Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Všetko, čo potrebujete vedieť o vŕtaní do dreva

Naši domáci kutilovia, veríme, že väčšina z vás sa už niekedy stretla s vŕtaním do dreveného materiálu, ale určite sa medzi vami nájdu aj tí, ktorí sa s tým ešte len stretnú. V nasledujúcich odsekoch sa spoločne pozrieme na jednotlivé aspekty, ktoré je vhodné vedieť pri vŕtaní do dreva a veríme, že vám pomôže tento článok nabudúce, keď bude potreba prevŕtať drevenú poličku, úchyt na drevenom ráme obrazu alebo niečo podobné.

Rady pri vŕtaní do drevených materiálov 

Predtým, ako sa pustíme do samotného vŕtania, je dôležité vybrať si správny nástroj. V tomto prípade nejde iba o typ vŕtačky, ale je dôležité venovať pozornosť aj tomu, aké vrtáky do dreva sú ideálne v danej situácii. To, že zvolený vrták by mal zodpovedať hĺbkovým požiadavkám otvoru a požiadavkám na priemer, je asi samozrejmosťou.

Pozor však na otáčkový parameter! Zvlášť pokiaľ ide o vŕtanie do dreva je nutné nastavenie správnej výšky otáčok. V dôsledku príliš nízkej hodnoty vzniknú neopracované, ostrapkané diery a v dôsledku príliš vysokej hodnoty môžu vzniknúť na povrchu spáleniny. Určite by ste si nechceli takto pokaziť akýkoľvek honosný nábytok, ktorý práve opracovávate.

Snažíme sa vŕtať úmerne s drevenými vláknami. 

Typy vrtákov určených na opracovanie drevených materiálov

Podľa toho, aký úkon potrebujete vykonať, sú dostupné aj rôzne typy vrtákov, ktoré sú určené na jeho realizáciu.

Ploché vrtáky – využijete pri vŕtaní väčších priemerov v krátkom čase. Nelimitujú hĺbku vŕtania vďaka tomu, že sú dostupné v rôznych dĺžkach. 

Frézovacie vrtáky využijete pri vŕtaní spojovacích otvorov alebo pri navŕtavaní. 

Hadovité vrtáky  – využijete pri vŕtaní dier určených na nasúvanie základových tyčí. Tieto vrtáky sa vyznačujú (prirodzene) najdlhšími mierami, vzhľadom na ich účelovosť. 

Stupňovité vrtáky – využijete pri vŕtaní väčších priemerov do mäkšieho dreva. Priemer samotného vrtáka je charakteristický tým, že sa zmenšuje, vďaka čomu môžete vyvŕtať zmenšujúce sa otvory bez výmeny vrtákov. 

Korunkové vrtáky – využijete pri vŕtaní väčších priemerov, v strede vrtáku sa nachádza vodiaci vrták. 

Sukovníky/Forstnerové vrtáky – využijete pri vŕtaní väčších, ale za to veľmi presných priemerov do tvrdšieho dreva. Sú limitované na hĺbku vŕtania, kvôli svojim kratším dĺžkam. 

Jedná sa o základné typy vrtákov, ktoré by vám malo stačiť poznať na efektívny výkon domácich prác. 

Beevam

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 8x
  • 2x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie