Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Ako zmeniť ornú pôdu na stavebný pozemok?

Stavba na ornej pôde
Stavebný zákon hovorí, že na pozemku, ktorý je vedený ako orná pôda sa stavať nemôže. Na takúto stavbu by ste nedostali stavebné povolenie ani by následne neprešla kolaudáciou, čiže by vám nebolo vydané povolenie k užívaniu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ADAMS REALITY (@adams.reality),

Ako zmeniť ornú pôdu na stavebný pozemok?
Pokiaľ máte vyhliadnutý pozemok, na ktorom by ste chceli stavať, napríklad rodinný dom, ale tento pozemok je vedený ako orná pôda, jediná schodná cesta je jeho vyňatie z pôdnej evidencie na katastri, na ktorom je vedený.

Daný pozemok však musí splniť podmienky potrebné na jeho trvalé vyňatie z poľnohospodárskeho pôdneho fondu alebo byť v hraniciach zastavaného územia obce. Výnimkou z pravidla je iba prípad, keď pozemok, ktorý chcete z ornej pôdy preklasifikovať na stavebný pozemok, má výmeru do 5000 m2 a zároveň leží v zastavanom území obce. V tomto prípade bude stačiť stanovisko odboru okresného úradu.

Poplatky za zmenu klasifikácie pozemku sa odvíjajú od jeho polohy. Pokiaľ pozemok leží v zastavanom území obce, poplatok neplatíte. Ak sa však jedná o pozemok mimo tohto územia, platíte poplatok závisiaci od hodnoty danej pôdy.

stavba domu
Zdroj: unsplash.com

Pomohol vám tento článok lepšie porozumieť procesu zmeny ornej pôdy na stavebný pozemok? Máte otázky, ktoré sa týkajú vyňatia z katastra či poplatkov? Dajte nám vedieť v komentároch čo vás zaujíma.

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 11x
  • 0x
  • 0x
    Adriána
    13/07/2020
    12:32

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať aké sú teda tie podmienky, ktoré treba spĺňať pre trvalé vyňatie z poľnohospodárskeho pôdneho fondu?

      noprint
      29/07/2020
      12:19

      Milá Adriána, viac informácií ohľadom tejto témy vám určite rád zodpovie odborník na problematiku alebo právnik, ktorý sa téme venuje. Ďakujeme za pochopenie.

    Monca
    04/01/2021
    18:02

    Dobrý deň,
    prosím Vás o pomoc:
    -ak chcem vyňať pozemok 200 m2, ktorý vlastním, z poľn. pôdy na stavbu chaty , musím vyňať aj pozemok na prístupovú cestu k chate, ktorý vlastní urbárske spoločenstvo, a na ktorý mám s uvedeným vlastníkom pozemku zmluvu o práve prechodu a prejazdu?
    Ďakujem.

      noprint
      12/01/2021
      12:37

      Milá Monca, logicky by to malo byť tak, ale na túto otázku vám lepšie odpovedie pracovník katastrálneho úradu alebo právnik venujúci sa realitám.

    Michal Kitz
    08/01/2021
    20:38

    Dobry podvecer.Mam zaujem kupit pozemok na vystavbu RD.Pozemok ma 420m² s toho je 307 m² orna pôda a 113m² stavebný pozemok.Chcel by som aj ornu pôdu zmenit na stavebný pozemok.Ako mam postupovať?
    Dakujem.. Michal

      noprint
      12/01/2021
      12:38

      Milý Michal, ďakujeme za Váš komentár. S postupom Vám určite radi poradia odborníci na katastrálnom úrade, resp. právnik zaoberajúci sa touto oblasťou.

    Terezia
    23/03/2021
    14:18

    Ak chcete stavať dom, najprv si zistite, či má obec územný plán a čo môže byť na konkrétnom pozemku podľa územného plánu. Ak pozemok podľa územného plánu nie je určený na stavbu rodinného domu, je potrebné obstarať zmeny a doplnky územného plánu.

      noprint
      31/03/2021
      21:28

      Milá Terezia, ďakujeme za Váš hodnotný príspevok k téme.

    Sue Ellen Ewing
    26/06/2021
    21:41

    Ake podmienky musi splnat ten pozemok sa v clanku nedozvieme 😀
    Odpoved na to v komentari “konzultuj s pravnikom” lol, zurnalist level 1500. Namet super, ale nabuduce nastuduj podmienky, dropni ich sem a budem tlieskat 🙂
    Peace&Love bro

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie