Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Inšpirujte sa hygge štýlom a zútulnite svoj byt

Čo je hygge štýl

Dánsky pojem hygge označuje životný štýl, ktorý sa zakladá na pocite pohody a šťastia. Výrazne sa premieta do interiérového dizajnu, kde ho charakterizuje útulná atmosféra, hrejivé osvetlenie a prírodné materiály, ako je drevo, vlna alebo ľan. K slovu prichádza najmä v zimnom období, kedy sa čoskoro stmieva a domov sa stáva našim hlavným útočiskom. Pýtate sa, ako si hygge atmosféru vytvoriť aj u seba doma? S našimi tipmi to zvládnete raz dva!

Prvky charakteristické pre hygge

Inšpirujte sa zoznamom vecí, ktoré sú ideálne na navodenie tej správnej hygge atmosféry:

  • Lampy a lampičky navodzujúce útulnú atmosféru
  • Aromalampy s éterickými olejmi
  • Sviečky z prírodných voskov
  • Drevený nábytok, prútené doplnky a ďalšie dekorácie z prírodných materiálov
  • Dizajnové tapety na stenu v škandinávskom štýle
  • Hrejivé deky a prikrývky, mäkké vankúšiky
  • Huňaté koberce a kožušiny
  • Knižnica plná kníh
  • Horiaci krb alebo aspoň biokrb
  • Živé kvety a vetvičky
Začnite upratovaním

Dáni razia názor, že ku šťastiu toho nie je príliš potreba. Z toho dôvodu sa hygge štýl perfektne dopĺňa s minimalizmom. Než sa teda pustíte do zariaďovania svojho domova, nájdite si čas na poriadne upratovanie.

Zbavte sa všetkého, čo už vám neslúži a ponechajte si len to, čo skutočne využijete a čo vám robí radosť. Po vašom zásahu by interiér mal pôsobiť čistým a vzdušným dojmom.

Gauč
Zdroj foto: donga.sk
Vsaďte na tlmené farby

Rovnako ako celý hygge interiér, aj farby vychádzajú zo škandinávskeho štýlu. Hlavnú úlohu hrajú jemné neutrálne farby, ako je biela, béžová, krémová, sivá a hnedá. Aby interiér nepôsobil príliš neosobne, pridajte pár dekorácií vo výraznejších farbách. Vyskúšajte, ako sa v miestnosti bude vynímať horčicovo žltá, petrolejovo zelená alebo napríklad indigová modrá.

Hlavné slovo majú prírodné materiály

Hrejivú atmosféru domova dotvárajú okrem farieb prírodné materiály. Prím hrá drevo, z ktorého sú vyrobené podlahy, nábytok, obloženie stien i dekorácie. Kombinovať ho možno v podstate s čímkoľvek – skvele sa vyníma v spoločnosti kamenného a tehlového obloženia, priznaného betónu, keramiky alebo prírodných textílií, ako je vlna, ľan alebo juta.

Tapety v škandinávskom štýle

Interiér bude pôsobiť oveľa útulnejšie, ak na steny inštalujete nástenné tapety z vliesu alebo vinylu. Sú vodeodolné, umývateľné a nalepiť ich zvládnete aj svojpomocne. A ak sa vám za pár mesiacov okukajú, nie je nič jednoduchšie, ako ich vymeniť za tapety s iným vzorom.

Drevená tapeta
Zdroj foto: donga.sk

Pre tapety inšpirované škandinávskym dizajnom sú charakteristické svetlé odtiene farieb, čisté línie, prírodné vzory a motívy. V obývacej izbe ju nalepte za sedaciu súpravu, v spálni nimi ozdobte stenu za čelom postele a v kuchyni ju umiestnite za kuchynskú linku.

Interiér korunujte osvetlením

Interiér v hygge štýle nezabudnite korunovať vhodne zvoleným osvetlením. Centrálne svetlo doplňte množstvom lampičiek, lámp a svietidiel, ktorá vydávajú teplú a tlmenú žiaru. Skvele vám poslúžia tiež sviečky a aromalampy, ktoré vyčaria to pravé teplo domova.

Vytvorte si vlastný relaxačný kútik

Vytvorte si vlastný relaxačný kútik, kde si budete s radosťou čítať, počúvať hudbu alebo lúštiť krížovky. Záleží len na vás, či si zaobstaráte pohodlné kreslo a umiestnite ho do rohu obývacej izby alebo si zariadite štýlové sedenie priamo v okne. V žiadnom prípade ale nezabudnite na vankúšiky a deky pre extra pohodlie.

Dekorácie vdýchnu vášmu domovu život

Hygge štýl sa úzko spája s emóciami a individualizmom. Dušu svojmu domovu vdýchnete napríklad tým, že na steny rozvesíte zarámované fotky alebo svoje obľúbené obrazy. Chýbať nesmú pletené deky, dekoratívne vankúše, vlnené záclony na oknách alebo napríklad ručne ušitý obrus. Nezabudnite ale, že priestor v štýle hygge nemá rád preplácanosť a nepotrebné predmety a radšej to s dekoráciami nepreháňajte.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 4x
  • 0x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie