Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Bude treba novú! Vieme, podľa čoho vybrať tú pravú, PRÁČKU

Práčka – neoddeliteľná súčasť každej domácnosti. Šetrí mnoho času, námahy a pri výbere tej kvalitnej, aj množstvo energie a vody. Je dôležité vedieť hospodáriť s touto najvzácnejšou tekutinou. V článku o šetrení vody sa dočítate, ako ňou viac neplytvať ☺

Pozrime sa na samotné práčky. Viete, čo jednotlivé parametre znamenajú a aké verzie sa momentálne vyskytujú na trhu? Môžeme si zvoliť z dvoch hlavných variant – plnenia zhora alebo z boku.

Typ plnenia 

Práčka s plnením zhora nám šetrí miesto. Výhodou je, že sa k nej nemusíte príliš zohýnať, no má menšiu stabilitu. V mnohých prípadoch má aj obmedzený výber funkcií. Práčka plniaca z boku, je výborná do väčších priestorov, môžete ju zabudovať aj do nábytku. Jej povrch poslúži ako odkladací priestor a môžete nad ňu umiestniť ďalšieho pomocníka do domácnosti – sušičku. 

Zabudovaná sušička

Drahšie modely vám prádlo nielen vyperú, ale aj vysušia. Dokážu tak práčky s plnením oboch variant práčok. Ušetria vám čas a miesto, nehovoriac o tom, že bielizeň pekne vyrovná

veľa povešaných farebných podprseniek
Obrázok od StockSnap z Pixabay

Energetický lístok 

Značí sa ako veľké písmeno A, za ktorým nasledujú symboly +. Existujú tieto typy A+, A++, a A+++. Platí zásada, že čím viac +, tým viac je pračka šetrnejšia. Schopnosť šetrenia pritom neubúda ani rokmi. 

Hlučnosť

Je udávaná v jednotke 1 dB – decibel. Pre príklad môžeme uviesť, že 20 dB je podobný zvuku šuštiaceho lístia a 90 dB idúceho vlaku. Nezabúdajte, pri odstreďovaní práčky jej hlučnosť stúpa. Ak sa chcete vyhnúť pocitu, že pri každom jednom praní, odletíte aj spolu s novou práčkou na mesiac, odporúčame Vám zainvestovať do tej s nižším číslom dB 

Ak ste pri výbere nerozhodní, pozrite na stránku heureka.sk. Nájdete tu cenové porovnanie, recenzierebríček top pračiek podľa užívateľov. 

Objem bubnu 

Tejto miere zodpovedá hmotnosť prádla, ktoré môžete v pračke prať. Pre jedného človeka sú celkom postačujúce 4 kg. Pre rodinu s deťmi sú vhodnejšie tie so 6 a viac kilogramami.  

žena strčená v práčke
Photo by Autri Taheri from Unsplash
Odstreďovanie 

Zodpovedá mu počet otáčok. Čím viac otáčok, tým kratšie sušenie. Informácia o otáčkach je obzvlášť podstatná pre domácnosti so sušičkami. Bielizeň do nich určená, musí byť žmýkaná aspoň na 1200 otáčok

Veríme, že vám článok pri výbere pomôže. Podeľte sa o rady aj so svojim známymi a napíšte nám do komentára, podľa čoho ste si vy vyberali toto neoceniteľné zariadenie. Budeme sa tešiť. 

Matúš

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie