Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Úžasné hlinené steny od majstra svojho remesla

Záleží vám na životnom prostredí a páčia sa vám ekologické stavby? Počuli ste už o hlinených omietkach, stenách, podlahách či dekoráciách? V dnešnej modernej dobe sa považujú za udržateľný spôsob stavania budov či zdobenia interiérov. Chcete vedieť viac o vlastnostiach tohto ušľachtilého materiálu a výhodách hliny? Určite neprehliadnite prvú časť rozhovoru o slávnom návrate hliny z minulosti a spoznajte jej výnimočné črty.

Dnes by sme si chceli bližšie predstaviť odborníka Peter Cocha a jeho prácu. Venuje sa prírodnému staviteľstvu na profesionálnej úrovni. Pri svojej práci využíva nielen hlinu, ale aj vápno a drevo.

Je členom združenia remeselníkov Organica so sídlom v Banskej Bystrici. Dlhoročne patrí jeho obdiv umeniu starých majstrov ľudovej architektúry. S kolegami sa ju snažia zachrániť, obnoviť a tiež prispôsobiť životu v dnešnej dobe.

Peter sa špecializuje na hlinu a jej aplikáciu – na omietky, podlahy, pece či steny. Venuje sa aj poradenstvu ohľadom prírodných materiálov a rád vám poradí aj pri rekonštrukciách.

Podieľa sa aj na moderných projektoch z prírodných materiálov. Medzi inými sú to najmä slamené stavby a dizajnové mini domčeky s ohľadom na zdravé bývanie a eko materiály. Okrem toho je zástupcom siete Natural Homes na Slovensku, ktorá propaguje udržateľné staviteľstvo a tradičné materiály.

Procesy tvorby a výsledky svojej práce pravidelne dokumentuje. Veľmi rád nimi prispieva na Facebookový profil Organica či profil Prírodných domov. Takýmto spôsobom oboznamuje širokú verejnosť o znovuzrodenej forme staviteľstva.

Okrem toho je členom OZ ArTUR.sk. V tomto vzdelávacom Ekocentre organizujú rôzne odborné akreditované kurzy a workshopy. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o prírodných stavbách a kurzoch, navštívte ich oficiálnu stránku.

Tím Organicy sa venuje aj dekoráciám z hliny. Takéto malé či veľké umelecké diela môžete pokojne umiestniť aj do detskej izby. Plusom je, že si môžete nechať poradiť a vybrať motív, ktorý sa bude hodiť práve do vášho interiéru, prípadne sa sami zúčastniť tvorby spolu s vašimi ratolesťami.

A pri ratolestiach ešte ostaneme. Ako znáša takáto hlinená stena umelecké diela kreslené pastelkami alebo perom našimi detičkami? Dá sa hlinená stena ľahko očistiť alebo umyť prostriedkami?

Hlinená stena sa nedá očistiť. Nie je umývateľná, dá sa jedine premaľovať alebo preomietať. Mali sme zákazku, kde kolegyňa robila do detskej izby strom a do kmeňa stromu si deti sami robili dekorácie. Budujú si tak vzťah k prírode a k umeniu. Máme klientov, ktorých deti stenu navlhčili a olizovali 🙂 a nič sa im samozrejme nestalo.

Váš dom si predstavujem ako krásnu hlinenú chalúpku. Viete našim čitateľom prezradiť aké hlinené doplnky/steny máte doma vy?

My máme doma taktiež hlinené steny, strop a so ženou sme si vytvorili nejaké dekorácie. Špeciálna hladená omietka – tadelakt zdobí v kúpeľni časť za vaňou. Sám som s tým veľmi spokojný. Hlina je úžasná v tom, že hádže rôzne odtiene aj počas dňa ako ju osvetľujú lúče, ale aj počas ročných období. Tým, že to nie je zjednotená, jednoliata plocha, tie farby krásne vyniknú. Naviac je povrch antialergický, antistatický (nevybíja záporné ióny) a hlavne zdravý.

Spoznávate rôznych ľudí a zákazníci majú rozličné požiadavky, stretli ste sa s niečím nereálnym alebo bizarným pri stavbe /rekonštrukcii?

Občas robievame so špeciálnym marockým štukom – tadelaktom, ktorý je vodeodolný. Ten je ako alternatíva k hline – do kúpeľní či kuchýň. Zákazníci prichádzajú s nápadmi, že si ho dajú za sporák a podobne. Nie je to vhodné lebo tam sa varí, je tam mastnota. Zrovna na tieto miesta sa prírodné materiály nehodia. Lepšou voľbou sú kachličky alebo sklo.

Taktiež sa nás ľudia pýtajú, či je možné postaviť si čisto hlinený dom, taký typ, ako bol stavaný kedysi. Žiaľ si neuvedomujú, že v súčasnosti sú veľké požiadavky kladené na komfort a čo najnižšiu spotrebu tepla. Čisto hlinený dom sa v súčasnosti ani stavať nemôže. Každá stavba musí spĺňať normy, musí mať tepelnú izoláciu a pod. Preto radšej radi orientujeme klienta na to, aby si volil priečky z nepálenej tehly, prípadne hlinené podlahy či omietky. V minulosti sa predsa žilo inak, ľudia mali viac času a boli čiastočne odkázaní na takýto typ stavieb. Dnes sú materiály a výstavba, vďaka prefabrikovaným materiálom, lacnejšie. Medzi také bizarnosti možno patrí požiadavka od jedného klienta, ktorý chcel hlinenú podlahu do chodby. Vstupná hala je nevhodná pre tento typ podlahy, tam by som to neodporúčal. Do chodby sa tento typ nehodí, lebo sa tam na podrážkach z obuvi prenáša z vonku sneh, voda alebo skalky. To môže viesť k poškodeniu.

Marocký štuk je špeciálna vápenná omietka, ktorá poskytuje širokú škálu farieb.  Aké máte skúsenosti s jej aplikáciou?

Aplikácia marockého štuku je odlišná. Tento štuk sa nanáša v tenkých vrstvách, natiera sa mastným mydlom a v závere sa ešte leští. Je vhodná do kúpeľní, pretože je to vodeodolný materiál. Vizuálne veľmi pripomína mramor. Čo sa farebnosti týka, vieme vytvoriť rôzne odtiene. Základná je biela hmota, ktorá sa pigmetuje. Cenovo sú zemité prírodné odtiene lacnejšie, sýte výrazné farby, napríklad tyrkys a modrá farba drahšie a vzácnejšie, pretože tie sa brúsia z polodrahokamov na jemný pigment.

Venujete sa viac novostavbám alebo rekonštrukciám? O čo je väčší záujem?

Posledné roky je záujem o všetko – hlinu do novostavieb, rekonštrukcie v bytových jednotkách. Napríklad pred 3 rokmi sme robili viac stavieb z tehál, ale minulý rok bol väčší dopyt po hlinených omietkach v bytoch panelákov. Tento rok rekonštruujeme tri drevenice. Je to rôzne. Hlinené omietky sú vhodné do novostavieb, bytov, ale aj do rekonštrukcií. Staré domy sú postavené z prírodných materiálov a tie potrebujú byť difúzne otvorené. My dokážeme toto difúzne otvorenie zabezpečiť použitím prírodných materiálov s prírodnými povrchovými úpravami. Staré domy väčšinou nie sú izolované od zeme a tú vlhkosť potrebujete dostať z konštrukcie von. Zároveň obnovujeme a opravujeme poškodené časti domov tými istými materiálmi, z ktorých boli v minulosti postavené.

Čo Vás osobne baví na tvorbe najviac?

Teším sa aj z komunikácie so zákazníkmi – spoločne hľadáme prírodné riešenia. Rád volím alternatívy k súčasným chemickým materiálom. Samotná realizácia je tiež zábava a veľmi ma baví fotiť hotové priestory. Teší ma nadšenie zákazníkov a ich radosť z originálnych priestorov rád zdieľam. Jedna zákazníčka na holej stavbe skonštatovala, že  následne po nanesení prvých omietok, sa úplne zmenila akustika celej stavby. Aj vo svete je momentálne veľkým trendom použiť hlinené/prírodné materiály v nahrávacích štúdiách, keďže hlinené povrchy majú výborné akustické vlastnosti.

Považujete túto prácu za svoje poslanie?

Určite!:) Ja som vyštudovaný elektrotechnik, ale ťahalo ma to k prírode a prírodným materiálom. Zvolil som si prácu, kde vidím výsledky veľmi rýchlo a mám z toho radosť. Je to motivačné a hlavne zmysluplné.

Trpíte pracovnou „deformáciou“? Všímate si všade kam prídete steny, podlahy či doplnky? Rozmýšľate ako by ste to urobili vy?:)

Jasné, absolútne všade. Keď ideme na dovolenku alebo výlet tak si fotím prírodné stavby. Jednoducho si všímam všetky detaily. Snažíme sa byť pri práci precízni a vždy rozmýšľame desať krokov dopredu. Dôležité je mať spravenú analýzu a vedieť, ako sú na tom jednotlivé časti. Mám pocit, že niekedy sa remeselná práca robí na rýchlo, aby sa mohlo ísť na ďalšiu zákazku. My rozmýšľame niekoľko krokov dopredu aj nad časťami, ktoré budú robiť remeselníci po nás. Pracujeme tak, aby bol zákazník spokojný a práca bola kvalitne odvedená.

S akou spätnou väzbou sa stretávate najčastejšie?

Stretávame sa s veľmi pozitívnymi odozvami. Na začiatku sa musia klienti prehrýzť cez cenu, predsa len, je to drahšie ako bežné omietky. Dôležité je si však uvedomiť, čo porovnávame. Všetci poznáme typické rovné steny spravené zo sieťky a lepidla, či už na fasáde alebo v interiéri. My robíme minimálne 1 cm vrstvu hrubej hlinenej omietky, ktorá musí vyschnúť, prípadne sa do nej priamo zatláča sieťka. Finálne hlinené omietky sa už robia ako pohľadové štuky, ktoré sa už viac nemaľujú. Preto musíte byť v detailoch úplne precízni.

Je vôbec vhodné a dobré pokladať koberce či podložky na tieto krásne hlinené podlahy? 

Celoplošne by to bolo podľa mňa škoda, predsa len hlinenú podlahu si robíme kvôli možnosti chodiť po nej naboso a vidieť jej jedinečnú štruktúru. Na nejaký kúsok, napríklad v pracovni pod kreslo či stôl to vrelo odporúčam, predsa len je táto hlinená podlaha mäkšia ako betón. Je vhodné tam niečo položiť, inak by sa podlaha mohla poškodiť. Pocitovo je trochu chladnejšia ako drevená podlaha. Záleží aj na tom, ako je podlaha tepelne zaizolovaná, pripadne či je v nej kúrenie. Tieto hlinené podlahy sa hodia viac do spálne, obývacej miestnosti či kúpeľní. Samotná podlaha je naimpregnovaná prírodným ľanovým olejom, aby odolávala. Steny sa nenatierajú, ale podlaha je namáhaná oveľa viac, umýva sa a udržiava, preto musí byť naimpregnovaná.

Pracujete na projektoch sám alebo máte aj pomocníkov, ktorí zabezpečujú menšie práce?

Momentálne sme partia troch remeselníkov a občas voláme aj pomocníkov. Zatiaľ nás na Slovensku nie je veľa a navzájom si nie sme konkurenciou. Práve naopak, spolupracujeme a vymieňame si skúsenosti. Pri väčšej stavbe sa zídu aj dve, tri partie a pracujú na výsledku spolu. V OZ ArTUR sa združujú architekti a remeselníci venujúci sa prírodným a udržateľným stavbám. Raz do roka máme stretnutia hlinárov. Prichádzajú remeselníci z Čiech, vymieňame si skúsenosti, riešime problémy. Na trh prichádzajú aj nové materiály, na ktoré keď aplikujete hlinu, začne sa materiál inak správať. My to riešime aby sme vedeli reagovať a prípadne predísť nedokonalostiam. Spoločne vychytávame muchy 🙂 Skoro nikdy nevieme odhadnúť, ako sa bude správať hlina po aplikácii na novom materiáli alebo na novej konštrukcii. Zmesi často miešame z lokálnej hliny a piesku a aj v nich môže byť niečo, čo zmení vlastnosti výslednej omietky – napríklad fľaky z nejakej skaly, ktorá obsahuje oxidy železa. Ide však o kolorit lokálnej hliny a zákazníkom sa to páči. A ten musí počítať s istými nuansami. My používame klasický kopaný piesok z lomov. V prípade, že má klient záujem o priemyselne vyrábané omietky, vieme ich zabezpečiť a v takom prípade je kvalita odsledovaná.

V oboch prípadoch musíme vedieť omietku dobre ukotviť, upraviť priľnavosť a pripraviť stenu tak, aby sme zabránili tvoreniu fľakov. Pri bytových rekonštrukciách sa staré nátery zoškriabu, na omietku sa natiahne hlinené lepidlo so sieťkou a následne sa na to sa aplikuje hlina, maximálna hrúbka je vtedy do 8 mm. V bytoch často robievame tzv. pohľadové steny, väčšinou za posteľ v spálni, prípadne v obývačke.

Na začiatku projektu už presne viete, ako bude stena či podlaha vyzerať? Alebo je to aj pre vás malé prekvapenie v závere?

Viac menej vieme, ako bude konečný výsledok vyzerať. Všetko sú to priznané štuky, či už z hrubej alebo hladkej omietky. Všetko je to o ťahoch. Na začiatku je hneď jasná farebnosť, drsnosť či dezén, ale celkový vzhľad je vždy originálny:) Je to ručná robota a tá sa vždy odvíja od remeselníka. Určite to nie je také jednoliate, ako keď sa niečo robí priemyselne alebo strojovo.

Vaša fascinujúca práca vás iste dostala na veľmi zaujímavé miesta. Viete nám povedať o krajine, mieste alebo štáte, kde ste sa vďaka hline a svojej práci dostali?

Na Slovensku, konkrétne v Banskej Bystrici, sme robili hlinené omietky napríklad  v Jogovni, či vegetariánskej reštaurácii Lunter. Kvôli prírodným stavbám som bol v Portugalsku a Anglicku. Mali sme dopyt aj z iných krajín: Rakúska, Francúzka či Grécka. Sme však v prvom rade otcovia a preto sa snažíme pracovať v blízkosti miesta bydliska. Chodievame na medzinárodné konferencie a workshopy do iných krajín, kde sa stretávame aj s inými technikmi či remeselníkmi. Na workshopoch sa učíme všetci navzájom. Je to veľmi podnetné prostredie aj pre lektorov.

V prípade, že by zákazník chcel, viete mu na stenu vytvoriť aj nejaký obrazec alebo dekoráciu v konkrétnom tvare?

Áno. Máme aj šikovné umelkyne, venujúce sa dekoračným štukám. Buď sa robia štuky, reliéfy, obrazy, prípadne sa využíva technika sgraffito. Z hliny sa dá urobiť aj 3D tienidlo na lampy. Hlina kreativite medze zaručene nekladie.

Je sgraffito/reliéf u zákazníkov v obľube? Alebo klienti skôr uprednostňujú klasické a tradičné hladké steny, farby či štruktúry?

Sgraffito robievame zriedka, skôr na také špeciálne miesta. Napríklad na vyčlenenú stenu v dome. Obľúbená technika je aj reliéf. Väčšinou ale robíme steny s hrubším alebo jemnejším dezénom. Klienti si priestory neskôr dekorujú podľa svojich preferencií, môžu na ne zavesiť obrazy, ktoré sa jednoducho ukotvia do steny.

Veríme, že sa vám pokračovanie rozhovoru s Petrom Cochom páčilo a budeme sa veľmi tešiť, keď sa s nami podelíte o vaše skúsenosť s týmto zdravým a ekologickým materiálom. Zvolili by ste si takúto netradičnú omietku, podlahu či stenu do vášho príbytku? Napíšte nám váš názor do komentára.

Lucy

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 5x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie