Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Staviam dom: Zvládnem to sám?

Generálny dodávateľ VS menší dodávatelia

Len veľmi málo ľudí má kvalifikáciu na vykonanie všetkých stavebných úkonov pri výstavbe domu. Riešením môže byť najatie vlastného generálneho dodávateľa, ktorý si bude vyberať svojich subdodávateľov. Maľovať môžete sami, ale do strechy sa pustite iba s niekým, kto má skúsenosti. Najprv si dobre preštudujte, ktoré kroky a v akom poradí musíte vykonať. Nie vždy ušetríte, keď sa rozhodnete robiť veci sami. Prípadné opravy sa môžu neskôr vyšplhať až na dvojnásobok pôvodnej ceny. Ak nevlastníte stavebnú firmu, alebo nie ste zainteresovaný v problematike, najvýhodnejšie bude vybrať si dodávateľa s dobrými referenciami a kvalitnými subdodávateľmi.

Koľko zaplatíte dodávateľovi?

Provízia generálneho dodávateľa sa pohybuje v rozmedzí 15 % až 25 % z celkovej ceny stavby. Ak váš nový domov bude stáť 100 000 EUR, bez dodávateľa ušetríte 15 000 EUR. Hlavný dodávateľ pozná úrady a všetkých subdodávateľov, vie ako sa správajú, ako pracujú, vie ako koordinovať prípadné odstávky či minimalizovať prestoje. Dobrí dodávatelia zarábajú veľké peniaze nie preto, že sú drahí, ale preto, že sú dobrí. Okrem peňazí ušetríte využitím dodávateľa aj kopec času. Ak vám totiž povedia, že do roka bývate, do roka budete aj bývať. Získate zákonnú záruku a nemusíte stráviť celé víkendy na stavbe. Nezabudnite však na zmluvu a overenie právnikom!

architekti
https://www.pexels.com/photo/adult-architect-blueprint-business-416405/

Stavať sám má aj svoje plusy

Svoj dom kontrolujete sami a ak poznáte dodávateľov, viete ušetriť na nákladoch. Okrem iného budete mať kompletný prehľad o tom, aký materiál používate, kde ho kladiete. Určite však budete potrebovať pomoc v prípade špecifických úkonov ako elektrina, plyn a iné. Vyhnete sa tak tiež riziku, že narazíte na zlú firmu, ktorá vám stavbu predraží a predĺži. Už viete aký typ strechy zvolíte?

Máte v okolí niekoho, kto si postavil dom a zariadil bývanie úplne sám? Čo by ste na stavbe dokázali urobiť vy a čo by ste určite nechali na odborníkov? Napíšte nám do komentára svoju skúsenosť a pomôžte tak ostatným.

MiMo & Filip

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie