmi dobre vedia, že nie práve moc obľúbenú štafetu prvenstva v znečisťovaní ovzdušia si po veľkých priemyselných podnikoch prevzali automobily. A možno budete prekvapení, že aj obyčajný a pritom multifunkčný čistič okien vás môže nepríjemných dopadov tohto znečistenia zbaviť.

V čom je problém?

Motorová doprava bola uznaná ako hlavný producent látok znečisťujúcich ovzdušie vo veľkých mestách. Kým v minulosti boli hlavným „prispievateľom“ veľké podniky, dnes tvoria až 80 % znehodnotenia nášho životného prostredia autá.

Tento trend je spojený s nárastom počtu automobilov a ochrancovia životného prostredia sú bezradní a skeptickí.

  • len minimum ľudí si však uvedomuje, že sa to dotýka aj každej jednej domácnosti
  • dostupné zdroje tvrdia, že až 90 % obyvateľov európskych miest je vystavených znečisťujúcim látkam v koncentráciách vyšších ako sú hladiny kvality ovzdušia považované za zdraviu škodlivé
  • dĺžka života sa môže tak u mnohých ľudí skrátiť až o 8 mesiacov

A v mestách to platí dvojnásobne, pretože pod každým jedným oknom bytu parkujú stovky áut. Áut, ktoré sa podpisujú pod nezdravú klímu a znečistenie. Nielenže sa to odzrkadľuje na kvalite ovzdušia, ale aj stave budov, v ktorých bývame.

Prevencia v podobe údržby funguje

Výfukové plyny, smog, sadze, produkty spaľovania uhlia a vykurovací olej. Nielen omietka fasády, ale aj sklo okien je pod vplyvom týchto látok pokryté hustou vrstvou. A pokiaľ ich nebudete umývať dlhší čas, nahromadené nečistoty a mastnota sa časom môžu podpísať na nie príliš reprezentatívnom vzhľade našich domovov a kvalite bývania. Ako tomu predísť?

Aj čistenie okien môže zlepšiť kvalitu vášho života

Zdalo by sa, že umývanie okien je obyčajná sezónna a najotravnejšia práca. Ako ste si ale mohli prečítať, nielen pre krásny výhľad sa vám oplatí venovať ich údržbe v tomto období čas!

Dobrou správou je, že ešte donedávna ste museli tomuto procesu venovať celé hodiny. Dnes to ide aj bez „driny!

Stačí mať spomínaný čistiť okien. Použitý nástroj vám umývanie okien a dezinfekciu domácnosti umožní bez najmenších problémov, finančných aj časových strát, a to najdôležitejšie – bez šmúh.

Samozrejme, závisí aj od toho, kedy budete okná umývať.

Vyberte si deň a čas na čistenie okien

Aj keď vás to možno láka, nie vždy je vhodné umývať okná, keď slnečné lúče dopadajú priamo na sklo. Zdržať sa umývania okien oplatí aj pri veternom počasí. V opačnom prípade čistiace prostriedky veľmi rýchlo vyschnú a zanechajú šmuhy.

S robotickým alebo klasickým čističom okien by ste ale mohli tomuto problému predísť, pretože pri umývaní zároveň okno hneď aj leští, čo je skvelé.

  • Okno dnes už môžete vyčistiť aj bez vašej prítomnosti a s pomocou ovládania mobilnej aplikácie.
Nezabudnite na rámy!

Pred umytím skla by ste mali urobiť poriadok v rámoch. Vo väčšine prípadov postačuje na kovoplastové profily a drevené rámy či parapety čistá voda, v prípade silnej kontaminácie bude potrebná čistiaca kvapalina, napríklad obyčajný mydlový roztok alebo kuchynský ocot. V žiadnom prípade sa nesmú používať abrazívne čistiace prostriedky, ktoré môžu poškodiť tesniacu gumu aj samotné profily okien! Umyté rámy je samozrejme vhodné ihneď utrieť.

Kombinovať to môžete so špeciálnou utierkou z mikrovlákna a ekologickými čistiacimi prípravkami. Výsledný efekt, krásny a zdravý domov, vám predsa za to stoja. Rovnako aj pokoj viac ako 600 svalov tela, ktoré reagujú na každý menší pohyb a rýchlo vám potom odčerpávajú  energiu.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie