Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Vychutnávajte čaro Provensalska celý rok

Provensálsky štýl vznikol vo francúzskej oblasti Provensalsko, ktorá sa nachádza v juhovýchodnej oblasti na pobreží Stredozemného mora. Začal sa formovať začiatkom 19. storočia, snahou o prispôsobenie francúzskeho palácového štýlu do šatu vidieka. Tak postupne vznikali príbytky, ktoré priam sršali rodinnou atmosférou, harmóniou, teplom domova a útulnosťou. Spoločne sa teraz pozrieme na prvky, ktoré sú preň tak charakteristické. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Архитектура | Дизайн интерьера (@builart_studio),

Svetlo

Keďže tento dizajn pochádza z prímorskej oblasti, je veľmi kľúčový presvetlený priestor. Charakteristickými sú preto okná rôznych tvarov a veľkostí, ktoré prepúšťajú čo najviac slnečných lúčov.

Materiály

Provensalské bývanie kombinuje všetky typy prírodných materiálov, počnúc kameňom, tehlou i drevom, ktoré sú využívané rovnako tak v exteriéri ako aj v interiéri. Steny, schody a zábradlia sú tvorené obkladom z drevených dosák, často natretými krémovými farbami. Nábytok je tvorený buď masívnym alebo spracovaným drevom, spoločne s kovovými držiakmi a rúčkami, kamennými doskami a hlinenými nádobami. Na podlahu sa využíva kamenný obklad, drevená podlaha alebo zdobené kachličky.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ИДЕИ ДЛЯ ДОМА (@menim_evim_guzel),

Farby 

V provensalskom domove nájdeme najmä krémové, svetlépastelové farby. Svetlé steny a podlahy, sú oživené honosnými textíliami v podobe záclon, poťahov na sedačkách a posteliach. V kuchyni sú vyvesené pekné utierky a zástery.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ИДЕИ ДЛЯ ДОМА (@menim_evim_guzel),

Rastliny 

Všetky farby, textúry a materiály spájajú bytové rastliny. K štýlu skvele pasuje elegantný olivovník v hlinenom kvetináči, rozkvitutý oleander alebo pre Provensalsko tak vizuálne a vôňou typická, levanduľa.

Niečo staré, niečo nové 

Nebojte sa zachrániť staré zrkadlo a dorobiť mu masívny rám, alebo obrúsiť truhlicu po babke. Oprášiť starý kufor, či zniesť z povaly šijací stroj. Provensalský domov, viac ako ktorýkoľvek iný, ocení každý starý predmet a dá mu šancu na nový príbeh

Domov v tomto štýle má symbolizovať miesto, kde sa môžete uvoľniť, zažiť krásne chvíle s rodinou a vážiť si maličkých detailov. Je to len na vašej kreativite, ako si ho vyzdobíte. Chceli by ste bývať v provensalskom domove? Píšte nám do komentára svoje názory a zdieľajte článok na sociálnych sieťach. 

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie