Dnes je 11.mája 2024, meniny má Blažena

Zbavte sa plesne vo svojom dome raz a navždy!

Čo sú plesne?

Sú to mikroskopické huby rýchlo prenikajúce do prostredia, ktoré je pre nich priaznivé. Nie sú problémom týkajúcich sa len starých priestorov. Nachádzajú sa aj v novostavbách, najmä pri oknách v kútoch a častokrát aj za nábytkom. Tvoria estetickú aj zdravotnú prekážku. V prípade, že sa dostanú do ovzdušia, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia. Z tohto dôvodu si zapamätajte, že plesne by ste nikdy nemali škrabať alebo manuálne čistiť, pretože sa veľmi ľahko rozšíria po celej domácnosti. 

Prevencia, prevencia, prevencia!

V boji proti plesni je veľmi dôležitá prevencia. Na začiatok si uvedieme niekoľko najčastejších príčin ich vzniku: 

  • nedostatočné vetranie miestností
  • nadmerná vlhkosť 
  • zatekajúce miesta 
  • nesprávne vykurovanie 
  • zlá výmena okien 
  • zanedbaná údržba priestorov

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ashley Stark Kenner (@ashleytstark),

Prvá rada: vetrajte 

To najjednoduchšie, čo môžete urobiť v boji proti plesni v domácnosti je intenzívne vetranie. Obzvlášť to platí v zimnom období. Netreba vetrať veľmi dlho ale poriadne. Vlhký vzduch sa musí vymeniť s čerstvým vzduchom. Extra pozornosť by ste mali venovať kúpeľni, v ktorej sa nachádza najviac vlhkosti. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa KKIDD Designs (@kkidddesigns),

Rada číslo 2: vykurujte správne

Veľmi dôležitým faktorom je správne vykurovanie. Dávajte si pozor na to, aby v miestnosti nebola veľká zima. Taktiež nie je veľmi dobré, ak sú v miestnosti extrémne výkyvy teplôt.

Do tretice: nechávajte otvorené dvere 

Ďalšou jednoduchou vecou, ktorú môžete spraviť je nechať otvorené dvere miestností. Zabezpečíte tak voľné prúdenie vzduchu. Odporúča sa odsunúť nábytok od stien a nechať malý priestor aj medzi stenou a vašim zariadením. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa BUILDING EVOLUTION (@building_evolution),

4. rada: správne zateplenie 

Ak to vaša finančná situácia dovoľuje, zvážte aj zateplenie domu. Výsledky ukazujú, že proti plesni býva účinné, dom správne izolovať. Keď už budete dom zatepľovať, majte na pamäti, že veľmi praktické bývajú aj tepelnoizolačné farby či tepelnoizolačné interiérové stierky. O zaujímavých stierkach sa dočítate aj v článku o hlinených stenách. Nechajte sa inšpirovať a upútajte prírodnou nevšednosťou.

All Images by @Peter Coch from Organica

Ak chcete niečo radikálne, do úvahy prichádza aj možnosť použiť chemické prípravky. Pokiaľ to ale nie je nevyhnutné, pokúste sa im vyhnúť. V prípade, že je pleseň veľmi rozšírená, ich použitie je potrebné. 

Veríme, že sa vám článok páčil. Ak máte nejaké ďalšie tipy, ako bojovať proti plesni, budeme radi, keď sa o ne podelíte v komentároch. Neváhajte a odporučte článok aj svojim priateľom na facebooku.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie