Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Color school: Harmonické teplé farby v interiéri. Aké to sú?

V prvej časti sme objavili 6 farieb, ktoré sa oplatí mať nielen v šatníku a ak si prečítate článok Color school – odtiene žltej hneď sa budete lepšie orientovať v jej sýtych aj jemných tónoch.

Tentokrát budeme pokračovať a pozrieme si niektoré z jesenných farieb detailnejšie. Farby každého ročného obdobia spolu harmonizujú a jeseň je jednoznačne obdobím teplých farieb. Kombinujte ich, aby ste neporušili farebný súlad a cítili vo svojom interiéri harmóniu.

JANTÁROVÁ

Je charakteristická práve pre svoje medovo-koňakové tóny. Túto typicky zemitú a sýtu farbu je vhodné voliť predovšetkým na interiérové doplnky k oknám alebo do svetlých priestorov. Vďaka svetlu tak uvidíte odlesky červenej, modrej či žltej farby.

jantárová farba na obraze rámu v interiéri
Photo by P.R.R. on Pexels
OLIVOVÁ

Je ušľachtilá farba a vhodne pôsobí na slnečných stranách v miestnosti, pretože práve tento odtieň zmenšuje priestor. Napínavý kontrast k nej tvorí napríklad hnedá a odtiene sivej. Luxusná je jej kombinácia spolu so striebornou. Ak ste milovníkom vidieckeho štýlu, táto farba vytvorí správny akcent pre idylický domov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Serge Schwartz (@serge_schwartz),

BRONZOVÁ

Ako metalická farba pôsobí nadčasovo. Má v sebe iskru a jej patina robí v miestnosti skutočne originálne odlesky. Fascinujúco pôsobí na dekoračných predmetoch v kuchyni alebo ako jednotlivé prvky do drezu ako sú kuchynské batérie aj samotné drezy. Farba sa hodí aj k dubovým parketám a bielym stenám.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Wilhelmina Designs (@wilhelminadesigns),

JADEITOVÁ

Vytvára v interiéri tlmenú atmosféru. Tak, ako krásne farba pôsobí v prírode, tak je okúzľujúca aj v interiéri. Rovnako ako jantár, aj jadeit je dominantný prvok vhodný predovšetkým ako doplnok do interiéru. Mystická farba jednoznačne patrí k babiemu letu. Nič nepokazíte, ak ju doplníte k čiernej a výraznej sivej farbe.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Amy (@pooh_corner_vintage),

KARMÍNOVOČERVENÁ

Bola veľkým hitom v roku 2018 a svoju intenzitu teda nezmenila. Ladí predovšetkým s bielou, olivovou a perfektne dopĺňa vintage štýl. Rafinované kombinácie tejto červenej farby sa dobre vynímajú na stenách aj na doplnkoch. Netreba však sýtymi farami zahltiť celú miestnosť. Dávajte pozor, aby sa farby opticky nebili a dbajte na princípy komplementarity. Práve komplementárne farby majú tú výhodu, že zvyšujú vlastné pôsobenie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa d.signsforyour_m0dernlife (@d.signsforyour_m0dernlife),

TEHLOVOČERVENÁ

Zemité farby sú výnimočnou kategóriou a tehlovočervená je asi tá najznámejšia farba, ktorá prezentuje dobrý vkus a smelosť. Vhodné je kombinovať tento odtieň s kovom, drevom, sklom či ratanovými prvkami. Kombinácií farieb z palety jedného ročného obdobia sa nemusíte báť. Zemitosť tehlovočervenej farby sa postará o uvoľnenie a pohodlie, ktoré sú doma také žiadané. Terakotová farba pôsobí rafinovane. Vyskúšajte 🙂

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Knots by Knots (@knotsbyknots),

HRDZAVÁ

Hľadáte južanský ohnivý ráz do svojho interiéru? Hrdzavá je pozitívna dávka energie, ktorá v miestnosti zaručene vynikne. Spolu s machovozelenou a ecru vnesú do miestnosti charakteristické čaro. Pôsobí luxusne na stenách aj doplnkoch. Bude stredobodom pozornosti, ak sa rozhodnete naniesť ju na stenu. Vtedy stačí, ak vyberiete len jednu stenu alebo časť steny za nábytkom (napr. pohovkou). So správnym osvetlením vytvoríte dokonalý efekt.

výrazný hrdzavý doplnok v jesenných odtieňoch
Obrázok od Couleur z Pixabay
OKROVÁ

Jeseň často prináša pocitový chlad. Ten treba potlačiť do úzadia. Podarí sa to predovšetkým výberom vhodných farieb. Trendy farbou minulého roka bola práve okrová a zaručene vyčarí a osvieži predovšetkým neútulný a tmavší interiér aj tento rok. Spolu s vhodne zvolenými zdrojmi osvetlenia vytvoríte svetelné a tmavé zóny. Keď časť miestnosti zanecháte v tlmenej svetelnej nálade, bude miestnosť skutočne originálna a útulná.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Keller Kitchens (@kellerkitchens),

Odtiene žltej potrebujú ako protipól k sebe napríklad černicovú alebo slivkovú farbu. Farby pri rôznych osvetleniach vyzerajú inak a pri výbere akejkoľvek výraznej farby, treba vidieť farbu aj na prirodzenom dennom svetle. Ak vyberáte farebné odtiene nábytku či podlahy, vždy sa snažte farebnú vzorku posúdiť so svetelnými pomermi vo svojom interiéri.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Francesca ? (@francesca.alicewatteeuw),

Jesenné farby sú výnimočné práve svojim výrazným kontrastom. Okrem farieb treba brať ohľad na štruktúru materiálu, vlastnosť materiálu, vzory a tvar predmetu. Farby rôznym spôsobom odrážajú svetlo a to vo veľkej miere vplýva na výsledný efekt.

Aká je vaša obľúbená farba? Cítite sa v interiéroch s výraznými prvkami sebaistejšie? Napíšte nám svoje postrehy a komentáre! Budeme sa tešiť.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie