Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Toto ne/ROBTE, ak chcete mať orchideu zdravú a plnú kvetov

Orchidea v obchode

Nenechajte sa v obchode zlákať len krásnymi kvetmi. Preverte si zdravie rastlinky a podrobne skontrolujte korene a listy. Korene a výhonky orchidei by mali byť sýtozelené a svieže. Mladé rastliny sú na pestovanie náročnejšie, preto je vhodné siahnuť už v obchode po väčšej a staršej rastline so zdravými pukmi a výhonkami.

krásne mladé orchidey v obchode
Fotka od Kaboompics .com z Pexels
Plná krásy a zdravia

Ak sa o orchideu dobre staráte, môže kvitnúť až trikrát do roka. Treba jej však vytvoriť správne podmienky. Pri prenose orchideu nevystavujte veľkému chladu či priamemu slnku. Hoci zvládne krátkodobé výkyvy teplôt, netreba ich šokovať.

Sporadické presádzanie

Aj napriek tomu, že sa kvety z obchodu hneď po kúpe majú presadiť do iného črepníka, pri orchideách toto pravidlo neplatí. Presádzajte orchideu raz za dva roky a dávajte veľký pozor, aby ste nepoškodili zdravé korene (je dobré ich ošetriť popolom alebo škoricou). Tie poškodené a suché pokojne odstrihnite. Orchidei sa bude páčiť predovšetkým v menšom priesvitnom, umelohmotnom črepníku s väčšími dierkami. V takýchto podmienkach sa dostane ku koreňom orchidei svetlo a môže prebiehať fotosyntéza.

POZOR! Kvitnúcu orchideu sa neodporúča presádzať ani hnojiť keď kvitne, pretože dokáže ľahko stratiť svoje krásne kvety.

rozkvitnuté kvety orchideí v plastových bielych črepníkoch
Obrázok od RainerBerns z Pixabay
Obdivujú ich všetci susedia

Optimálne je zabezpečiť orchidei dostatok svetla, ktoré nie je priame. Každý druh má osobitné požiadavky, no žiadnej nebudú priame slnečné lúče vyhovovať. Svetlo je však pre orchideu nevyhnutné a kvitnúce orchidei si vyžadujú určitý teplotný režim. Dariť sa im bude pri teplote 22 stupňov napríklad na parapetnom okne s tienidlom.

Vlhký vzduch ju poteší

V prípade, že je v miestnosti dlhodobo suchý vzduch, rastlinka nebude kvitnúť podľa požiadaviek. Preto je vhodné v miestnosti vzduch pravidelne zvlhčiť a samotnú rastlinku nikdy nepolievať studenou vodou. Je ideálne ju polievať raz týždenne odstátou vodou. Namiesto zalievania môžete do kvetináča vložiť aj kocky ľadu, ktoré zvlhčia vzduch a rastlinka si bude sama regulovať množstvo vody, ktoré potrebuje.

detail na rozkvitnuté puky a kvety mladej rastliny orchidei
Fotka od Negative-Space z Pixabay
Hnojenie lieči

Z kvalitného substrátu určeného pre kvitnúce rastlinky dokáže prijať rastlina len určitý obsah živín. Preto je hnojenie rastlín viac ako žiaduce, výnimkou nie je ani orchidea. Hnojením znížite obsah dusíka a podporíte rast kvetov, listov aj koreňov. Hnojivo z obchodu je potrebné vždy rozpustiť v odstátej vode.

Cukrový kúpeľ 

Rozpustite jednu lyžičku cukru v jednom litri vody a nechajte ju namočenú v tomto extrakte 10 hodín. Následne ju vložte do odstátej vody na hodinku a vráťte na obvyklé miesto. Listy aj kvety orchidei tento cukrový kúpeľ podporí a rastlinka sa rýchlo zotaví.

Cesnakový výluh

Pre vznik nových púčikov môžete vyskúšať aj cesnak. Na tento domáci recept stačí 1 liter vody a 3 strúčiky cesnaku. Prevretú vodu nechajte vyhladnúť na izbovú teplotu a následne v nej vyluhujte roztlačený cesnak. Po dni preceďte tento výluh a položte do neho orchideu tak, aby boli korene ponorené do vody. Stačí ju nechať v tomto náleve pol hodinu. Zálievku môžete používať následne aj na zalievanie, treba však dbať na to, aby boli ponorené len korienky rastliny.

Skvelým pomocníkom je aj kávová usadenina, ktorá dokáže izbové aj vonkajšie rastliny krásne oživiť.

Vhodný substrát

Je veľmi dôležité nechať korene orchidei na vzduchu a zaistiť jej prívod vzduchu kvalitným substrátom, ktorý umožňuje cirkuláciu vzduchu, vlhkosti a dostatočnú oporu. Vhodný je substrát z hrubého štrku, kokosových vlákien, rašelinovej kôry, korku, perlitu, sušených koreňov, rašeliníka alebo kombinácie týchto materiálov.

odkvitnutá orchidea bez stoniek a kvetov
Fotka od Tom Swinnen z Pexels
Aj o nové stonky sa treba postarať

Nové stonky, ktoré sa na rastlinke objavia, je nutné pripevniť k plastovej opore kým sú mladé a mäkké. Po odkvitnutí posledného kvetu odstrihnite stonku pod tretím očkom a doprajte jej oddych. Priveľa hnojiva dokáže orchideu zničiť, preto to s akoukoľvek formou hnojenia nepreháňajte a doprajte rastlinke regeneráciu.

Skvelé tipy pre všetkých, ktorí chcú mať svoju orchideu obsypanú kvetmi.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 16x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie