Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Dobrá rada: toto spravte vždy, keď si kúpite rastlinku v kvetináči

Tento scenár sa vám iste bude zdať povedomý. V kvetinárstve alebo obchodnom reťazci sa vám zapáči rastlinka v kvetináči. Rozhodnete sa odniesť si ju domov a umiestniť na parapetu alebo poličku. Robí vám radosť dva mesiace a potom náhle uhynie. Prečo sa to stalo? Dalo sa tomu vyhnúť? Áno! Prezradíme vám, ako tomuto scenáru predchádzať.

mladá žena sediaca pri okne s kvetináčom s palmou
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

V prvom rade treba rastlinku skontrolovať už v obchode, či nemá veľa poškodení, hnedé/žlté lístky, prípadne iné nedostatky, plesne či dokonca poškodenia od škodcov.

Svetlo a tieň

Rozmyslite si, kam chcete rastlinu umiestniť. Väčšina rastlín potrebuje kvalitné svetelné podmienky. Hoci poznáme rastlinky, ktoré majú radšej tmavšie miesta, väčšina interiérových rastlín potrebuje dostatok svetla, aby mohla prebiehať fotosyntéza. Máte skôr svetlý či tmavý interiér? Nebude mať rastlina pri okne prievan? Skôr, ako si ju kúpite zvážte všetky pre a proti.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Patráš (@miindzii),

Presadenie rastliny

Platí aj pravidlo, že rastlinu kúpenú v obchode treba presadiť. Existuje viacero dôvodov, prečo je to tak. Prvým je veľkosť kvetináča. Rastliny v obchodoch sa predávajú v kvetináčoch, ktoré im už rozmerovo nevyhovujú. Potrebujú viac miesta, nech môžu rásť. Všimnúť si to môžeme podľa koreňov, ktoré pretŕčajú cez dierky zospodu črepníka.

Ďalším dôvodom, prečo rastlinku vyslobodiť z pôvodného kvetináča, je substrát. Ten, v ktorom je rastlina nasadená, nie je vhodný na dlhodobé uskladnenie. Rastliny sú často zasadené v substrátoch, ktoré zámerne udržiavajú vodu. Hlavne preto, aby vydržali transport, nejaký čas v obchode a zároveň ich nebolo treba často polievať. Pri rastlinách, ktoré nemajú radi dlhodobú vlhkosť substrátu, je to obzvlášť dôležité. Aj v dôsledku toho rastliny hynú.

farebná lopatka na presádzanie a súbstrát na izbové kvety
Photo by Lisa Fotios from Pexels
Ako presadiť rastlinu správne?

Keď sa rozhodnete pre jej presadenie, spravte to správne! Veľa ľudí rastlinu pri presádzaní len vyberie z pôvodného obalu a preloží do väčšieho a obsype hlinou. Tento postup často nepostačuje. Korene novej rastlinky je potrebné „vyslobodiť“ zo starej zeminy a skontrolovať či niektoré nehnijú.

Za veľmi dôležité je podľa odborníka vložiť do črepníka pri presádzaní aj drenážnu vrstvu (napr. keramzit). Táto špeciálna hmota sa dáva na spodok črepníka a slúži na stečenie prebytočnej vody zo substrátu. Obzvlášť to platí pri črepníkoch, ktoré nemajú otvor na spodnej strane.

Keď budete mať všetky tieto úlohy splnené, na záver ešte odstráňte poškodené listy, aby na ne rastlina zbytočne nemíňala energiu. Priebežne si všímajte rastlinu, jej kvety a listy a zisťujte, čo jej vyhovuje.

črepníky so zelenými rastlinami v obývacej miestnosti
Photo by Designecologist from Pexels

Rastlinka neuhynie z ničoho nič, preto je nevyhnutné dodržiavať tieto zásady. Okrem presadenia, voľby vodného substrátu a polievania, je to aj hnojenie. Nie každá pôda zabezpečí dostatok minerálov a výživových látok. Preto siahnite po kvalitnom tekutom alebo tabletovom hnojive. Vedeli ste, že hnojivo si môžete spraviť aj doma? Spoznajte vermikompostovanie – modernú formu kompostovania v interiéri, pri ktorej sa zbavíte organického odpadu a pri procese vytvoríte prírodné hnojivo tzv. dážďovkový čaj.

Poznali ste tieto jednotlivé kroky alebo ste zistili niečo, čo ste doposiaľ o rastlinách v črepníkoch z obchodu nevedeli? Ak máte aj vy nejaké rady a tipy, ako sa starať o izbové rastlinky, budeme sa tešiť, ak sa s nami o ne podelíte.

Minko

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie