Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Vinyl je späť! Ale tentokrát s trochu iným využitím…

Na prvý pohľad by ste povedali, že ide o drevenú podlahu. Avšak keď na ňu vylejete napríklad vodu, zistíte, že o drevo veru nejde. Je naozaj veľmi odolná. Okrem toho je praktická, a to preto, že ju kúpite v dielcoch, ktoré si pri trochu trpezlivosti a zručnosti dokážete pospájať a poklásť aj sami. Nevyrába sa však len v dekoroch drevo, ale aj kameň, koberec ap.

Samolepiace vinylové dielce

Tento typ je jeden z najmodernejších a zároveň najpraktickejších. Pri lepení vinylových dielcov nepotrebujete lepidlo, čím predídete mnohým nepríjemnostiam a komplikáciám. Najskôr poklad napenetrujete a zbavíte ho nedokonalostí. A môžete lepiť. Funguje to rovnako, ako keď lepíte nálepku – odlepíte krytie a nalepíte na povrch. Buďte však opatrný! Lepidlo na dielci je rovnako účinné a rýchle ako sekundové lepidlo.
Cena týchto podláh je veľmi prívetivá – za meter štvorcový zaplatíte necelých 15 €.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Natalie (@natalie.j.archer),

Lepiace vinylové dielce

Princípom kladenia tejto podlahy je jej celoplošné lepenie o podlahu. Hrúbka takýchto podláh je 2 až 2,5 mm. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade je potrebné na podklad naniesť penetračný náter, ktorý ju zbaví prípadných nedokonalostí. Na tento druh podláh si radšej nájdite odborníka. Je to trochu náročnejšie, ako pri samolepiacom vinyle. Cena je však ešte priaznivejšia ako v prvom prípade, za meter štvorcový dáte približne 10 €. Samozrejme, čím viac zaplatíte, tým budete spokojnejší.

Vinylové dielce s click spojom

Tento druh vinylovej podlahy je veľmi podobný plávajúcej laminátovej podlahe. Na všetkých dielcoch sú namontované click spoje, takže montáž je rovnaká. Vyrába sa v hrúbke 4 až 6 mm. Montuje sa tak, že na rovnú podlahu položíte špeciálnu podložku, ktorá je protišmyková a priľnavá a na ňu kladiete podlahu, rovnako ako v prípade plávajúcej. Ide o tú drahšiu z vinylových podláh, pretože je hrubšia.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fludes Carpets (@fludescarpets),

Aké sú plusy a mínusy?

Pozitívom vinylovej podhlahy je veľký výber farieb a vzorov, veľká odolnosť voči externým vplyvom (ako sú napr. tekutiny, vlhkosť), jednoduchá oprava a údržba a ide o vhodnú voľbu pod podlahové kúrenie. Negatíva vidíme v slabšej izolácii oproti ostatným typom podláh a nevyhnutnosti vyrovnania podkladovej podlahy pred kladením vinylu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Atlantis Argentina (@atlantisarg),

Pár slov na záver

Samozrejme, vinylová podlaha sa nehodí do každej miestnosti. Ako zvoliť ideálnu podlahu do jednotlivých miestností si môžete prečítať v našom článku. Keďže je odolná voči vlhosti, je vhodná do kúpeľne alebo do kuchyne. Čistenie je rovnako jednoduché ako jej kladenie. Ideálne je, ak si zakúpite prípravky určené priamo na ňu, ktoré ju dokonale ochránia, čím ju stačí ošetriť raz za mesiac.

Ak teda hľadáte odolnú a praktickú podlahu, ktorú si budete vedieť položiť aj sami, ste na správnej adrese. Máte skúsenosti s týmto typom podlahy? Ak áno, podeľte sa so svojimi skúsenosťami.

MiMo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 8x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie