Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Ako vyčistiť umývačku riadu? S týmto návodom jednoducho!

Prečo je potrebné umývačku čistiť?

Pretože platí jednoduché pravidlo – ak nie je čistá vaša umývačka, nie je čistý ani riad. Častým umývaním sa vo vnútri umývačky tvoria nánosy mastnoty zo zvyškov jedla, nerozpustených tabliet na umývanie a vodného kameňa. Tieto nečistoty sú nielen liaheň baktérií, ale zabraňujú tiež dôkladnému umývaniu riadu. Fľaky a špinavé plochy nie sú jedinou hrozbou. O dosť závažnejšie a nákladnejšie sú poruchy umývačky v dôsledku upchatia filtrov a trysiek.

Denne: odstraňujte zvyšky jedla

Po každom umývacom cykle vysuňte spodný rad a pozbierajte kúsky jedla, ktoré ostali na dne umývačky. Nezabudnite na čistenie košíka na príbor. Predídete zápachu v dôsledku hnitia zvyškov jedla a zabránite upchávaniu umývačky.

špinavý riad poukladaný v čistej umývačke riadu
Photo by Nathan Dumlao from Unsplash
Týždenne: umyte filter a odtok

Vytiahnite spodnú priečku na riad, aby ste mali lepší prístup na dno umývačky. Vyberte sieťku spolu s odtokom a opláchnite ich od hrubej špiny pod teplou tečúcou vodou. Dôkladne ich vyumývajte pomocou kefky a prostriedku na riad, opláchnite, osušte a vráťte na svoje miesto.

Mesačne: vyčistite trysky

Odmontujte spodné a vrchné rameno s tryskami a opláchnite ich pod horúcou vodou. Nánosy mastnoty a vodného kameňa vyčistíte jemnou kefkou a zmesou sódy bikarbóny a octu v pomere 1:1. Rozrobte pastu a kefkou ju nanášajte na znečistené plochy. Vyčistené trysky opäť opláchnite, vysušte a založte na miesto.

Ocot a sóda bikarbóna si poradia s mnohými nečistotami v domácnosti. Chcete vedieť, ako si vytvoríte univerzálny čistič? Máme pre vás recept na čistiace prostriedky bez chémie.

mladá žena vkladajúca špinavý riad do umývačky riadu
Photo by cottonbro from Pexels
Mesačne: utrite tesnenie

Tesnenie na dvierkach je ako stvorené na množenie baktérií. Aby umývačka nezapáchala a aby sa tesnenie časom neopotrebovalo, utierajte ho handričkou namočenou v octe. Drobné priestory vyčistíte pomocou vatovej tyčinky.

Tip na záver:

Raz za mesiac vložte na vrchné poschodie prázdnej umývačky pohár bieleho octu. Nastavte dlhý program s najvyššou teplotou a zapnite umývačku. Ocot a vysoká teplota uvoľnia zvyšky z tabliet, rozpustia vodný kameň, mastnotu a účinne zničia baktérie, ktoré spôsobujú zápach. V prípade, že umývačka stále zapácha, nasypte na dno pohár sódy bikarbóny a opäť ju zapnite na dlhý program s najvyššou teplotou.

Máte upratovací tip, vďaka ktorému sú vaše spotrebiče a domácnosť nádherne čisté? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi v komentári a zdieľajte článok s priateľmi, ktorým by mohol pomôcť.

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 9x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie