Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Ako na výber a montáž garážovej brány? S nami nešliapnete vedľa

Mať vlastnú garáž sa rozhodne oplatí. Vaše auto ochráni nielen pred nepriazňou počasia, ale aj pred možnými zlodejmi a samozrejme sa do garáže dajú uložiť aj bicykle, sezónne oblečenie a ďalšie vybavenie.

Pokiaľ ale chcete mať garáž skutočne komfortne vybavenú, je vhodné vybrať garážovú bránu, ktorá je odolná, dobre vyzerá a ľahko sa ovláda. Najčastejšie ľudia volia medzi sekčnými a rolovacími bránami, kedy každá voľba má svoje pre a proti. Kľúčové je zvážiť hneď niekoľko parametrov. K nim patria samozrejme rozmery garáže, materiály garážových brán, inštalácia brány a to, či sa ovláda ručne alebo ide o bránu na diaľkové ovládanie. Než sa pustíte do výberu, nechajte si poradiť s tým, na čo sa zamerať, aby ste vo výsledku mohli byť úplne spokojní.

Prečo zvoliť sekčnú garážovú bránu?

Sekčné garážové brány patria v súčasnosti k tým najobľúbenejším a najpredávanejším. Je to predovšetkým preto, že ponúkajú pomerne dobrý pomer ceny a kvality, nájdete ich v rade farebných prevedení a majú tiež skvelé izolačné vlastnosti. Treba však počítať s tým, že sa nehodia do všetkých priestorov. Potrebujú totiž miesto na zasúvanie, ktoré musí byť buď pod stropom alebo na boku garáže. Do veľmi malých a tesných priestorov teda nie sú vhodným riešením.

Kedy sa viac oplatí rolovacia brána?

Rolovacie brány ponúkajú to, čo sekčným chýba – nepotrebujú extra priestor. Ušetríte s nimi miesto, a preto sa hodia prakticky do každého priestoru, a to aj do veľmi malej garáže. Môžu sa rolovať do schránky alebo sú na konzole. Oba typy bývajú porovnateľne kvalitné a obľúbené, je to teda skôr otázka vkusu, ktorá posuvná brána vám bude pripadať lepšia. Môžu sa ovládať ako manuálne, tak aj na diaľkové ovládanie.

Zdroj foto: LOMAX

A čo krídlová brána?

Ste skôr tradiční? Potom môžete zvoliť aj dvojkrídlovú garážovú bránu, ale v modernom prevedení. Pre tento typ je však kľúčové mať dostatok priestoru pred garážou, kam sa budú krídla otvárať. Obvykle môžu vyjsť lacnejšie ako vyššie spomenuté typy brán, ale vždy záleží aj na materiáli, ktorý zvolíte, alebo na tom, či bude zateplená alebo nie.

Ako budete bránu ovládať?

Je možné zvoliť ovládanie manuálne aj na diaľkové ovládanie. Asi každý bude súhlasiť, že je pohodlnejšie otváranie automatizované, kedy nie je potrebné vystupovať z auta a brána sa pred vami sama otvorí. Navyše je dnes systém diaľkového ovládania pomerne cenovo dostupný a býva aj veľmi šikovný a bezporuchový. Ťažko sa teda hľadajú dôvody, prečo by v dnešnej dobe niekto volil radšej klasické manuálne otváranie. Zmysel môže dávať len pri minimálne používaných garážach.

Dom s garážou
Zdroj foto: LOMAX

Aj vzhľad je dôležitý

Určite by ste nemali podceňovať aj aspekt vzhľadu. Farba a materiál garážovej brány sú rozhodne dôležitým faktorom. Pri sekčných bránach obvykle nájdete skutočne širokú ponuku farebných prevedení a dekorov, ale v dnešnej dobe býva podobne široká ponuka aj pri bránach rolovacích. Vždy samozrejme záleží na dodávateľovi, ale pokiaľ zvolíte väčšiu firmu, určite si vyberiete aj vy. Oplatí sa bránu farebne zladiť s fasádou domu alebo s farbou plotu. Neexistujú žiadne pevne dané pravidlá, je to len na vás a vašom vkuse.

Montáž garážovej brány
Zdroj foto: Phovoir on Shutterstock.com

Ako prebieha inštalácia brány?

Inštalácia brány je ďalším dôležitým krokom, ktorý treba dobre zvážiť a naplánovať. Pri väčšine moderných garáží sa nevyžadujú žiadne stavebné úpravy, len si objednáte bránu do garáže na mieru a o zvyšok sa postarajú montéri. Určite je najlepším riešením nepokúšať sa o montáž garážovej brány na vlastnú päsť, ale spoľahnúť sa na pracovníkov firmy, od ktorej bránu kupujete. Bude to síce niečo stáť, ale len tak máte istotu, že bude brána namontovaná správne a bude spoľahlivo fungovať. Vyhnete sa tiež problémom pri možnej reklamácii. Navyše tak ušetríte aj čas, odborným pracovníkom obvykle montáž nezaberie viac ako 4 hodiny. A čo je výhoda, inštalácia brány je možná po celý rok, dokonca aj v zime. Preto zbytočne neriskujte a nechajte pracovať odborníkov, ktorí svojej práci skutočne rozumejú.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie