Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Aký typ strechy zvoliť pre rodinný dom?

Šikmá strecha

Šikmá strecha má sklon krytiny v rozsahu 10° až 45°. Pokiaľ je sklon väčší ako 45°, tak môžeme hovoriť o strmej streche. Typ strechy volíme najmä podľa vzhľadu rodinného domu, ale taktiež aj podľa prostredia, v ktorom sa budova nachádza. Šikmé strechy sa hodia najmä na vidiek a do horského prostredia, v ktorom dokonale zapadajú do reliéfu krajiny. Na výber správnej strechy má vplyv aj klíma v danej oblasti. Šikmé strechy majú veľkú výhodu najmä v zimnom v období, kedy napadnutý sneh ľahšie zíde dole zo strechy. V niektorých alpských oblastiach je dokonca zákonom predpísaný presný sklon strechy.

Plochá strecha

Kým šikmé strechy sú vhodné najmä na vidiek a do horských oblastí, ploché strechy sa naopak používajú najmä v mestách, či prímestských oblastiach. Ich najväčšou výhodou je, že počiatočná investícia je menšia ako u šikmých striech. Ďalšou veľkou výhodou plochej strechy je možnosť pretvorenia na veľkú a priestrannú terasu. Jej náklady na údržbu sú však vyššie a tiež má kratšiu životnosť ako šikmá strecha. Ploché strechy sú správna voľba, pokiaľ má váš dom zložitý pôdorys, plánujete v budúcnosti pristavať ďalšie podlažie alebo ak nemáte radi podkrovné miestnosti.

priečelie rodinného domu
https://www.pexels.com/photo/architecture-bricks-building-concrete-323781/

Zelená strecha

Zelené strechy sú dnes veľmi moderným trendom. Navyše v dobe, kedy sa snažíme o čo najekologickejšie riešenia a udržateľnosť našej planéty, sú veľmi vhodnou voľbou. Používajú sa na plochých strechách a okrem toho, že majú estetickú funkciu, obľúbené sú aj z iných dôvodov. Medzi najväčšie výhody zelených striech patrí to, že produkujú kyslík, absorbujú škodliviny zo vzduchu, fungujú ako tepelná a zvuková izolácia a zabraňujú prehrievaniu strechy. Medzi nevýhody môžeme radiť náročnejšiu konštrukciu a tiež väčšie náklady na údržbu.

ekologická strecha
Alexas_Fotos z Pixabay


Netreba zabúdať, že typ strechy a jej tvar významne ovplyvňujú energetickú náročnosť domu aj investičné náklady.

Dajte nám like a do komentára nám napíšte, čo hovoríte na zelené strechy.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie