Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Ako sa ekologicky zbaviť odpadu? Vermikompostovaním

V tom prípade si môžete zaobstarať domáci vermikompostér. Je to pomocník v domácom odpadovom hospodárstve a pomáha premieňať bioodpad na výživný vermikompost.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa SUSTAINABILITY • ZEROWASTE (@zerowastesk),

Ako znížiť množstvo odpadu v domácnosti?

Vermikompostovanie znamená rozklad a tvorbu hnojiva prostredníctvom (kalifornských) dážďoviek. Táto metóda závisí aj od plochy, kde sa odpad spracováva. S pomocou dážďoviek je proces rýchly a konečný produkt je využiteľný pre rastlinky. Vďaka vermikompostovaniu odbudne z vášho smetného koša až 50% hmotnosti odpadu a taktiež nepríjemný zápach, ktorý sa šíri práve z hnijúceho bioodpadu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kompostuj.me (@kompostuj.me),

Vermikompostovanie je metóda kompostovania a účinný spôsob recyklovania a okrem toho, že takto spracovaný bioodpad nezaberá miesto na skládkach, kde svojim hnilobným procesom vytvára uhlíkovú stopu, jeho výsledným produktom je prírodné hnojivo. Starostlivosť a servis okolo dážďoviek vôbec nie je náročný a keď sa dodržiavajú základné pravidlá, bioodpad sa premení na opäť využiteľný vermikompost.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa kebun_21 (@kebun_21),

Dizajnové a zároveň biologické riešenie

Vermikompostér je dizajnový a spoľahlivý kus nábytku, ktorý zapadne do každej domácnosti. Skladá sa z troch častí a jeho údržba je veľmi jednoduchá. Už po prvom mesiaci sa vytvára vo vermikompostéri dážďovkový čaj, ktorý môže poslúžiť ako tekuté hnojivo pre bylinky, rastliny a aj ako postrek na listy. Tento čaj podporí rast listov, kvitnutie rastliniek a zdravie plodov. Už po pár mesiacoch sa môže využiť vzniknuté hnojivo z prvého poschodia. Kompost bude vyzerať ako čierne blato, ktoré sa opäť ľahko využije.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dazdovka.sk (@dazdovka_kompost),

Recyklácia bioodpadu je šetrná k prírode

Pri vermikompostovaní treba dbať na surovinovú skladbu a pridávanie uhlíkového materiálu, veľkosť pridávaného bioodpadu, prúdenie vzduchu, vlhkosť a prekrmovanie kalifornských dážďoviek. Tieto faktory môžu ovplyvniť vznik zápachu či výskyt malých mušiek. Správnou starostlivosťou a pridávaním odpadu, ktorý do vermikompostu patrí, sa tomu ale dá predísť.

Jednoduchý výpočet

Kuchynský odpad sa dá recyklovať štýlovo. Kalifornské dážďovky sa používajú na vermikopostovanie z dôvodu, že ich telo je väčšie a jedna dážďovka je schopná zjesť polovicu až celú časť svojej váhy. Jedna dážďovka váži jeden gram a keď si ich nasťahujete do svojho vermikompostéra okolo 200, dokážu spracovať 100 – 200 gramov domácich zvyškov. Je potrebné miešať bioodpad s uhlíkovým materiálom a udržiavať kompost vlhký, aby sa zabezpečilo vhodné prostredie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Janina (@__janinaza__),

Ďalšími výhodami vermikompostovania je napríklad ľahká manipulácia a udržateľnosť počas celého roka. Nádoba v interiéri je veľmi praktická a nezaberá veľa miesta.

Je to pekný spôsob, ako odľahčiť planétu od odpadu, zlikvidovať odpad doma a naučiť sa využívať odpad efektívnym spôsobom. Zároveň ukážete svojim ratolestiam, že sa odpad z domácnosti nemusí vyhadzovať od plastového vrecka a zmiešaného kontajnera.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
13
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa sɪᴍᴏɴᴀ (@simona_kom),

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie