Prečo nevyhadzovať plastové mištičky z obedového menu?

Poznáte to. Objednáte si do práce obed v plastovom obale. Prinesú vám ho, vy ho zjete a plastové nádobky vyhodíte. Čo tak spraviť to tentokrát inak! Plastová mištička, v ktorej zväčša býva polievka z obedového menu, môže poslúžiť na pestovanie byliniek počas celej jesene aj zimy. Vyskúšajte tento unikátny spôsob pestovania liečivých byliniek a zrecyklovania plastu.

0
28
časopis s článkom o pestovaní čerstvých byliniek s krásnym handmade podnosom a bielym mažiarom
Photo by alleksana from Pexels
Bylinky sa dajú pestovať celý rok!

Úrodu zo záhrad zbierame každý deň. Postupne pripravujeme svoju záhradku na zimu a uskladňujeme všetko, čo nám v záhrade stihlo počas leta narásť. Mrazenie, sušenie a uskladnenie v studených pivniciach nemusí byť jedinou voľbou. Nechcete sa rozlúčiť s vôňou byliniek zo záhrady? Vyskúšajte túto jednoduchú metódu pre ich vždy čerstvé uchovanie. Využívajte bylinky v kuchyni naďalej!

Potrebovať budete len plastovú mištičku s vrchnáčikom, klinec, nožnice a odrezky byliniek vysoké cca 10 cm.

šesť druhov liečivých byliniek pestovaných v kuchyni aj počas zimy
Photo by alleksana from Pexels

S obľubou pestujete rastlinky? Prečítajte si, akým chybám sa vyhnúť pri ich presádzaní.

Unikátny spôsob, ako pestovať bylinky vo svojej kuchyni bez hnojív a hliny:
  • z odrezkov, ktoré chcete pestovať odstráňte spodné lístky
  • do plastového vrchnáčika urobte klincom dierky, aby vznikli otvory pre odrezky (nedarí sa vám to len za pomoci klinca? Uchyťte klinec do kombinačiek, nahrejte ho nad teplom – plynom alebo ohňom a rozžeraveným hrotom urobte do vrchnáčika dierky – takto to pôjde ako po masle 🙂 )
  • do každého z otvorov na vrchnáčiku vložte jeden odrezok bylinky
  • po vložení zarovnajte odrezky do jednej dĺžky, aby sa dalo veko prichytiť o mištičku
  • do mištičky nalejte vodu a uzavrite ju vekom s bylinkami
  • meňte vodu v mištičke každé 3 – 4 dni

Na niektoré mištičky sa dá napísať fixkou pekným štýlom aj názov bylinky, čo dodá vášmu výtvoru na kráse.

Už po dvoch týždňoch budete mať na odrezkoch korienky zabezpečujúce rastlinke príjem živín po dlhú dobu.

Takéto mokré prostredie sa bude páčiť oreganu, bazalke, medovke, mäte kučeravej, šalvii, tymianu aj stévii. Pri dostatku svetla a tepla budú rásť vo vašej kuchyni bez problémov.

Pre pestovanie zvoľte zelené rastlinky, tie, ktoré majú svoje stonky hnedšie a tvrdšie, nemusia ľahko zapustiť korene.

mladá žena pridáva bylinky do jedla a ochucuje večeru
Photo by Jonathan Borba from Pexels

Ako sa vám páči takéto ekologické pestovanie? Vytvoríte si aj vy doma „kvetináčiky“ z nepotrebných plastových mištičiek? Napíšte nám svoj názor do komentárov. Budeme sa tešiť.

Morena

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto