Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Plánujete novostavbu? Ak chcete kolaudovať, myslite na nové kritériá

Čo znamená A1 a A0?

Obe skratky znamenajú označenie kategórií. Kategóriu A1( ultranízkoenergetický dom) museli spĺňať všetky novostavby od roku 2016. Vyhláška z roku 2016 sprísnila hodnoty platné pre tepelno-izolačné parametre konštrukcií (viac izolácie na streche, širšie obvodové steny). Spotreba energie v rodinnom dome triedy A1 bola stanovená do 108 kWh (kilowatthodín) na štvorcový meter ročne. Dom energetickej triedy (A0) spotrebuje o polovicu menej energie (54 kWh na štvorcový meter). Vyhláška platná od roku 2021 sprísni kritéria, ktoré sa týkajú energie na vykurovanie a ohrev vody. Prinesie nové spôsoby ako šetriť energiu bez toho, aby sa museli stavať ešte hrubšie tepelné izolácie alebo používať iné okná.

Obnoviteľné zdroje a šetrenie energie

Medzi spôsoby šetrenia patrí používanie obnoviteľných zdrojov ako je tepelné čerpadlo, fotovoltické články a solárne konektory. Moderné domy tak využijú efektívne technologické zariadenia na úsporu energie a vám odbudne problém s kolaudáciou. Stále platí, že na Slovensku prevažujú murované domy pred drevostavbami. Oba domy predstavujú zhruba podobnú ekologickú záťaž. Pri posudzovaní kritérií sa berie ohľad na ťažbu/výrobu materiálu, dopravu, výstavbu, prevádzku stavby, likvidáciu a technické parametre stavby.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuhause_in_Hamburg (@zuhause_in_hh),

Plyn, drevo alebo elektrika?

Vyhláška stanovuje, aby sa tzv. transformačným faktorom prenásobila spotrebovaná energia a výsledné číslo ukáže, aký dosah na prírodu má konkrétny zdroj energie. Najvyšší transformačný faktor má, podľa vyhlášky, výroba elektrickej energie (najviac zaťažuje životné prostredie). Najpriaznivejší zdroj je palivové drevo, pretože sa radí medzi obnoviteľné zdroje. Plyn je najčastejším zdrojom a z hľadiska dosahu na prírodu to je taká zlatá stredná cesta. Množstvo energie pre rodinný dom sa vyhláškou obmedzí a kolaudované domy budú musieť spĺňať nové normy.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa SENEC GmbH (@senecgmbh),

Ako ušetriť pri novostavbe?

Možno vás odpoveď prekvapí. Investovaním! Nie do zvýšenia hrúbok tepelných izolácií ( tým, že sa pridá ďalšia vrstva izolácie pri vykurovaní neušetríte). Najväčší význam má predsa len prvých desať centimetrov tepelnej izolácie( ušetríte aj 30% spotrebovanej energie). Ďalším zväčšením hrúbky izolácie však nedosiahnete žiaden extra efekt. Ušetriť sa vám podarí práve investíciou do kvalitného projektanta a nezávislého stavebného dozoru. Pri stavbe domu rozhodne netreba šetriť pri projektantovi. Ten vie, ako vyladiť konštrukcie s technológiami tak, aby ste v konečnom výsledku ušetrili. S kvalitným projektom sa vyhnete tomu, aby sa „ vylaďovali“ maličkosti na stavbe.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Юрій Свиріпа (@svyripa_architect),

Majte svoju stavbu poriadne rozplánovanú a nič vás neprekvapí. Kvalitný projekt je know-how celej stavby. Nepodceňujte ho.

Loren

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie