Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Nové trendy v pestovaní interiérových rastlín

Umelé kvety sú out!

Ľudia ešte nedávno radi siahali po umelých rastlinách. Tento trend našťastie pomaly vymizol a do našich interiérov si opäť našli cestu nenáročné druhy rastlín. Medzi také sa radia známe rastliny ako svokrin jazyk, zamiokulkas a monstera. V dnešnej uponáhľanej dobe sa kladie dôraz na nenáročnosť úkonov pri starostlivosti o domácnosť. Tieto druhy rastlín vám veľa práce nenarobia a ešte k tomu vás potešia svojou krásou a zbavia interiér škodlivín.

Zamiokulkas – rastlina peňazí a šťastia. Je takmer nezničiteľná rastlina. Prežije aj horšie podmienky. Ale ak jej chceme ulahodiť, môžeme ju raz za čas pokropiť odstátou vodou.

Svokrin jazyk je sukulent, stačí jej minimum vody. Navyše podľa štúdie NASA, dokáže filtrovať z ovzdušia toxíny, najmä benzén a formaldehyd.

krásna mladá žena presádza kvet kvitnúci listom-svokrin jazyk do nového črepníka
Photo by cottonbro on Pexels

Monstera je obľúbená najmä vďaka svojej povahe liany. Dokáže sa „šplhať“ a môže narásť do obrovských rozmerov.

Túžite po rastlinke, ktorá si vyžaduje viac vášho záujmu a času? V takom prípade vám bude robiť radosť obľúbená Musa (tzv. banánovník). Hoci je rastlina náročnejšia na údržbu aj svetlo, v sezóne sa odvďačí takmer každý týždeň novým listom. A to už za tú zvýšenú starostlivosť stojí, čo poviete? 🙂

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Patráš (@miindzii),

Vertikálne pestovanie

Z hľadiska priestorovej náročnosti sa začali pestovať rastliny „vertikálne“- zavesené vo vzduchu. Typickými predstaviteľmi sú Tillandsie a Kokedama.

Tillandsia patrí do čeľade broméliovitých a vyzerá ako chobotnica bez vody. K prežitiu jej stačí vzdušná vlhkosť a občasné rosenie, prípadne namočenie na pár minút do dažďovej vody.

Kokedama pochádza z Japonska. Na kokedamu môžeme použiť prakticky akúkoľvek menšiu rastlinu. Rastlina visí vo vzduchu a korene má obalené v špeciálnej zmesi substrátu a japonského ílu, ktorá je pokrytá ešte vrstvou machu a previazaná nylonom alebo špagátom. O rastlinu sa staráme rovnako, ako keby bola zasadená v črepníku.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jardin La Estrella (@jardinlaestrella),

Rastliny už dávno nemáme preto, aby sme „mali niečo zelené v byte“. Rastlina dnes tvorí plnohodnotný „živý“ doplnok do interiéru, ktorý dokáže interiér výrazne spestriť. V dnešnej dobe sa populárna imitácia betónu prenáša aj do floristiky. Jednoduchý vzhľad betónu nenaruší harmóniu interiéru a zároveň dá vyniknúť rastline. Betónový kvetináč svojou váhou zároveň poskytne oporu aj rozmernejšej rastline a vytvorí priestor pre jej rast do budúcna.

interiérový doplnok v podobe živej rastliny v betónovom handmade kvetináči
sansevieria (svokrin jazyk) @pladdict

Napíšte nám do komentára, ako sa vám páčia tieto rastlinky. Hodil by sa kvetináč z betónu aj do vášho interiéru, alebo by ste radšej uprednostnili zaujímavú kokedamu? Budeme sa tešiť na vaše odpovede.

Miňo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie