Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Na toto myslite, kým začnete stavať dom

  • Stanovenie rozpočtu   

Každý túži mať svoje vysnívané bývanie, no dáte mi určite za pravdu, že to, aké bývanie budete mať, závisí najmä od rozpočtu na stavbu. Ešte pred samotnou stavbou je veľmi dôležité si určiť, koľko financií ste ochotní investovať do stavby domu. Rátajte s tým, že potrebujete pozemok, samotný dom, zariadenie a niekoho, kto to všetko postaví. 

  • Výber pozemku 

Pokiaľ už máte stanovený rozpočet na stavbu domu, je potrebné vybrať pozemok, na ktorom bude váš dom stáť. Výber pozemku závisí najmä od vášho životného štýlu. Niekto má rád rušné prostredie, iný zas bývanie na samote. Niekomu vyhovuje slnečné žiarenie, iný má zase radšej, ak sa dom nachádza v tieni. Niekto chce mať veľkú záhradu, iný len menší dvor. Toto rozhodnutie je len vaše. Cena sa líši najmä od veľkosti pozemku a vybavenia obce či mesta.

radová zástavba domov
Photo by Ivan Bandura on Unsplash
  • Výber domu 

Pokiaľ už máte vybratý pozemok, prichádza najdôležitejšia časť plánovania, a to je výber domu. Páči sa vám viac poschodový domček či nízky bungalov? Takisto to závisí najmä od vášho životného štýlu a vkusu. Dôležité je zvážiť koľko ľudí bude v dome bývať, z akého materiálu sa rozhodnete stavať a tiež v akom prostredí sa dom bude nachádzať. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kontra Architects (@karch.sk),

  • Realizácia stavby 

Pokiaľ už máte vybratý pozemok, dom a vybavené stavebné povolenie, môžete začať so stavbou. Otázkou však ostáva, kto vám ten dom postaví? Máte na výber najať si stavebnú firmu, alebo postaviť dom svojpomocne. Ak si prenajmete firmu, bude to rýchlejšie, no pravdepodobne drahšie. Ak sa však rozhodnete stavať dom svojpomocne, možno ušetríte nejaké náklady, no strávite pri stavbe všetok svoj voľný čas. Viac sa dočítate v článku Staviam dom. Zvládnem to sám?

  • Vybavenie stavebného povolenia 

Vybavovanie stavebného povolenia je tá menej zaujímavá časť celého plánovania, no je veľmi dôležitá a nemožno ju vynechať. Ak sa však nechcete strácať v papieroch a unaviť behaním po úradoch, stavebné povolenie si môžete dať vypracovať odborníkovi, ktorý vám ho vybaví za niekoľko stoviek eur a vy si nemusíte s ničím robiť starosti. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa High Country Homes NZ (@highcountryhomesnz),

Máte ešte nejaké rady, ktoré treba zvážiť pred stavbou domu? Podeľte sa o ne s nami v komentári.

 Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie